INSIDER

A maszkviselés már megy, a távolságtartás nem

Ijesztő számok érkeznek nap mint nap: csütörtökön 710 új fertőzöttet jelentettek és kilenc halálesetet. Ugyanakkor az ország nem állhat le újra, ezért minden eddiginél fontosabb a járványügyi szabályok betartása. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a pénztárnál az ember nyakába lihegnek – különösen most!
  • Szerző: Ripost

A Budapesten nézett körül, hogyan tartják be az emberek a járványügyi szabályokat, és azt tapasztaltuk, hogy míg maszkviselés terén egyre jobb a helyzet, a távolságtartásról mintha megfeledkeztünk volna! Tavasszal fegyelmezetten tartották a felfestett vonalak kijelölte távolságot a sorban állók, most azonban ki se várják, hogy a másik ellépjen a pénztártól, a nyakában lihegnek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

Ezt a tapasztalatot támasztja alá az Ipsos közvéleménykutató felmérése: a maszkviselésen kívül minden területen lazult a fegyelem az első hullámhoz képest.

A maszkviselés és kézmosás megy

A maszkviselés terén jól állunk, ami részben a szabályok szigorításának köszönhető. Mint azt a írta: jobban félnek az emberek a büntetéstől, mint a vírustól, a pénzbírságok kilátásba helyezése meghozta a fegyelmet.

Maszk 02

Fotó: Pixabay.com

Az Ipsos friss felmérése szerint az emberek 83 százaléka viseli a szájmaszkot, ami jelentős javulás a tavaszi 47 százalékos adathoz képest. A kézmosás szerepel a második helyen, az emberek 84 százaléka gyakrabban mos kezet, és 66 százalékuk nem fog kezet.

Egymás nyakában lihegnek

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a maszkviselés mellett is szükség van a távolságtartásra a fertőzés megelőzése érdekében. A plázákban, parkokban, játszótereken és sorban álláskor azonban egymás nyakában lihegnek az emberek, alig van, ahol megtartják a távolságot egymástól.

Fotó: Csóka Ferenc / Ripost

A másfél méterre felfestett figyelmeztető csíkot sem veszik figyelembe.

Nem mondanak le a rendezvényekről

„ Amíg megengedik, addig bulizunk.„

„Már sok előre megvásárolt jegyet buktam, most, hogy lehet menni, nem mondok le a koncertekről.”

„Amíg jó idő van, szabadtéri rendezvényekre megyünk.„

Ezt mondták azok, akiket megkérdeztünk, járnak-e szórakozni járvány idején is. Ugyanezt mutatja az Ipsos felmérése: az embereknek csupán 39 százaléka mond le a rendezvényekről.

Különórákra is járnak a gyerekek

Az iskola hagyományosan kezdődött meg ősszel, aminek nagyon örültek a szülők. A gyerekeket nem tartják távol az iskola utáni, nem kötelező különóráktól sem, és a játszóterek is tele vannak. Az Ipsos felmérése szerint a szülők csupán 17 százaléka tartja távol a gyerekét a közösségi tevékenységektől. Áprilisban ez az arány 25 százalékkal nagyobb volt.

Bevásárlókocsival próbálják tartani a távolságot

Takács Sándorné: „Ráállnak az emberre, miközben vásárol! Hiába vannak felfestve a csíkok, már nem tartják be a szabályokat. Én megpróbálok távolságot tartani, kilépek a sorból vagy leszállok a buszról.

Fotó: Ripost

Nagyon sokan voltak a a 133-as buszon, de amikor felszálltam, észrevettem egy társaságot, akik söröztek, maszk nélkül beszélgettek, úgyhogy én leszálltam.”

Márkus Lászlóné Margó: „Meg van jelölve, hogy kinek hova kell állnia. Attól, hogy a szabályokon korábban lazítottak, ezeknek a jelzéseknek a jelentése nem szűnt meg!

Fotó: Ripost

Én korán járok vásárolni, így kevesen vagyunk a boltban, és tudjuk tartani a távolságot.„

Hammer Ferenc: „Azt veszem észre, hogy az emberek már nem tartják be a szabályokat.

Fotó: Ripost

Én a bevásárlókocsit magam mögé teszem, így nem tudnak közel jönni hozzám. Vigyázok, húzok kesztyűt és maszkot, bárhová megyek, de a távolságtartás is fontos.”

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?