Létrehozva: 2020.11.08.

A koronavírus-járvány alatt sem emelkedett a magyarországi összhalálozás

A koronavírus-járvány nincs hatással a magyarországi halálozási számokra – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

A legfrissebb, októberi adatok szerint az október 11-ei héten Magyarországon összesen 2470 fő hunyt el, míg egy évvel korábban, a 2019. október 7-ével induló héten 88 fővel kevesebben, vagyis 2382-en haltak meg. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján Galgóczy Ágnes röviden kitért arra, hogy ugyan a koronavírusban elhunytak száma napi szinten folyamatosan emelkedő tendenciát mutat,

A KORONAVÍRUSSAL ÖSSZEFÜGGÉSBEN AZ ELMÚLT 10 ÉVRE VISSZATEKINTVE AZ ÖSSZHALÁLOZÁS NEM NAGYOBB MOST, MINT AZ ELMÚLT 10 ÉVBEN.

Képünk illusztráció
Fotó: AFP

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint mindeddig 2438 fő hunyt el a pandémia miatt, ugyanakkor az előző éveket tekintve átlagosan hetente 2500-an haltak meg. Vagyis ha március elejétől egészen a mai napig átlagoljuk az elhunytak számát, akkor hetente átlagosan 69 fő hunyt el koronavírusban. Sőt, az előző év azonos időszakához képest az elhunytak között a 65 évnél idősebbek száma csökkent.

A KSH oldalán a leggyakoribb halálokokat is számszerűsítik. Eszerint tavaly legtöbben rosszindulatú daganatokban hunytak el (14 471 fő) és egyéb szívbetegségben (14 685 fő). Az agyérbetegség (6507 fő) mellett a motoros járműbalesetekben elhunytak (205 fő) számát is feltünteti az adatsor. A 2019-es statisztikai adatok közt természetesen a Covid–19-vírus halálokként nincsen feltüntetve.

A halálozási statisztikát az influenzavírus is módosítani fogja még év elején. Lantos Gabriella egészségügyi szakember szerint évente átlagosan 3–5 ezer közöttire tehető azoknak a száma, akik az influenza valamilyen szövődményében vesztik életüket.

Az ugyanakkor kijelenthető: a koronavírus hatásai ma még nem érzékelhetőek a magyar halálozási statisztikákban. Igaz, ez részben azért is van, mert a tavaszi kijárási korlátozások idején értelemszerűen kevesebb volt például a halálos kimenetelű közúti baleset – hiszen az emberek jellemzően otthon maradtak hosszú hetekre. De más fatális fertőzések kialakulásának esélye is drasztikusan csökkent a távolságtartás, a maszkviselés, a távmunka/távoktatás és az önkéntes karantén miatt.

4673 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 109.616 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 81 többségében idős, krónikus beteg, így a betegség miatt meghaltak száma 2438 főre emelkedett, 25 070-en pedig már meggyógyultak – írja a kormány hivatalos tájékoztató honlapja.

Az aktív fertőzöttek száma 82 108 fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, a halottak 29%-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. 5803 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 417-en vannak lélegeztetőgépen. Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása. Ezért a járvány elleni védekezés további erősítése érdekében a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, azaz kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez azért fontos, mert a rendkívüli jogrend – ahogy az első hullám idején, úgy most is – gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára. A kormány az Országgyűlést arra kéri, hogy a rendkívüli jogrendet 90 nappal hosszabbítsa majd meg, az erről szóló javaslatot kedden tárgyalják – hívja fel rá a figyelmet a tájékoztató honlap. A kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában. Mindenkinek be kell tartani a szabályokat, óriási az egyéni felelősség. Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon, A védelmi intézkedések a járvány lassítását szolgálják és ezzel az egészségügy teljesítőképességét is védjük. Annak érdekében, hogy a növekvő betegszámmal a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, újabb kapacitásnövelő intézkedéseket rendeltek el: a halasztható műtéteket felfüggesztik, bővül az ellátásba bevont kórházak és koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma – írják. A rendkívüli járványhelyzet miatt a kormány új rend szerint működik: naponta, kétnaponta reggel hatkor az Operatív törzs a miniszterelnök részvételével ülésezik, emellett a rendkívüli jogrendi akciócsoport is újrakezdte munkáját.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Gulyás Gergely a műtétjéről: újra kellett tanulnom járni

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"