Létrehozva: 2021.07.13.

A Blaha lezárása, 1. nap: fokozódik a Karácsony-káosz – ennyi idő elérni a belvárost

Hosszú évek tökölése után mindent egyszerre zárnak le Budapesten: a pesti alsó rakpart és a Lánchíd után tegnap elkezdődött a Blaha Lujza tér felújítása. Nem csoda, hogy fokozódik a nyár eleje óta tartó közlekedési káosz a városban: már két órát kell ülni reggelente a dugóban!

A Blaha Lujza teret teljesen kiürítették, körbekordonozták. A buszsávban és a körúti kerékpársávban már felmarták az útburkolatot: elkezdődött a másfél évig tartó felújítás.

A munkálatokat 2022. év vége előtt biztosan nem fejezik be, és az is biztos, hogy 10-12 hétig komolyabb forgalomkorlátozásra kell számítani a csomópontban és környékén.

Fotó: Metropol

Karácsony Gergely főpolgármester a tér közepén adott sajtótájékoztatót, ahol lapunk megkérdezte tőle, hogyan könnyítenék a dugóban vesztegelő autósok helyzetét. A főpolgármester ezúttal az autó helyett nem a gyaloglást, hanem a tömegközlekedést ajánlotta: „Arra szeretnék mindenkit kérni, hogy amikor megtervezik az úti célt… vizsgálják meg, hogy adott esetben melyik a legoptimálisabb közlekedési mód, és ha úgy érzik, hogy a közösségi közlekedés az ideális alternatíva, akkor a járvánnyal kapcsolatos korábbi félelmeiket tegyék félre, mert a budapesti közösségi közlekedés továbbra is rendelkezésükre áll.”

Fotó: Metropol

Két óra átszelni Budapestet autóval

A pesti alsó rakpart és a Lánchíd lezárása miatt óriási káosz volt, nyári vakáció ide vagy oda, de tegnap óta szinte lehetetlen közlekedni a fővárosban. A Metropol korábban már lemérte, hogy mennyivel növekedett meg a dugók miatt az utazás, ez mostanra a sokszorosa lett. Aki az agglomerációból érkezik, két órát is a kocsijában tölthet, míg beér a munkahelyére.

  • M0-M3 bevezető – Stadionok megálló: most 90 perc (forgalom nélkül 13 perc, június 9-én 48 perc, június 21-én 61 perc volt)
  • Zugló közepéről az Üllői úthoz: most 75 perc (forgalom nélkül 18 perc, június 9-én 39, június 21-én 48 perc volt)
  • Budaörsi bevásárlóközpont – Újbuda központ: most 80 perc (forgalom nélkül 13 perc, június 9-én 58, június 21-én 63 perc volt)
  • Fotó: Metropol

    Mindent egyszerre zártak le

    Az interneten és a Facebookon minden reggel úgy kezdődik: Budapest közlekedése ma is elesett… A belvárosban hónapok óta anyáznak az autósok a biciklisáv miatt, majd a főpolgármester a nyár beköszöntével szinte egyszerre rendelte el a legfontosabb közlekedési csomópontok felújítását. Az amúgy is zajló belvárosi metrófelújítás idején fogott bele a pesti alsó rakpart átépítésébe a Margit híd és az Országház között, Dél-Pesten pedig az 50-es villamos vonalának korszerűsítése miatt érintett több forgalmas helyszínt az építkezés. A kegyelemdöfést a Lánchíd felújítása adta meg június 16-án, amit a főpolgármester másfél év időhúzás után „mesteri érzékkel” időzített az amúgy is nagy forgalommal és lezárásokkal járó futball-Eb idejére. Ezt követte június 19-én a Nyugati pályaudvar lezárása. A köznyelv által csak „Karácsony-káosznak” nevezett közlekedésszervezési ámokfutás legújabb lépése a Blaha Lujza tér lezárása.

    Azt autósok kétharmada elégedetlen

    Szálljon ki a kocsiból, és gyalogoljon! – ezt üzente Karácsony Gergely főpolgármester, miután óriási káoszt okozott a fővárosban kaotikus intézkedéseivel. A Metropol megbízásából 23 847 fő megkérdezésével telefonos, reprezentatív felmérés készült a gépjárművel rendelkező budapesti lakosok körében. Az autósoknak egyetlen kérdésre kellett válaszolniuk: „Ön egyetért Karácsony Gergely véleményével? Ez valóban megoldást jelentene a dugóra?” Az eredmény:

    Nem: 65,09%

    Igen: 34,91%

    Fotó: Metropol

    Drágábban kevesebbet kapunk

    Az előzetes árhoz képest harmadával kerül többe a Blaha Lujza tér felújítása. Tarlós István korábbi főpolgármester vezette budapesti közgyűlés 2019. májusban egy 4,167 milliárdos büdzsét fogadott el, amely mostanra már bruttó 4,56 milliárdra nőtt. Ezzel párhuzamosan rengeteg eredetileg betervezett műszaki tartalom is kimarad a fejlesztésből.

    Karácsony súgógépről olvasta a szöveget

    Meglepő fotót szúrt ki a Pesti Srácok. A minap.hu című portál képgalériájában az látható, amint Karácsony Gergely az ellenzéki előválasztási kampány során Miskolcra látogatott, hogy bemutassa az általa támogatott jelölteket. A képgalériában fellelhető fotó szerint a miniszterelnökségre pályázó főpolgármester az Erzsébet téren összegyűlt nagyjából 100-150 ember előtt „hiperpasszív magyartudását” is megvillantotta: egy méretes súgógép segítségével tudta csak elmondani a kampánybeszédét.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Felesége nélkül utazott el a Házasság első látásra sztárja

    borsonline.hu

    Házasság első látásra: egyetlen páros döntött az együtt maradás mellett

    mandiner.hu

    Kekeckedett Szijjártóval a külföldi műsorvezető, a miniszter frappáns mondattal tette helyre (Videó)

    ripost.hu

    Döbbenet: Netes koldusnak állt az RTL Klub sztárja

    vg.hu

    Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

    origo.hu

    Első gyerekét várja a Jóban Rosszban egykori színésznője

    mindmegette.hu

    Mit főzz hétvégén? Ötletek a vasárnapi családi ebédhez

    origo.hu

    Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    Súlyos betegséggel került kórházba, elhunyt a legendás magyar focista

    magyarnemzet.hu

    Juszt alpári húzása, ezúttal Orbánnal piszkoskodott, de csúnya vége lett

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

    INSIDER

    Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

    INSIDER

    Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

    INSIDER

    Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

    INSIDER

    Hol a legolcsóbbak a laktóz- és gluténmentes termékek a hétvégén? Az Árfigyelő segített megtalálni a legjobb árakat!

    INSIDER

    Megküzdött a fogyásáért Eszter: "Ez a százegyedik életmódváltásom"

    INSIDER

    „Minden esése emlékeztet minket arra, hogy fogy az időnk" – Alig merik kivinni az udvarra szülei az izomsorvadásos Ádint

    INSIDER

    Ezt nem hiszed el: emberi ürülékkel és konyhai szeméttel repül a magyar légitársaság gépe