Létrehozva: 2020.03.12.

A fegyelmezetlen emberek miatt terjed a koronavírus

„Azon fog múlni minden, hogy elég fegyelmezettek leszünk-e” – így fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járványról nemrég. Az utcán járva számtalan olyan példát láttunk, hogy megszegik az együttélés elemi szabályait – ami most, koronavírus-járvány idején szó szerint életveszélyes!

Az olaszoknál sokak szerint azért terjedhetett el villámgyorsan a koronavírus-járvány, mert fegyelmezetlenek: hiába a hatósági szigor, kijátszottak minden intézkedést. Több millióan indultak el délre, amikor északon vesztegzárat jelentettek be…

Nálunk egyelőre még kisebb a baj, de a szakemberek folyamatosan figyelmeztetnek: legyünk óvatosak!

„Arra kérünk mindenkit, legyen felelős” – kérte a héten Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Aki külföldről jön haza, tartsa be a protokollt, figyelje magát, és ha beteg, ne menjen közösségbe, hívja a háziorvosát!

„Most csak azt tudom mondani a magyaroknak, hogy csak semmi lazaság, mert azon múlik minden, hogy elég fegyelmezettek leszünk-e” – fogalmazott nemrég Orbán Viktor miniszterelnök.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Fontos lenne, hogy betartsuk a kötelező szabályokat: a Ripost például megírta, hogy a kórházakban tömegesen szegik meg a látogatási tilalmat. A Heim Pál Gyermekkórházban például a rácsok között beszélgetnek egymással a rokonok, és lenn, az udvari játszótéren találkoznak egymással kintről érkezett civilek és bent, a kórházban lévő betegek – akik esetleg felvihetik a fertőzést a kórtermekbe.

Fotó: Markovics Gábor/MTI

De a szabályok betartásán túl a józanság és az elemi együttélés szabályait is be kell most tartani! Betegen ne menjünk dolgozni, ne vigyük a gyereket óvodába, iskolába, zsebkendőbe tüsszentsünk.

Fél óra alatt tömegével fotóztunk olyanokat a tömegközlekedésben, akik a higiénia elemi szabályait sem tartják be. Másodpercenként lehet látni embereket, amint saját arcukat fogdossák, zsebkendő nélkül köhögnek vagy tüsszögnek, vagy cuppanós puszival üdvözlik egymást.

Fotó: Ripost

„Kedd reggel az agglomerációból utaztam Budapestre, amikor felszállt a buszra egy gimnazista fiú. Először puszival üdvözölte fiútársát, majd tüsszentett egy hatalmasat, az eredményt pedig puszta kezével „rakta rendbe”. Hiába is kértem arra, hogy a zsebkendőjébe végezze az ilyesmit, azt állította, hogy ő nem is tüsszentett” – mondja egyik olvasónk, Katalin.

Talán a legmegdöbbentőbb az a kép, amelyik azt mutatja, hogy hétfőn éjjel, már a kocsiszínben, egy nagyobb kupac használt papír zsebkendőt takarítottak le a villamosról. Az utazóközönség tehát, még ha használja is zsebkendőjét, utána nem előírás szerint kidobja, hanem elhajítja azt…

Judit, egy anyuka arra panaszkodik, hogy az egyik szupermarketben egy óra alatt két szülő is bement lázas, köhögő kisgyerekével, akiknek azt is megengedték, hogy puszta kézzel összefogdossák a pékárut. „Amíg ilyen a szemlélet, addig csodát ne is várjon senki” – írja.

„A pékség előtt dohányzott az eladó, majd amikor bementünk, kézmosás nélkül szolgált volna ki” – írja egy felháborodott vásárló.

Most, amikor világjárvány fenyeget, mindenkinek elemi érdeke, hogy legyünk sokkal fegyelmezettebbek, tartsuk be az együttélés szabályait!

A sztárok már gumikesztyűt használnak A világsztárok körében új trend hódít a megelőzésben. Míg a járvány kitörésekor a szájmaszk volt a legnagyobb sláger, most gumikesztyűt hordanak a hírességek, amikor kimozdulnak otthonról. Fotó: www.profimedia.hu Leginkább a repülőgépeken szokott takarítani felszállás előtt, és még az ülésre sem ül rá anélkül, hogy lefóliázná azt. Lionel Richie lánya, Nicole pedig szavazni is csak orvosi kesztyűben volt hajlandó elmenni. A gumikesztyű persze nem helyettesíti a rendszeres és alapos kézmosást.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lemondta a válogatottságot minden idők egyik legjobb focistája

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

magyarnemzet.hu

Idén is menne a Balatonra nyaralni? Van egy rossz hírünk

life.hu

Esküvői cipőkörkép – Melyiket választanád?

mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

astronet.hu

Az Isteni Áldás angyala védelmez minket április 26. és 30. között

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Most jött: brutális baleset és dugó az M7-esen, zajlik a mentés

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

"Heccből" nem szólt a gondnok, miatta lettek rosszul a budapesti iskolások

INSIDER

Eleged van a fővárosból? – Megnéztük, hova érdemes kiköltözni Budapestről

INSIDER

Idén korábban kezdődik a spárgaszezon – Fehér vagy zöld, hogyan válasszunk?

INSIDER

Csúcssebességgel robog a kampány: 220 szelfi/óra