INSIDER

A Politico szerint Orbán Viktor nem túsz többé

Nem felvizezték, hanem törölték a „jogállamisági” mechanizmus szövegrészt az EU-csúcson a dokumentumból, Orbán Viktor „nem túsz többé” – írta a Politico uniós forrásokra hivatkozva a Európa Tanácsban született kompromisszumról.
  • Szerző: RIPOST

A maratoni EU-csúcs negyedik napján írta a Politico, hogy az Európai Tanács elnöke Charles Michel „rábólintva a magyar és a lengyel aggodalmakra”, kiegészítette a jogállami mechanizmusról szóló javaslatát. Ez azt mondja ki, hogy a jogállamiság sérelme esetén EU-s forrásokat lehetne részben vagy teljesen megvonni tagállamoktól – szemlézi a Politico cikkét az ATV.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az uniós portál úgy értesült, hogy Charles Michel új kompromisszumos javaslatot terjesztett az uniós állam- és kormányfők elé, ebben utal az uniós szerződésnek a demokráciával és a jogállamisággal foglalkozó részére azzal: „az Európai Tanács hangsúlyozza a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát”. Mindazonáltal magának az új mechanizmusnak a leírásakor a jogállamiság megemlítését törölték – írta a Politico.

Orbán Viktor és Charles Michel
Fotó: MTI

Az új megfogalmazás szerint bevezetik a költségvetés és a NextGenerationEU védelmére vonatkozó „feltételrendszert” – de a lehetséges szankciókat az Európai Tanács minősített többségével kell elfogadni.

A Politico hajnali cikke szerint azt a bekezdést is törölték, amelyik felhívta az Európai Bizottságot a jogállamiság éves értékelésére, valamint az Európai Számvevőszéket a jogállamisági jelentéstételre a tagállamok esetében az EU-pénzek felhasználásáról.

A politikai szaklap hozzáteszi: forrásaik megfogalmazása szerint a dokumentum új szövege így Orbán Viktor számára is „arcvesztés nélkül elfogadható”, másrészt a magyar miniszterelnök „nem lesz túsz többé”.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?