Létrehozva: 2021.05.21.

Komoly segítséget kaptak az autizmussal élő emberek és környezetük – videó

A ma bemutatott DATA applikáció egészen kivételes társsá válhat az autizmussal élő emberek életében, hiszen nekik a hétköznapinak tűnő tevékenységek is problémát okozhatnak. Az egyedülálló fejlesztésről Kővári Editet, az Autisták Országos Szövetségének elnökét kérdeztük.

A DATA autizmusban érintett személyek számára kifejlesztett digitális szoftverrendszer. Az autizmus spektrumzavar az agy fejlődésének biológiailag meghatározott zavara, mely több területen, így a szociális és kommunikációs funkciókban, továbbá a rugalmas gondolkodásban és viselkedésben okoz az átlagostól minőségileg eltérő fejlődést. A mobiltelefonon vagy tableten futó applikáció és internetes tervező felület a mindennapi élethelyzetekben, akár a fogmosásban, öltözködésben, ételkészítésben, bevásárlásban segít. Sőt, még az ügyintézésben, az orvosnál és az iskolában is. A DATA-t akár óvodások és felnőttek is használhatják.

DATA boritókép Forrás: AOSZ

„2017-ben jelent meg egy pályázati felhívás, amelyben olyan projektötleteket vártak, amik fogyatékkal élő személyeknek segít a napi életük minél önállóbbá tételében. Dr. Győri Miklóssal, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar vezetőjével megírtuk a pályázatot” – meséli Kővári Edit, akinek azért is volt szívügye a DATA, mert 18 éves gyermeke autista. – Számunkra a kérdés az volt, hogyan lehet úgy megcsinálni az applikációt, hogy mindenkinek abban segítsen, amiben szüksége van rá. A DATA applikáció egyénre szabott megoldásokat kínál, az autisták otthonán kívül is támogatást tud nyújtani. Azokat a segítségeket, melyeket eddig papírból készítettünk és kreatív megoldásokkal használtunk főként laminált képek, ábrák formájában, most egy applikáción belül elérhetőek.

Kővári Edit elnök asszony Forrás: AOSZ

A DATA applikációhoz tartozik egy webes tartalomtervező felület. Ez teszi lehetővé, hogy a segítő tartalmakat a konkrét személynek a konkrét napra, élethelyzetre megtervezzék, majd szinkronizálják arra az okos készülékre, ami az ő kezében van. Vannak előre feltöltött úgynevezett mintatartalmak is, amiből választhatnak.

”A DATA applikációban főként olyan élethelyzetekből készítettünk tartalmakat, mint például banki készpénzfelvétel, vérvétel vagy fogászati kezelés. De belekerültek a koronavírussal kapcsolatos tartalmak is, például, hogy hogyan csinálnak PCR tesztet„ – tette hozzá Kővári Edit.

Az autisták nehezen osztják meg élményeiket és kérnek segítséget, a DATA applikáció ebben is segít.

”Amikor nincs velem a gyermekem, akkor a nála lévő applikáció segítségével az eseményekről, élethelyzetekről smile-s, vagy akár szöveges visszajelzést is tud küldeni nekem a tervező felületre. Vagyis láthatom napközben, hogyan érzi magát, mi okoz neki gondot. Ez rendkívül fontos, mert így tudhatjuk, mire kell jobban figyelni, több, vagy másféle támogatást készíteni, esetleg egy-egy társas szituációt közösen értelmezni és tanulni. Ezek a segítségek jelentik az autista gyermekek és felnőttek számára az érzelmi biztonságot, a kiegyensúlyozottabb, önállóbb és boldogabb mindennapokat!„

Azonnali jutalmat is kínál az alkalmazás (Forrás: AOSZ)

Az Autisták Országos Szövetsége Egy lépéssel közelebb nevű online rendezvényén május 21-én, pénteken mutatta be az applikációt.

Az autizmusnak számtalan megjelenési formája van

Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat.

Az autista személyek láthatóan másképp viselkednek, mint mi. Gyakran előfordul például, hogy egy autizmussal élő ember számára a nagyvárosi közlekedés elviselhetetlen. Előfordulhat az is, hogy bőre fokozottan reagál az érintésre, ezért egy ölelés vagy kézfogás számára kellemetlen lehet. Ugyanakkor vannak olyan autizmussal élő személyek is, akik olyan ízeket is megéreznek, amiket mi nem, vagy olyan részletekre is felfigyelnek, melyek fölött az átlagos szem elsiklik. A tudomány pillanatnyi állása szerint az autizmus nem gyógyítható. Létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetőek.

Forrás: Autisták Országos Szövetsége

Az applikáció ösztönzi a felhasználót arra, hogy minél önállóbban és pontosabban használja a megtervezett tartalmakat, ami végigvezeti őket akár egy teljes napon, de segít abban is, hogy a környezet megértőbb és együttműködőbb legyen. A DATA applikáció, bár közvetlenül az autista személyek támogató eszköze, komoly segítség azoknak is, akik a mindennapokban mellettük vannak, támogatják őket. Ennek segítségével tud kooperálni velük a környezetük, hiszen bárki számára értelmezhetőek az applikációba betöltött információk.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij újabb gátlástalan trükkökkel próbálja belevinni a világot a harmadik világháborúba

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

magyarnemzet.hu

A Chelsea döntheti el a Premier League-et a Liverpool javára

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

hirtv.hu

Ukrajnában a feleségeik jelentik fel a sorozás elől bujkálókat

origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Fogadjunk, hogy rájuk sem ismersz! Így néznek ki a Farm, ahol élünk sztárjai ma – galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV munkatársai is

INSIDER

Hihetetlen trükkel szöknek át a kárpátaljai férfiak Magyarországra - így úszta meg a háborút öt férfi

INSIDER

Dráma Szegeden: vezetés közben lett rosszul a buszsofőr, kollégái élesztették újra

INSIDER

Európai-színvonalú húsüzem látja el az országot