Létrehozva: 2019.12.16.

A bíróság mondta ki: a győri gyerekgyilkos felelősségteljes szülő

A férfi meggyilkolta fiát, nevelt lányát, majd önmagával is végzett. Korábban a bíróság felelősségteljes szülőnek vélte.

Részletes közleményt adott ki a Szombathelyi Törvényszék azzal a férfival kapcsolatban, aki a hétvégén megölte saját fiát, nevelt lányát, majd önmagával is végzett. H.G. korábban azért ült börtönben, mert kalapáccsal támadt a feleségére, abban az ügyben a Szombathelyi Törvényszék döntött.

Mint írták, a bíróság 2017. december 7-én kihirdetett ítéletével az előzetes letartóztatásban lévő vádlottat 1 rendbeli emberölés bűntettének kísérlete és 3 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 5 év fegyházbüntetésre ítélte. A bíróság az ügyész által, a vádlott saját gyermekei (egy fiú és egy lány) vonatkozásában előterjesztett szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti indítványát egyéb útra utasította.

Fotó: Police.hu

A Győri Ítélőtábla mint másodfokú bíróság az ítéletet 2018. február 21-én helybenhagyta és osztotta a szülői felügyeleti jog megszüntetése tárgyában a törvényszék azon álláspontját, hogy az eljárás kereteit túlhaladó bizonyítást igényelne annak eldöntése, hogy a vádlott gyakorolhatja-e szülői jogait a vérszerinti gyerekei felett.

A Győri Ítélőtábla ezt azzal indokolta, hogy a sértett anya kifejezetten pozitívan nyilatkozott a terhelt szülői hozzáállásáról, tevékenységéről, a tanúk vallomásai is arra mutattak, hogy a vádlott gondoskodó, felelősségteljes szülő benyomását keltette.

A büntetőügyben megállapított tényállás lényege szerint a vádlott alkalomszerűen fogyasztott alkoholt (az igazságügyi szakértők szerint rendszeres alkoholfogyasztásra utaló orvosi és pszichiátriai jellemzők nem voltak megállapíthatók), 2014-től a vádlott és a sértett házassága megromlott, részben a sértett házasságon kívüli viszonyainak köszönhetően. A konkrét cselekményt illetően a vádlottat felzaklatta, hogy a felesége mással is tart fenn kapcsolatot, ezért elhatározta, hogy megöli. 2016. május 9-én a vádlott egy kalapáccsal és egy papírvágó szikével bántalmazta a sértettet, amelynek következtében a sértett életveszélyes sérülést szenvedett.

Az alapügyben készült igazságügyi elmeszakértői vélemény szerint a terhelt a cselekmény idején, vagyis a felesége bántalmazásakor, beszűkült tudatállapotban (tudatzavar) volt, amely a terhére rótt cselekmény társadalomra való veszélyességének felismerésében, a felismerésnek megfelelő cselekvésben, súlyos fokban korlátozta. Ugyanakkor újabb bűncselekmény elkövetését a szakértők nem valószínűsítették.

Rendszeresen látogatták a börtönben

A sértett és a gyerekek az elítéltet fogvatartása alatt többször látogatták – szinte minden hónapban –, rendszeresen kapott tőlük csomagot is.

A felügyeleti jogvitában szakvéleményt is kértek, amely szerint

az alperes érzelmileg kötődik a gyermekeihez, a gyermekek életében születésüktől aktívan részt vett. Kötődése őszinteségét illetően kétségek nem mutatkoztak. Az apa személyiségében jelenleg olyan kóros vonások, amelyek a szülői szerepben való helytállásra őt alkalmatlanná tennék, nem mutatkoznak. Jövőképe pozitív, optimista. Szülői felelősségét hangsúlyozza. Alperes feltehetően szabadulása után mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy gyermekeit kárpótolja és szeretettel foglalkozik velük. A szülők és a gyermekek valamennyien arra vágynak, hogy működőképes kapcsolattartás legyen az apa és a gyermekek között.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország drámai bejelentése a háború jövőjéről

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

magyarnemzet.hu

Elutasították Ilaria Salis kérelmét, marad a magyar börtönben

life.hu

4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban