Létrehozva: 2020.10.01.

A jogállamiság csak ürügy, hogy a brüsszeliek zsarolják Magyarországot

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a jogállamiság csak ürügy arra, hogy a brüsszeliek zsarolják Magyarországot.

Hollik István csütörtökön a közösségi oldalán tett bejegyzésében arra reagált, hogy Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke szerdán a német országos közszolgálati rádiónak azt mondta:

Az európai uniós pénzügyi támogatások hatékony eszközt jelentenek a jogállami elvek tiszteletének biztosítására, ezért ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország.

„Kibújt a szög a zsákból!” – kommentálta ezt a Fidesz kommunikációs igazgatója a Facebookon, hozzátéve, hogy a jogállamiság csak ürügy arra, hogy a „brüsszeliek zsaroljanak bennünket”.

Hollik István ezt a képet posztolta a facebookos bejegyzése mellé.
Fotó: Facebook

A képlet egyszerű: ha nem azt csináljuk, amit a brüsszeliek Sorossal a hátuk mögött diktálnak nekünk, akkor a jogállamiságra hivatkozva befagyasztanák a pénzt, ami jár Magyarországnak. Ez elfogadhatatlan!

- fogalmazott Hollik István.

  Ki is ez a Jourova? Mielőtt politikai babérokra tört volna Vera Jourová, az Európai Bizottság cseh alelnöke, két cégben is vezető beosztásban dolgozott. Annak ellenére, hogy a saját országainak törvényeit megsértette, az EB-t egyáltalán nem érdekelték a tények, amikor az uniós biztosi meghallgatását tartották, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az Európai Bizottság hivatalos honlapján elérhető Vera Jourová, a testület cseh alelnökének összeférhetetlenségi nyilatkozata. Eszerint a Soros György amerikai tőzsdespekulánssal kiváló barátságot ápoló politikus 2006 és 2013 között két cégben is vezető beosztásban volt. Az egyik vállalkozás a Societas Rudophina volt, itt a testület elnöke volt. A másik vállalkozás a Primavera Consulting volt, amelynek a tulajdonosa és igazgatója is volt egyben. Mindkét cég tanácsadással foglalkozott. A Parlamentní Listy nevű cseh portál 2013-ban arról számolt be, hogy Jourová komoly mulasztást követett el. A portál szerint ugyanis a politikus, mint a társaság törvényes képviselője, nem tette közzé 2009 és 2012 között a vállalat pénzügyi kimutatásait. Ezzel pedig megsértette a hatályos cseh törvényeket. „Igen, igaz, csak a visszamenőleges ellenőrzés során tudtam meg. Az én hibám, hogy nem követtem a könyvelőm munkáját. Nem akarok bocsánatot kérni és mentegetőzni, pótoljuk a mulasztást”, ismerte be Jourová. Az ügy azért érdekes, mert ekkor Jourová már a cseh képviselőház tagja volt. Vera Jourová a Parlamentní Listy hasábjain még egy válaszcikket is közzétett az üggyel kapcsolatban. Ebben megismételte, hogy a könyvelője pótolni fogja a hiányzó dokumentumokat, és azt is leírta, hogy már hozzászokott ahhoz, hogy meg kell védenie magát, akár az állammal szemben is. Itt arra utalt, hogy 2006-ban Prágában letartóztatták, mert a vád szerint a cseh kormány regionális fejlesztésért felelős helyettes államtitkáraként 2 millió cseh korona (mintegy 70 000 euró) kenőpénzt fogadott el a Budišov kastélyának felújítására szánt uniós támogatásból. A hiányzó dokumentumokat egyébként valóban pótolták, ma már elérhetőek. Egy évvel a botrány kirobbanását követően, 2014-ben Jourovát jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős uniós biztosnak jelölték. Az Európai Bizottságot azonban nem igazán érdekelte a Primavera Consulting ügye, a biztosi meghallgatása során fel sem merült a téma. A cseh politikusnak nem sikerült maradéktalanul meggyőznie az őt meghallgató négy bizottságot, így azok Martin Schulz EP-elnökön keresztül küldtek neki további tisztázandó kérdéseket. A cseh politikust négy bizottság, a jogi bizottság, az igazságügyi és belügyi bizottság, a belső piaci bizottság és a nőjogi és nemi egyenlőségi bizottság hallgatta meg. A jogi bizottság szocialista koordinátora, Evelyn Regner szerint Jourová jogi szempontból megismerkedett ugyan a folyamatban lévő munkával, de hiányzott belőle a politikai érzékenység és vízió, különösen a társasági jog területén.
Ha a jogállamisági és költségvetési kérdések összekötéséről szóló vita akadályozza a koronavírus-járvány miatt szükséges pénzügyi alap működésének elindulását, lehetőség van kormányközi megállapodásra, az EU intézményein kívül – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, mielőtt elindult az európai uniós csúcstalálkozóra, Brüsszelbe.
A kormányfő várakozása szerint a találkozón – formálisan vagy informálisan – biztosan szó lesz arról a nyáron meghozott döntésről, amely szerint a szokásos hétéves költségvetésen túl egy nagy arányú pénzügyi alapot hoznak létre a bajba jutott gazdaságok, az európai országok megsegítésére. Ennek a végrehajtásáról éles viták zajlanak, többen össze akarják ezt kötni jogállamisági kérdésekkel – jelezte. A magyar kormány álláspontja ugyanakkor az, hogy most válság van Európában, most válságot kell kezelni, ezt a pénzügyi alapot minél gyorsabban elérhetővé kell tenni az országok számára, és nem lehet a sebességet lassítani jogállamiságról szóló vitákkal – közölte Orbán Viktor.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan bejelentés: rengeteg éttermét bezárja a népszerű pizzázó

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Magyarország egyik legismertebb médiaszemélyisége is kiáll Varga Judit mellett

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

mindmegette.hu

Húsvéti sonkás-sajtos párnácskák, amiből egy tepsi biztosan nem lesz elég

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast

INSIDER

Készülj fel a hosszú hétvégére: ilyen idő lesz húsvétkor

INSIDER

Gulyás Gergely a műtétjéről: újra kellett tanulnom járni

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten