INSIDER

A kormány kérdésekkel fordul az EU-hoz és az ENSZ-hez a migránskártyákról

A sok tisztázatlan körülmény miatt a kormány hivatalosan is kérdésekkel fordul az EU-hoz és az ENSZ-hez a migránskártyák ügyében - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.
  • Szerző: WM

A tárcavezető kifejtette: elfogadhatatlan, hogy míg az európai polgároknak nem megengedett név nélkül bankszámlát nyitni, bankkártyát használni, a migránsoknak lehetővé teszik. Ez komoly veszélyt jelent a terrorellenes küzdelem, az emberkereskedelem és a pénzmosás szempontjából. Közölte: miután az európai politika abba az irányba fordult, hogy meg kell védeni a külső határokat, meg kell akadályozni az illegális migrációt, az EU támogatásával és az ENSZ közreműködésével mégis név nélküli kártyákat adnak ki. A miniszter üdvözölte, hogy az Európai Parlament elutasította a migránsvízumról szóló kezdeményezést, és úgy vélte, a demokrácia megcsúfolása lenne ismét szavazni erről a kérdésről.

Orbán Viktor nem találkozott a volt macedón kormányfővel

Gulyás Gergely hangsúlyozta:

Nem kormányközi, hanem jogi kérdésnek tekinthető a volt macedón miniszterelnök menekültstátusz iránti kérelme.

Kijelentette: a magyar állam semmilyen segítséget nem nyújtott ahhoz, hogy Nikola Gruevszki elhagyja Macedóniát. A volt macedón kormányfő egy Macedónián kívüli magyar külképviseleten tett szándéknyilatkozatot a menedékkérelem benyújtására, majd biztonsági okokból úgy döntöttek, hogy a meghallgatására nem a tranzitzónában, hanem a Menekültügyi és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerül sor - magyarázta. Hozzátette:

Ez korábbi politikai vezetők esetében általános gyakorlat.

A miniszter kulcsfontosságúnak nevezte a jó kapcsolatok ápolását Macedóniával, ezért az ügyben a külügyminiszter telefonon egyeztetett macedón kollégájával. Megjegyezte:

Nikola Gruevszki nem találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Kérdésére közölte: a volt macedón kormányfő esetében a magyar hatóságok a megfelelő biztonsági protokoll szerint járnak el, biztosított, hogy ne hagyhassa el az országot.

Fair Brexitre van szükség

Egy a Brexittel kapcsolatos kérdésre a tárcavezető elmondta: Magyarország annak örült volna, ha Nagy-Britannia az EU tagja marad, de a brit választópolgárok ezzel ellentétes döntést hoztak, és nem lehet megbüntetni az országot egy demokratikus döntés miatt.

Fair Brexitre van szükség, hosszú távon az EU-nak és Nagy-Britanniának legelőnyösebb kapcsolatokat kell kiépíteni, ezért Magyarország üdvözli a megállapodás esélyének növekedését.

Úgy vélte, bár jövő vasárnap rendkívüli EU-csúcs lesz a kérdésről, önmagában az uniós állam- és kormányfők jóváhagyása nem elegendő, a brit parlament jóváhagyása is kell, és e tekintetben komoly kétségek vannak. Ha nem is lesz megállapodás, a már ott dolgozó magyarok jogai semmilyen sérelmet nem szenvednek - közölte.

A miniszter kitért rá: egy nettó befizető tag lép ki, és Nagy-Britannia befizetésének mértéke 12-13 százaléka volt az uniós költségvetésnek. Magyarország szerint a következő hétéves költségvetési időszakban vagy minden tagállam arányosan növeli a befizetését, így a büdzsé főösszege nem csökken, vagy tudomásul veszik a 12-13 százalékos csökkenést, és ilyen mértékben csökkennek az uniós támogatások.

Gulyás Gergely kérdésre Guy Verhofstadt európai parlamenti (EP-) képviselő plakátkampányáról azt mondta:

A politikai folklór széles repertoárjával dolgoznak az európai liberálisok. Soros György bosszújáról van szó, és az európai liberálisok ebbe az akcióba álltak be.

A Románia jogállamiságáról szóló EP-döntésre vonatkozó érdeklődésre a miniszter azt mondta: a Magyarországgal történtek után az EP nem hiteles fórum ítélkezni ilyen kérdésekben. Arról is beszélt, hogy az Európa jövőjéről folytatott konzultációk tapasztalatait eljuttatják Emmanuel Macron francia elnöknek. Kérdésre közölte: a kormány benyújtotta keresetét a Sargentini-jelentés ügyében az Európai Bírósághoz.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?