INSIDER

A karácsonyfával együtt dobják ki az ajándék állatokat

Komoly veszélyre figyelmeztet az Orpheus Állatvédő Egyesület, mely karácsonyi állatstopot hirdet. Felhívásuk lényege, hogy, akárcsak húsvétkor, úgy karácsonykor se ajándékozzanak élő állatot az emberek, mert a keserű tapasztalatok alapján az ünnepek elmúltával gyakran teherré válnak ezek a cukiságok.
  • Szerző: Ripost

„A házi kedvencek felelős tartásához megfelelő tartási hely, gondozásukhoz anyagi fedezet, megfelelő mennyiségű szabadidő szükséges. Sokan nem ismerik az ajándékba kapott állat megfelelő tartási körülményeit, s gyakran nem tudják az újdonsült állattartók, hogy az állattartáshoz milyen alapvető dolgok kellenek. Sajnos nem ritka, hogy az ajándékba kapott állatok az ünnepek után rövid időn belül elpusztulnak” – mondja Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke. Majd így folytatja: „Előfordul, hogy az ajándékba kapott, de megunt díszhalakat még élve a wc-be engedik. Sok más állat pedig az utcára kerül, vagy menhelyeken kaphat ideiglenes befogadást. Ám a legtöbb kóborrá lett állat az utcán pusztul el.”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123RF

A szakember hangsúlyozza, hogy az apró rágcsálókat, teknősöket, vadászgörényt, pókot és sok más ajándékba kapható állatot legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésbe. Ugyanakkor a kutyák, illetve macskák szaporítói ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Ezért az állatvédők karácsonyi ajándékként élő állat helyett inkább plüssfigurát ajánlanak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?