Létrehozva: 2020.07.03.

A balszerencsén múlik: bárki karanténba kerülhet, aki Görögországban nyaral

Sokat kockáztat, aki idén nyáron külföldön szeretne vakációzni. Az autósoknak a határokon várakozásra, hosszú adategyeztetésre kell számítaniuk, sok országban most szigorítanak újra a szabályokon, a rendőrség pedig büntethet. Ráadásul idegenek miatt is karanténba kerülhetünk: ha bárki koronavírusos lesz a hotelben, a szálloda minden lakója 14 napra karanténba kerül...

A szakemberek véleménye szerint a koronavírus miatt idén sokkal biztonságosabb belföldön vakációzni. Egyrészt sok országban újra nő az aktív esetek száma, másrészt hazánkban is szebbnél szebb üdülőhelyek várják a nyaralókat. Akik mégis a külföldi nyaralás mellett döntenek, már az országhatárnál felhúzhatják magukat. Sok határátkelőnél ugyanis akár többórás várakozásra kényszerülhet az utazó a regisztráció és adatfeltöltés miatt, arról nem is beszélve, hogy könnyen 2 hetes karanténba kerülhet bárki családostul, ha a környezetében valaki megbetegszik. Ez pedig nem csak derékba töri a nyaralást, hanem ha valakinek már több szabadsága nincs, még a fizetésétől is elesik erre az időszakra, a biztosítók pedig ilyen jogcímen általában nem fizetnek, csak akkor, ha valaki maga is pozitív tesztet mutat fel.

Görögország

Tesztelik a kockázatosnak ítélt turistákat

A Görögországba igyekvő magyaroknak már a megérkezés előtt 48 órával ki kell tölteniük egy sokoldalas angol nyelvű online adatlapot. Megkérdezik, mivel, honnan érkeznek, meg kell adni a pontos címüket, telefonszámukat, sőt azt is, hogy melyik országon át szándékoznak belépni Görögország területére, milyen kontaktjaik voltak, melyik országokban jártak, stb. A kitöltés után az utas kap egy QR-kódot, amelyet érkezéskor be kell mutatni a határon.

Görögország / Fotó: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ha a rendszer úgy ítéli meg, hogy az utas „kockázatos” a koronavírus-fertőzésre, akkor le is tesztelik. Mindez azt jelenti, hogy 1 napig ki sem mozdulhat a szállásáról, vagyis karanténba kerül.

Görögország / Fotó: Louisa GOULIAMAKI / AFP

Aki Magyarországról repülővel érkezik Görögországba, szúrópróbaszerű ellenőrzésre számíthat, de pozitív minta esetén 2 hétre karanténba kerül.

Horvátország

Több órát áll a határon, aki nem tölti fel adatait előre

A horvát hatóságok beutazáskor – a későbbi járványügyi kontaktkutatás miatt – rögzítik a személyes adatokat, úti célt, mobilszámot és e-mail- címet. A határon végzett adatgyűjtés miatt a múlt hétvégén is sokórás sorok álltak a magyar-horvát határon, még éjszaka is. Azt javasolják a Horvátországba készülő turistáknak, hogy adataikat előre töltsék fel az https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül.

Horvátország / Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP

A horvát járványügyi útmutató szerint mindenkinek ajánlott a beutazástól 14 napon át a reggeli órákban mérnie a lázát. Aki 37,2 foknál magasabbat mér, rosszul érzi magát vagy a koronavírus tüneteit észleli, köteles telefonon értesíteni háziorvosát vagy a területileg illetékes járványügyi orvost. Látványos tünetek esetén a horvát hatóságok is ellenőrizhetnek – tehát ha beteg a gyerek, elküldhetnek minket karanténba, akárcsak akkor, ha a szállodában valakinél megállapítják a koronavírus-fertőzést.

Olaszország

Nem utazhatnak egymás mellett a párok

Bár a magyarok már karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak az országba, az olasz hatóságok bármikor ellenőrizhetik a turisták testhőmérsékletét.

Olaszország / Fotó: Miguel MEDINA / AFP

Országszerte kötelező a maszkviselés zárt helyeken, és a szerelmespárok is kényelmetlen helyzetbe kerülhetnek, ha kocsival érkeznek. Ha a párok nem tudják igazolni, hogy egy háztartásban élnek, nem ülhetnek a kocsiban elöl egymás mellett, ráadásul kötelező maszkot is viselniük – és ezt az olasz rendőrség ellenőrizheti is, és büntethetnek. Továbbra is tilos minden csoportosulás közterületen.

