INSIDER

A kínai és orosz vakcinával tömegesen oltanak

Oroszországban már több mint 1,5 millió embert oltottak be, de Argentína is több százezer dózist rendelt a Sputnik V-ből, a Sinopharm vakcináját Kínában több mint 10 millióan kapták meg, de az Egyesült Arab Emírségekbe is 1,2 millió adaggal rendeltek, Szerbiába pedig 1 millió adag érkezett.
  • Szerző: Ripost

Müller Cecília a napokban hangsúlyozta: a vakcinák kapcsán azt ajánlja mindenkinek, hogy szakemberektől tájékozódjon csak. Kiemelte, hogy sem az orosz, sem a kínai vakcina nem okoz betegséget.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vannak úgynevezett vektorvakcinák, ezek közé tartozik Astra Zeneca vakcinája és az orosz Szputnyik V vakcina. Ezek az oltóanyagok „ártalmatlan vírust” visznek a sejtbe, ahol megtermelődik a vírusra jellemző antigén, amely ellen a szervezet ellenanyagot termel.

Illusztráció MTI/Máthé Zoltán

Vannak továbbá úgynevezett alegység vakcinák, amelyek a vírusban fellelhető fehérjét készen juttatják a szervezetbe. Ilyen a kínai vakcina, és ilyen oltóanyagot fejlesztenek Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ kutatói a Debreceni Egyetem munkatársaival együttműködve.Ezek az oltóanyagok teljes egészében tartalmazzák az elölt vírust, a természetes fertőződéshez hasonló immunválaszt kiváltva a szervezetben. Ugyanakkor ez a vírus nem képes szaporodni a szervezetben, így betegséget sem okoz.

Lakossági oltás a Sputnik V vakcinával

  • Oroszországban eddig több mint 1,5 millió embert oltottak be, január 18-án megkezdődött a tömeges oltás, több mint 1330 oltóponton.
  • Argentína decemberben 300 ezer főre elegendő vakcinát (első komponenst) kapott, amivel megkezdődött a lakossági oltás. A beoltottak száma január 12-én 70 ezer fő volt. Január 15-én további 300.000 vakcina érkezett.

Lakossági oltás a Sinopharm vakcinával

  • Kínában már több mint 10 millió embert oltottak be a Sinopharm vakcinájával;
  • Bahreinben 141.563 főt oltottak be, melyből szinte mindenki (99%) a Sinopharm vakcináját kapta meg.
  • Az Egyesült Arab Emírségekben az eddig beadott Sinopharm vakcinák becsült mennyisége 1 200 000 adag.
  • Szerbiába január 16-án 1 millió adag Sinopharm-vakcina érkezett, megkezdték az oltást

Háttéranyag: Sinopharm

Az oltási munkacsoport folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat, és felkészült a tömeges oltásokra is – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

György István hozzátette: egyedül a rendelkezésre álló vakcina mennyisége fékezi az oltást.
Eddig 129 689 ember kapott oltást Magyarországon, közülük 1643-nak már a másodikat is beadták. Döntő többségük egészségügyi dolgozó – ismertette.
Az egészségügyi dolgozók beoltása kórházi oltóponton zajlik, további információ: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara
Hozzátette, eddig szinte minden Magyarországra érkezett vakcinát felhasználtak, a következő szállítmány szerdán várható. Az 35 685 ember oltását teszi majd lehetővé, a következő szállítmányra újabb hetet kell várni.
Az államtitkár kiemelte: a Pfeizer jelezte, hogy a korábbinál kevesebb oltóanyagot szállít.
Az oltási munkacsoport, amint lehet, szeretné megkezdeni a lakosság tömeges oltását, de az nyilvánvaló, hogy ezt csak akkor tudják megtenni, ha van mivel oltani, ha van elegendő vakcina – mondta György István. Hozzátette: a brüsszeli, illetve az Európai Unió által szervezett beszerzés lassú, és kevésnek ígérkezik az országba érkező vakcina. Ezért az oltási munkacsoport teljes mértékben támogatja a kormánynak azt a szándékát, hogy „bárhol is elérhető biztonságos és hatásos vakcina a világban, azt meg kell venni”.
György István közlése szerint lassabban tudnak haladni az oltásokkal, mint ahogy szeretnék, de a tömeges oltásra is felkészültek. Modellezték, hogy akár 1 millió embert is be tudnak oltani 2 nap alatt. Megjegyezte: növelni tudják az oltóközpontok számát, első körben a kórházakét 102-re, de 151 járóbeteg szakellátót és több mint 4401 háziorvosi rendelőt is be tudnak vonni. Arra is van terv, hogy szükség esetén a szavazóköri helyiségekkel bővítsék a helyszínek körét.
Több verziót is kidolgoztak az oltásokra attól függően, hogy mennyi vakcina érkezik Magyarországra, az ütemezett és a tömeges oltással is számolnak. Ha nagyobb mennyiségű oltóanyag érkezik az országba, akkor az ütemezett oltás mellett egy tömeges oltási hétvégét is tudnak szervezni – ismertette az államtitkár.
Regisztráció védőoltásra: https://vakcinainfo.gov.hu/
Felidézte: az oltási sorrendet már korábban nyilvánosságra hozták. Az egészségügyi dolgozók oltása rövidesen lezárul, zajlanak az oltások az idősotthonokban, ahol 90 intézményben 10 003 embert oltottak be eddig. Itt még nem végeztek, mivel 1900 bentlakásos intézményben kell oltaniuk, ahol előzetesen több mint 80 ezer ember jelezte igényét az oltásra. A harmadik körben a 60 év felettieket fogják oltani, első körben a 89 év felettieket, akik a háziorvosuktól kapják majd meg az oltást a háziorvosi rendelőben, illetve ha szükséges, otthonukban – mondta. Hozzátette: a krónikus betegekkel kezdik, majd azok is megkapják, akiknek nincs ismert alapbetegségük.
Elmondta: a háziorvosok megkapnak minden szükséges információt és a nagyobb praxisokhoz akár oltócsapatokat is tudnak küldeni. Hogy ez mikor történhet meg, az a vakcinabeérkezésektől függ.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?