INSIDER

A Blaha lezárása, 1. nap: fokozódik a Karácsony-káosz – ennyi idő elérni a belvárost

Hosszú évek tökölése után mindent egyszerre zárnak le Budapesten: a pesti alsó rakpart és a Lánchíd után tegnap elkezdődött a Blaha Lujza tér felújítása. Nem csoda, hogy fokozódik a nyár eleje óta tartó közlekedési káosz a városban: már két órát kell ülni reggelente a dugóban!
  • Szerző: Ripost

A Blaha Lujza teret teljesen kiürítették, körbekordonozták. A buszsávban és a körúti kerékpársávban már felmarták az útburkolatot: elkezdődött a másfél évig tartó felújítás.

EZEKET OLVASTAD MÁR?


A munkálatokat 2022. év vége előtt biztosan nem fejezik be, és az is biztos, hogy 10-12 hétig komolyabb forgalomkorlátozásra kell számítani a csomópontban és környékén.

Fotó: Metropol

Karácsony Gergely főpolgármester a tér közepén adott sajtótájékoztatót, ahol lapunk megkérdezte tőle, hogyan könnyítenék a dugóban vesztegelő autósok helyzetét. A főpolgármester ezúttal az autó helyett nem a gyaloglást, hanem a tömegközlekedést ajánlotta: „Arra szeretnék mindenkit kérni, hogy amikor megtervezik az úti célt… vizsgálják meg, hogy adott esetben melyik a legoptimálisabb közlekedési mód, és ha úgy érzik, hogy a közösségi közlekedés az ideális alternatíva, akkor a járvánnyal kapcsolatos korábbi félelmeiket tegyék félre, mert a budapesti közösségi közlekedés továbbra is rendelkezésükre áll.”

Fotó: Metropol

Két óra átszelni Budapestet autóval

A pesti alsó rakpart és a Lánchíd lezárása miatt óriási káosz volt, nyári vakáció ide vagy oda, de tegnap óta szinte lehetetlen közlekedni a fővárosban. A Metropol korábban már lemérte, hogy mennyivel növekedett meg a dugók miatt az utazás, ez mostanra a sokszorosa lett. Aki az agglomerációból érkezik, két órát is a kocsijában tölthet, míg beér a munkahelyére.

  • M0-M3 bevezető – Stadionok megálló: most 90 perc (forgalom nélkül 13 perc, június 9-én 48 perc, június 21-én 61 perc volt)
  • Zugló közepéről az Üllői úthoz: most 75 perc (forgalom nélkül 18 perc, június 9-én 39, június 21-én 48 perc volt)
  • Budaörsi bevásárlóközpont – Újbuda központ: most 80 perc (forgalom nélkül 13 perc, június 9-én 58, június 21-én 63 perc volt)

Fotó: Metropol

Mindent egyszerre zártak le

Az interneten és a Facebookon minden reggel úgy kezdődik: Budapest közlekedése ma is elesett… A belvárosban hónapok óta anyáznak az autósok a biciklisáv miatt, majd a főpolgármester a nyár beköszöntével szinte egyszerre rendelte el a legfontosabb közlekedési csomópontok felújítását. Az amúgy is zajló belvárosi metrófelújítás idején fogott bele a pesti alsó rakpart átépítésébe a Margit híd és az Országház között, Dél-Pesten pedig az 50-es villamos vonalának korszerűsítése miatt érintett több forgalmas helyszínt az építkezés. A kegyelemdöfést a Lánchíd felújítása adta meg június 16-án, amit a főpolgármester másfél év időhúzás után „mesteri érzékkel” időzített az amúgy is nagy forgalommal és lezárásokkal járó futball-Eb idejére. Ezt követte június 19-én a Nyugati pályaudvar lezárása. A köznyelv által csak „Karácsony-káosznak” nevezett közlekedésszervezési ámokfutás legújabb lépése a Blaha Lujza tér lezárása.

Azt autósok kétharmada elégedetlen

Szálljon ki a kocsiból, és gyalogoljon! – ezt üzente Karácsony Gergely főpolgármester, miután óriási káoszt okozott a fővárosban kaotikus intézkedéseivel. A Metropol megbízásából 23 847 fő megkérdezésével telefonos, reprezentatív felmérés készült a gépjárművel rendelkező budapesti lakosok körében. Az autósoknak egyetlen kérdésre kellett válaszolniuk: „Ön egyetért Karácsony Gergely véleményével? Ez valóban megoldást jelentene a dugóra?” Az eredmény:
Nem: 65,09%
Igen: 34,91%

Fotó: Metropol

Drágábban kevesebbet kapunk

Az előzetes árhoz képest harmadával kerül többe a Blaha Lujza tér felújítása. Tarlós István korábbi főpolgármester vezette budapesti közgyűlés 2019. májusban egy 4,167 milliárdos büdzsét fogadott el, amely mostanra már bruttó 4,56 milliárdra nőtt. Ezzel párhuzamosan rengeteg eredetileg betervezett műszaki tartalom is kimarad a fejlesztésből.

Karácsony súgógépről olvasta a szöveget

Meglepő fotót szúrt ki a Pesti Srácok. A minap.hu című portál képgalériájában az látható, amint Karácsony Gergely az ellenzéki előválasztási kampány során Miskolcra látogatott, hogy bemutassa az általa támogatott jelölteket. A képgalériában fellelhető fotó szerint a miniszterelnökségre pályázó főpolgármester az Erzsébet téren összegyűlt nagyjából 100-150 ember előtt „hiperpasszív magyartudását” is megvillantotta: egy méretes súgógép segítségével tudta csak elmondani a kampánybeszédét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?