INSIDER

A legtöbb szendvicskrém elbukott a NÉBIH tesztjén

31 szendvicskrémből 20-nál volt probléma a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legújabb Szupermenta terméktesztjén. Minőségi és jelölési problémák miatt indítottak hatósági eljárást.
  • Szerző: Ripost

A komplex ellenőrzésben sajtkrémet, krémsajtot, szendvicskrémet és friss sajtot vizsgáltak, 17 hazai, 14 külföldi gyártásút.
A laboratóriumi vizsgálatok középpontjában a biztonsági paraméterek ellenőrzése állt. Emellett a Nébih szakemberei hangsúlyosan vizsgálták a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak való megfelelést is, azaz az olyan minőségi kritériumok teljesülését, mint például a zsír-, szárazanyag-, vagy a sótartalom.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

A 31 termékből 20 esetben indult hatósági eljárás, 15 esetben figyelmeztetést, 5 esetben – a súlyosabb jelölési hibák miatt – bírságot szabtak ki, több mint 1,5 millió forint értékben.
A hibák javítására az érintetteknek intézkedési tervet kellett benyújtaniuk a Nébih-hez.
A zsírfokozati besorolásnak egy kivételével minden vizsgált termék megfelelt. A szárazanyagtartalom 4 esetben tért el az előírásoktól, 7-nél pedig a sótartalom nem a jogszabályokban előírtaknak megfelelően szerepelt a csomagoláson.
A „mentesként” jelölt termékeken a szakemberek ellenőrizték az állítások megalapozottságát. Három sajtkészítményen szerepelt a gluténmentes, egy terméken a laktózmentes felirat, a vizsgálatban mind a 4 termék megfelelőnek bizonyult.

Fotó: Pixabay

Egy sajtkészítmény csomagolásán nem jelölték tartósítószer jelenlétét, ám a szorbinsav, bár jóval a megengedett határérték alatt, de kimutatható volt benne. E termékkörben megengedett a tartósítószer felhasználása, viszont alkalmazása esetén azt fel kell tüntetni az összetevők között.
Öt termék megnevezése nem volt megfelelő, mert olyan összetevőt tartalmaztak, amely nem felel meg a Magyar Élelmiszerköny előírásainak.
További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

És ezeket olvastad már?