Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.02.10.

A Ripost javasolja: kapjanak testkamerát a tanárok!

Pestszentlőrinc, Nagykáta, Mezőtúr – pár hét alatt 3 brutális videó is jelent meg arról, ahogy tanárokat bántalmaznak diákok Magyarországon. Van, ahol már testkamerákkal védekeznének: Angliában bevezetik a módszert, ami már Magyarországon is van, ahol működik: mióta száznál több kalauz is testkamerát kapott, a vasúton jóval kevesebb az erőszakos cselekmény.

Az egész országot megdöbbentették a felvételek, melyeken tanárokat aláznak meg, sőt bántalmaznak diákok magyar iskolákban.

Fellökték, állon pöckölték, a fejét ütötték

Pestszentlőrincen egy diák fenyegette, lökdöste, majd fel is lökte a tanárát.

Forrás: Youtube.com

Nagykátán a tanuló veréssel fenyegette tanárát, miközben társai biztatták. A felzaklató videón látszik, hogy a diák vonalzóval és ököllel készül a pedagógusnak menni.

Fotó: Youtube.com

Miután a tanár felszólította, hogy hagyja el a termet, a diák fenyegető testtartással indult felé, majd állon pöckölte. Aztán egy favonalzóval fenyegeti meg a tanárt, végül csak akkor ül vissza a helyére, amikor az már a rendőrséget készül hívni.

Mezőtúron egy diák papírral verte a tanárnő fejét, egy másik tanuló pedig többször az arca felé ütött, miközben a többiek hangosan nevettek.

Fotó: Youtube.com

A felháborító esetek hatalmas visszhangot keltettek az interneten. De mit lehet tenni?

Más országokban is elszabadult a pokol

Egy friss hír szerint a tanárok biztonsága érdekében testkamerákkal szerelnek fel oktatókat Nagy-Britanniában. A berendezések hasonlóak lennének azokhoz, amelyeket a rendőrség vagy nálunk a vasúti jegyvizsgálók is használnak.

Már legalább két állami középiskola – egy Londonban, egy Hampshire-ben – bejelentette, hogy meggyőzte őket a berendezés, amely a rendőrség által is használt készülékek egy olcsóbb változata.

Getty Images)

A kamerák eddigi használata jobb viselkedésre ösztönözte a tanulókat, és kevesebb lett a konfrontáció is.

A hampshire-i iskola azért döntött a berendezések használata mellett, mert több diákjukat és tanárukat megtámadták tavaly. Kiemelték, hogy nem feltétlenül a saját tanulóik miatt van szükségük a készülékre, hanem azért, mert előfordult, hogy ismeretlenek jelennek meg a tanintézmény közelében.

Egy brit kutatás szerint Nagy-Britanniában négyből egy tanárt fizikailag bántalmaznak diákok legalább egyszer egy héten.

A tanárok 39 százalékát lökdösték már, 29 százalék mondta, hogy ütlegelték vagy rugdosták, 7 százalék szerint előfordult, hogy leköpték, míg 3 százalék azt mondta, hogy lefejelték.

A felmérést 4900 tanár bevonásával készítették el. Egyikük azt mondta, hogy egy alkalommal egy diák kificamította a hüvelykujját, de az is előfordult, hogy a fűtőtesthez ütötték a fejét.

Bekamerázzák a magyar iskolákat?

Az utóbbi időben Magyarországon is egyre gyakoribbá vált a tanárokkal szembeni erőszak az iskolákban, emiatt a kormány azt tervezi, hogy bekamerázná az osztálytermeket.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint az elmúlt hónapok tanárbántalmazásai miatt az iskolai rendészet bevezetésén, és kamerarendszer telepítésén gondolkodnak, valamint a szülőkre is kiterjesztenék a szankcionálást, a családi pótlék felfüggesztésével.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a javaslatok kidolgozásán dolgozik a tárca, de döntés még nincs. A kamerák bevezetéséhez törvénymódosítás kell, de ha megszavazza az Országgyűlés, akkor a szülőknek nem lesz beleszólásuk abba, hogy megfigyelik-e a gyereküket az osztálytermekben.

A Ripost javaslata: szereljék fel testkamerákkal a tanárokat! Ekkor nem kellene minden termet bekamerázni, és csak a durva eseteknél kellene elővenni a felvételeket. A vasúton már bevált a rendszer, visszaestek a kalauzok ellen elkövetett bűncselekmények – a renitens diákokat is visszatarthatja, ha tudják: bizonyító erejű felvétel készül arról, amit tesznek a tanárral.

A magyar vasútnál beváltak a testkamerák

2018-ban 123 esetben, tavaly 70 esetben ért inzultus kalauzt. Tavaly ezekből 48 eset tettlegességig fajult, azaz ütés, lökdösés, karmolás, vagy rúgás is történt; 2 eset pedig nyolc napon túli sérüléssel járt. Rendszeresen lökdösték, köpködték a kalauzokat a hírhedt mátészalkai vonalon, ezért tavaly tavasszal kezdték tesztelni ezen a vonalon a kalauzok által viselt testkamerákat.

Fotó: MÁV-Start

Áprilisra vissza is esett a jegyvizsgálók elleni támadások száma. Olyan jók voltak a tapasztalatok, hogy a MÁV szeptembertől a korábbiak mellé 103 testkamerát adott a jegyellenőreinek. „Azokon a vonatokon, amiken alkalmazzák a testkamerákat, az elmúlt hónapokban nem is történt atrocitás: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a mobilkamerák használata láttán az utazók együttműködőbbé váltak, megnőtt a jegyvásárlási hajlandóság” – közölte idén januárban a MÁV.

8 órát tárol, 16 nap múlva törlődik, bizonyíték a hatóságoknál

A vasúton a kalauzok által viselt testkamerákat „helyzet” esetén maga a jegyvizsgáló kapcsolja be. Az eszköz nyolcórányi felvételt tárol, és az adatokat egy dokkolóra töltik fel, ahonnan a felvételek a 16. napon automatikusan törlődnek. Ha a kamera szabálysértést vagy bűncselekményt rögzít, akkor a felvétel bizonyítékként felhasználható a hatósági eljárásoknál.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rengetegen hallgatták Orbánt Viktort - fotók

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

vg.hu

Az orosz hadsereghez csatlakozott, hogy influenszer feleségét megmentse

metropol.hu

Széteshet Szoboszlai Dominik csapata, Klopp után egy másik kulcsember is leléphet

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

travelo.hu

Videó: Ilyen a mesés Szalajka-völgy egy amerikai youtuber szemével

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát