INSIDER

A rendőr sem tudta hazazavarni a karanténban lévő nénit a lakótelepen

Döbbenetes videó került fel az internetre. A felvételen jól látszik, ahogy egy védőruhába beöltözött rendőr intézkedik, majd elszállít egy nőt. Mint azt a Ripost kiderítette, az asszony megszegte a házi karantén szabályait, vásárolni, italozni is látták az utcán. A tatabányai lakótelep forrong.
  • Szerző: Ripost

A helyiek látásból jól ismerik azt a törvényszegőt, aki a házi karanténból kiszökött – már korábban is gyakran látták iszogatni a környéken.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Úgy tudjuk, hogy a párjával a tatabányai kertvárosban lévő lakótelepen lakik. Mindenki tudja róla, hogy alkoholista” – mondta el egy helyi nő a -nak. Azt, hogy miért van karanténban, nem tudják, nem hiszik, hogy külföldön járt volna. Valószínűbb, hogy kapcsolatban állt fertőzött személlyel. Két napja kijár a házból, többen látták őt az utcán. Egy üzlet elől vitték el, a boltos még sírt is, hogy milyen felelőtlen emberek vannak.

„Itt volt két napja a pékség mögött a cimboráival, azokat is be kellene gyűjteni” – írta egy helyi férfi a közösségi portálon. Egy másik lakó úgy tudja, egymásnak adták körbe a kannás bort. Egymás után inni pedig az egyik legnagyobb kockázat, hiszen a koronavírus cseppfertőzéssel terjed.

„Sok errefelé a felelőtlen ember, azt nézik hülyének, aki maszkban és kesztyűvel jár” – írta Klaudia. A környékbeliek nagyon dühösek, az sem vigasztalja őket, hogy a szabályszegő büntetést kap, mert attól félnek, hogy már megfertőzte a környezetét.

Olvasói fotó

„Sajnos a szomszédai vagyunk! Félünk! Nem kéne félvállról venni!” – vélekedik az egyik szomszédja, aki szólt egy helyi képviselőnek is, hogy intézkedjen: ne hozzák haza az asszonyt, amíg le nem telik a megfigyelési idő.

MTI/Komka Péter

Nehéz most az alkoholfüggőkkel

„Van egy réteg, az alkoholfüggők, akiknek még nehezebb otthon maradni” – mondta a -nak dr. Zacher Gábor toxikológus.

„A legtöbb alkoholista mindennap lemegy a kis sarki kocsmába vagy boltba az ezer forintjával, és megveszi az aznapi adagot. Nincs otthon tartalékuk, viszont ha nem kapják meg a napi adagjukat, képtelenek otthon ülni. Ráadásul veszélyeztetettek, hiszen az alkoholisták immunrendszere gyengébb az átlagosnál. Segítségre szorulnak” – hangsúlyozza a toxikológus.

Zacher Gábor orvosként és apaként is úgy gondolja, hogy összefogásra van szükség.

„Nagyon kérek mindenkit, hogy figyeljünk oda!” – tette hozzá.

 

Szigorú szabályai vannak a házi karanténnak

Akinél felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, annak két hetet szigorúan otthon kell töltenie, házi karanténban. Ezalatt köteles otthon tartózkodni, vásárolni, patikába sem szaladhat el, vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra hatósági feliratot, „piros lapot” kell tennie, ez arra figyelmeztet, hogy a lakásban járványügyi megfigyelés alatt álló személy van. Aki megszegi a karantén szabályait, bűncselekményt követ el. Eddig 180 embert kaptak rajta, hogy kisebb-nagyobb mértékben megszegte a szabályokat.

Az országos tisztifőorvos ajánlása alapján a szemetet dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenniük. Postát, áruszállítót fogadhatnak, az ajtóban átvehetik a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Az, aki karanténban van és az ellátása nem megoldott, az önkormányzattól kérhet segítséget.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?