INSIDER

A járvány ellenére van remény, hogy szép legyen a karácsonyunk

Pillanatok alatt elterjedt a rémhír az interneten: ugrott a karácsony és a szilveszter, februárig maradnak a szigorú intézkedések. A kormány gyorsan cáfolt: a veszélyhelyzetet meghosszabbították ugyan, ám a korlátozásokról a járvány alakulása szerint döntenek. Van még remély arra, hogy szép karácsonyunk legyen, ha következetesen betartjuk a jelenlegi rendelkezéseket, hiszen úgy tűnik, a második hullám mostanában tetőzik.
  • Szerző: Ripost

Ünnepelhetünk majd családi körben? Összejöhet a nagyobb család, a barátok? Elutazhatunk ünnepekkor a nagyszülőkhöz vagy pihenni? Ezek a kérdések foglalkoztatják most az embereket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

A jelenlegi helyzet nem túl biztató, hiszen minden nap viszonylag sok az új beteg és halálos áldozat, igaz, így is jóval kevesebb, mint az európai átlag. Úgy tűnik, közelít a csúcshoz a járvány második hulláma, de a jelenlegi korlátozásoknak – ha betartjuk azokat – már december közepén lehet eredménye. Van esély az enyhítésre, ha fegyelmezettek maradunk!

A magyarok nem mondanak le a karácsonyról

Azt, hogy milyen intézkedések lesznek érvényben december második felében, ma legfeljebb a Jóisten tudja. A kormány a veszélyhelyzetet ugyan hosszabbította február 8-ig, de a jelenlegi korlátozások – amik enyhébbek a legtöbb európai országénál – december 11-ig érvényesek. Ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi, lesz enyhítés. A többség számít erre, de van A és B terve is.

Fotó: Shutterstock

Mi minden évben anyuéknál szoktunk ünnepelni, nagy családi körben. Mivel a testvéreimnek is 2-2 gyermeke van, nem férnénk bele a 10 fős létszámlimitbe„ – mondta a -nak Tóth Regina. Megegyeztek, hogy ha a korlátozások érvényben maradnak, akkor szenteste mindenki otthon marad és skypon összekapcsolják a négy családot, szilveszterig pedig külön-külön, biztonsági intézkedések mellett látogatják meg a nagyszülőket.

Fotó: Shutterstock

„Mi barátokkal és a gyerekeikkel együtt szoktunk ünnepelni, este pedig a nagyszülőkkel”– mesélte Kiss Orsolya. „Még nem mondtuk le erről, de van B tervünk. Ha fennáll a járványveszély, akkor a szabadban találkozunk a barátokkal, játszóterezünk a gyerekekkel és a szüleim nálunk alszanak, hogy ne kelljen korán hazaindulniuk a kijárási tilalom miatt.„

Fotó: Shutterstock

Tóth Zoltán rokonai a határon túl élnek

„Arra nincs reményünk, hogy megnyitják a határokat, így mi eleve internetes karácsonyt tervezünk” – mondta. „Mindenki ugyanakkor gyújt gyertyát és mond imát. A szeretet a fontos, és azt nem befolyásolja a koronavírus.„

Kevesebb találkozás, több együttlét

A Telenor reprezentatív kutatása szerint a megkérdezettek 53 százaléka úgy gondolja, hogy ugyanannyi emberrel lép kapcsolatba idén karácsonykor is, mint tavaly, de 44 százalékkal kevesebb személyes találkozást tervez. Az emberek 75 százaléka főként mobiltelefonon beszél majd szeretteivel (79%), és jelentős a chat appok szerepe is (51%), mások videóhívást terveznek (42%), a több fős családi konferenciahívást pedig a válaszadók ötöde tervezi.

Online jön a Jézuska

Egy kutatás szerint minden harmadik magyar többet vásárol online a járvány kezdete óta, de aki nem vásárol neten, az is ott gyűjt információt, hogy kevesebb időt kelljen a boltban töltenie. Az online vásárlásoknál a válaszadók több mint fele (54%) törekszik arra, hogy időben rendeljen, mert tart attól, hogy az ünnepi időszakban lehetnek fennakadások a kiszállításban.

 

Van esély az enyhítésre, ha fegyelmezettek maradunk

Amikor november 10-én bevezették a korábbinál szigorúbb járványügyi intézkedéseket, akkor Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádióban azt mondta: 10 nap után már érezhetjük a szabályok hatását, ha betartjuk azokat és 3 héten belül ez számokban is megmutatkozik.

December 10. körül felülvizsgálják a szakemberek és a kormány, van-e mód a lazításra és a helyzet ismeretében meglátjuk, összejöhet-e a nagycsalád. Magyarországon egyelőre nem zártak be az üzletek és a bevásárlóközpontok, működik a gazdaság és ha továbbra is betartjuk az intézkedéseket, túllendülünk a járvány második hullámán, akkor van remény a szép karácsonyra.

Jövő vasárnap advent, és ha a karácsonyi vásárok idén el is maradnak, elkezdhetjük ünneplőbe öltöztetni a lelkünket.

 

És ezeket olvastad már?