Létrehozva: 2020.03.12.

A Hableány matrózának párja: sosem tudok megbocsátani a kapitánynak!

Jurij C. nem ismerte el bűnösségét a Hableány tragédiájában a büntetőeljárás előkészítő ülésén. Sőt ügyvédje szavaiból kiderült: felmentést szeretnének elérni. Mindezt döbbenten hallgatta a tárgyalóban az egyik áldozat, a Hableány matrózának élettársa, Marianna és az elhunyt testvére, Tibor. Erre a legkevésbé sem számítottak...

Hiába várták a gyászolók és a sajtó munkatársai szerda délelőtt a Fővárosi Törvényszéken a 65 éves ukrán kapitány, Jurij C. vallomását. A férfi közölte, még nem készült fel arra, hogy elmondja azt, ugyanakkor határozottan kijelentette: nem ismeri el a bűnösségét a Hableány tragédiájában. Ügyvédje szavaiból azonban világosan kihallani: ártatlannak tartja magát, sőt: abban reménykedik, hogy a neki megajánlott kilenc év helyett az eljárás végén felmentik majd.

Fotó: MTI

„Borzalmas dolog 28 ember halála, szörnyű tragédia, nem is kívánjuk ezt kisebbíteni. A másik oldalon azonban ugyanolyan szörnyű ez a kapitánynak, aki jelen volt ennél a tragédiánál. S még ha fel is mentik, akkor is ezzel a tudattal kell élnie – fogalmazott Jurij C. ügyvédje, Tóth M. Gábor az egyik felszólalásában. Ez a kijelentés egyértelműen arra utal, milyen végkifejletre számítanak.

 

A kapitány ellen összesen 36 bűncselekményben emeltek vádat. Az egy rendbeli vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetéshez maga az ügyész adta hozzá a 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztását. Ez a másik pont, amit a védekezés láthatóan meg kíván támadni: Tóth M. Gábor hosszan sorolta a Viking Sigyn utasainak névsorát, akiket mind meg szeretne idéztetni a tárgyalásra, állítása szerint azért, mert van köztük olyan, aki világosan emlékszik arra, hogy a kapitány utasította a matrózait a mentésre. Igaz, a három matrózból az a kettő: F. Sándor és Cs. Álmos, akik csónakba szálltak, és a legtöbb bajba jutottat kimentették, a rendőrségi kihallgatásukkor nem említették, hogy bárki is utasította őket a mentésre. Sőt: F. Sándor a kabinjában öltözött, amikor meglátta, hogy emberek sodródnak a jéghideg Dunában.

A Viking Sigyn

A védőügyvéd kihallgatná a Hableány elhunyt kapitánya, Lombos László és matróza, Pethő János rokonait – ami ellen képviselőik azonnal tiltakoztak –, de még azt az orvost is, aki felboncolta a halottakat. Ez utóbbitól minden bizonnyal azt várják, hogy lesznek olyan áldozatok, akiken nem segített volna az idejében elkezdett mentés: például Lombos László kapitányon, aki az utolsó lélegzetvételéig azon volt, hogy mentse a helyzetet és a rábízott emberéleteket, és próbálta elkormányozni a hajót. A meg nem menthető életek közé tartozna az a koreai édesanya és leánya, akiket összeölelkezve találtak meg a hajó alján, amikor azt kiemelték a hullámsírból.

A Viking Sigyn maga alá gyűri a Hableányt

„Mélységesen felháborít ez a hozzáállás, és a kapitány védekezése. Elmerülünk a részletekben, ahelyett, hogy a lényeggel foglalkoznánk! Eljöttem, mert meg akartam nézni, ki az az ember, aki miatt meghalt a testvérem. Dühös vagyok nagyon, sokkal jobban, mint látszik rajtam” – jelentette ki a Ripost-nak Pethő Tibor, az elhunyt matróz testvére. „Jurij C. egyszer sem nézett a szemembe, de láttam rajta, hogy figyel, és megnéz minket magának. Bocsánatot nem kért, de nem is vártam tőle. Az ember azért kér bocsánatot, ha rálép a másik lábára, nem amikor megöl 28 embert…”

Pethő Tibor, az elhunyt Pethő János matróz testvére, valamint az özvegy, Marianna (Fotó: Keller Mátyás / Ripost)

A tárgyaláson ott volt Pethő János élettársa, Marianna is, aki most először szólalt meg a nyilvánosságnak.

„Nagyon felkavaró volt ez a délelőtt. Nem értem, miért akarnak engem kihallgatni. Én csak annyit tudok mondani, hogy reggel a szerelmem elbúcsúzott tőlem munkába menet, és este pedig nem tért vissza…” – lábadt könnybe a szeme. „Ha bocsánatot is kérne tőlem a kapitány, nem hinném, hogy azt valaha is el tudnám fogadni.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

borsonline.hu

Hatalmas UFO bukkant elő a semmiből, sokkot kaptak az emberek

mandiner.hu

Újabb országok álltak Magyarország mellé az egyik legélesebb európai vitában

metropol.hu

Áll a bál a Forma-1-ben, Ralf Schumacher beleszállt Hamiltonba és Alonsóba

magyarnemzet.hu

Tragédia: váratlanul elhunyt párját gyászolja a klasszis teniszező

origo.hu

Imádja a luxust és dicsekszik pénzével a Magyar Péter mögött álló vállalkozó - videó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. február 29.: grátisz ez a nap

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Minden magyar a szívéhez kapott, Szoboszlai őrjöngve esett össze fájdalmában

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ma lenne nyolcvanéves minden idők egyik legnépszerűbb magyar énekese

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Egy 39 éves nő megvert két kalauzt a vonaton, majd megharapott egy rendőrt

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Így módosítja a kormány a nyugdíjszámítás egyik fontos mutatóját

INSIDER

„Ez már tényleg sok” – szögeskolbásszal mérgezik a kutyákat Győr-Moson-Sopron vármegyében

INSIDER

Ennyiért lehet idén vonattal az Adriára utazni

INSIDER

Rémes, mit hozott Sándor, de még durvább, amit Józseftől és Benedektől kapunk