Szerbia

A határon lázat mérnek, sokfelé rendkívüli állapotot vezettek be

A fertőzöttek számának június végi újbóli emelkedésével több településen ismét rendkívüli állapotot vezettek be. Ezek: Kragujevac, Novi Pazar, Vranje, Tutin. Belgrádban több járványügyi intézkedés újból kötelező. Ilyen például az emberek közötti 1.5 méteres távolság tartása, és a maszk viselése a tömegközlekedési eszközökön, vendéglátóhelyeken, boltokban, és egyéb zárt térben. A kórházakban országosan újra látogatási tilalmat vezettek be. A határon lázat mérnek, láz esetén 14 napos karantént rendelnek el.

Bulgária

Gyakran kizsebelik a turistákat

Aki átlépi Bulgária határát, nyilatkozatot kell kitöltenie. A Görögországba utazó magyar állampolgárok jelenleg Észak-Macedónia elkerülésével, Bulgárián keresztül tudnak belépni az országba. Bár a repterek már fogadnak nemzetközi járatokat, az ellenőrzéseket szigorították.

Bulgária / Fotó: Sakis MITROLIDIS / AFP

A konzuliszolgalat.kormany.hu portál tájékoztatása szerint a népszerű tengerparti fürdőhelyeken, valamint nagyobb városokban sokszor kizsebelik a turistákat, gyakori a lopás, betörés a szálláshelyre, a rablás, sőt a túlszámlázás is a vendéglátóhelyeken.

Törökország

6 hónapig érvényes kell legyen az útlevél

Kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik Bulgárián keresztül, közúton igyekeznek Törökországba. Hiába érvényes valakinek az útlevele még 3 hónapig, nem fogják átengedni a határon. A törökök ugyanis megkövetelik, hogy belépéskor még legalább 180 napig legyen érvényes az útlevél.

Törökország / Fotó: Hakan Nural / Anadolu Agency

Törökországban a koronavírussal fertőzöttek, valamint az aktív megbetegedések száma az utóbbi héten ismét növekedésnek indult. Belépéskor kötelező egészségügyi vizsgálatoknak vetik alá a turistákat. Ha megbetegedésre utaló jeleket észlelnek, ingyenes PCR-tesztet végeznek.

Spanyolország

Szabadban is kötelező a maszk

Spanyolországban kötelező a maszkviselés minden 6 évnél idősebb ember számára: a közutakon, a szabadtéri helyszíneken, valamint olyan zárt vagy fedett magán- és közterületeken, ahol a személyek közötti legalább 2 méteres távolság betartása nem lehetséges.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

origo.hu

Magyar Péter elárulta magát: előre megmondta, bosszúból csinál mindent

borsonline.hu

Emlékszel még az énekes tehetségkutató sztárjára? 12 évvel a verseny után fel se lehet ismerni

mandiner.hu

Hont András: Magyar Péter belezavarodott a történetébe

mindmegette.hu

Megvan a titkos recept: ebből a tésztából készül minden az albán pékségekben!

vg.hu

Térképen az M9-es: megépül Magyarország leghosszabb autópályája – kiválasztották, ki tervezi az új szakaszt

origo.hu

Imádja a luxust és dicsekszik pénzével a Magyar Péter mögött álló vállalkozó - videó

travelo.hu

Belehalt a medvetámadásba a túrázó

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Mindenkit meglepett Kulcsár Edina, bejelentette a nevet

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

vg.hu

Humanoid robotok kezdtek dolgozni a Mercedes kecskeméti gyárában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Pezsgőlocsolás és belvárosi rallik: Íme, a Magyar Péter mögött álló „életművész” vállalkozó

INSIDER

Egy 39 éves nő megvert két kalauzt a vonaton, majd megharapott egy rendőrt

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Ezt lehet tudni arról, aki megnyerte a 110 milliós lakást

INSIDER

Még ma menj el tankolni, megint drágulás várható!

INSIDER

Szijjártó Péter: sétányt neveztek el Budapestről Bangkokban

INSIDER

A saját háza előtt gázolták halálra az édesanyát Heves vármegyében: friss jogsis nő okozta a halálát