INSIDER

A koronavírus ellenére többen házasodnak, mint tavaly – már közel 50 ezer pár kötötte össze az életét idén!

A koronavírus-járvány ellenére 1363-mal több pár kötött házasságot idén augusztusig, mint az előző év azonos időszakában. Sokan tavaszról őszre halasztották a kézfogót, úgyhogy a Ripost által megkérdezett ceremóniamester szerint az idei év rekordnak ígérkezik. Igaz, az idei lagzik kicsit mások, ahogy erről egy örömanya is beszámolt a Ripostnak.
  • Szerző: Ripost

Éljen az ifjú pár! Az év első 8 hónapjában 44 832 alkalommal hangzott fel a köszöntés, 1363-mal többször, mint 2019 azonos időszakában. Horváth Szilárd ceremóniamester szerint ez a tendencia folytatódik az év hátralévő hónapjaiban is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Soha ilyen sűrű nem volt még az októberem, mint most. Nagyon sok pár halasztotta a lagziját tavaszról őszre a koronavírus okán, főként a násznép miatt.”

Mézeskaranténba vonult az ifjú pár

Így tett Dienes Orsolya és Szél Bence is: június helyett augusztus 19-én tartották meg végül az esküvőt.

Dienes Orsolya és Szél Bence (Fotó: Babó András)

„Már egy éve szervezték a lányomék az esküvőt, több mint száz vendéget terveztek, nem volt egyszerű mindent gyorsan újraszervezni” – mesélte az örömanya, Felföldi Anna. „Végül kevesebb vendéget hívtak, volt, aki külföldről nem is tudott eljönni, és szabad téren tartották a polgári szertartást, de minden remekül sikerült. A nászutat is többször átszervezték, végül úgy tudtak hazajönni, hogy két hétre karanténba mentek, mézeskaranténba, ahogy én hívom. A lányom két barátnője is most ment férjhez, szintén sok mindent át kellett szervezniük. Az biztos, hogy emlékezetesek lesznek az idei esküvők!”

Dienes Orsolya és Szél Bence a tokaji Henye birtokon, a Szent Teréz kápolnában esküdtek meg augusztus 19-én (Fotó: Babó András)

Lagzi van, menyasszonytánc nincs

„Az a tapasztalatom, hogy a párok nem akarják már tovább halogatni az esküvőt, inkább felelősen szervezik meg” – erősítette meg Horváth Szilárd ceremóniamester. „Lemondanak a menyasszonytáncról, a köszöntésnél pedig ölelkezés és puszi helyett pacsiznak. Gyerekeket most nemigen hoznak, aki külföldön volt, az teszteket csináltat. Volt olyan 120 fős lagzi, amire a vírushelyzet miatt végül 75-en jöttek el, de nem volt sértődés, mégis jó volt a hangulat.”

Horváth Szilárd ceremóniamester csak akkor válik meg a maszkjától az esküvőkön, ha kellő távolságban van a pártól és a násznéptől. Az Új-Ebergényi Kastélyszállóban a 150 fős násznép tánc közben is tartotta a távolságot.

Már délben kimondják a boldogító igent

„Bár az esküvőn nem vadidegenek, hanem ismerősök, rokonok, barátok vesznek részt és fix az ülőhely meg a vendégszám, a 23 órás zárórát komolyan kell venni” – tette hozzá a ceremóniamester. „Éppen ezért van olyan pár, akik mindent előbbre hoztak. Délben tartják a templomi, 14 órakor a polgári esküvőt, kora délután jön a vacsora, amit buli követ 23 óráig.”

Többen születtek és kevesebben haltak meg idén

Csökkent a természetes fogyás mértéke 2020 első nyolc hónapjában, miután 4,7 százalékkal több gyerek született és 4,4 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a múlt év azonos időszakában. A KSH pénteken közzétett adatait Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter azzal a megjegyzéssel osztotta meg a Facebookon: „Ismét örömteli híreket oszthatok meg Önökkel!”

2020 első nyolc hónapjában 61 054 gyermek született, ami 2734 újszülöttel több, mint a tavalyi adat. Csaknem 5 százalékkal magasabb ez a szám, mint 2019 azonos időszakában.
• Ez év augusztusában 8094 gyermek jött a világra, ami 111 újszülöttel több, mint tavaly.
• Az év első 8 hónapjában 44 832 pár kötött házasságot, ami 1363-mal több házasságkötést jelent a tavalyihoz képest.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?