INSIDER

A Ripost kiderítette: ez az előnye a kínai vakcinának

Pont az jelenti az előnyét a kínai vakcinának, amit a kritikus hangok a hátrányaként szoktak emlegetni, mégpedig, hogy régi technológia. Azzal ugyanis, hogy egy teljes, „elölt” vírust juttat a szervezetbe, gyakorlatilag az összes mutációval szemben ellenállóvá teszi azt, szemben a többi, ettől eltérő technológiával készült vakcinával.
  • Szerző: Ripost

Míg egy autónál az új nyilván jobb, mint egy korosabb darab, a vakcináknál nem ez a helyzet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A -nak nyilatkozó virológus szerint a kínai vakcinánál a régi technológiának van egy óriási előnye: mégpedig az, hogy megvéd minket az összes mutációval szemben.

Fotó: The Yomiuri Shimbun

Kód aktiválja a szervezetet

Az összes alegységvakcina – az RNS és DNS vakcinák – a koronavírus tüskefehérjéjének a kódját hordozzák. Ezt juttatják el és „mutatják be” a sejtjeinknek.

„Erre van a szervezetünknek egy udvari protokollja, a lényeg, hogy így aktiválják az immunrendszerünket ezek az oltások” – emelte ki Tóth Sándor virológus. De mi történik akkor, ha mutálódik a vírus?

Az RNS és vektorvakcináknál ez lehet probléma

Bár a gyártók szerint az mRNS és a vektorvakcinák is „megállják a helyüket” a legtöbb mutációval szemben, sajnos mégis történhet olyan eset, amikor hatástalanok.

Koronavírus 02

Fotó: Pixabay.com

„Ha például a mutáció a koronavírus tüskefehérjéjén következik be, és ezt változtatja meg, akkor ezt már a szervezet nem fogja felismerni, hiszen a sejtjeinknek nem ez lett bemutatva” – emelte ki a virológus.

„Ellenben mivel a vírus többi fehérjéje nem változik, így ha azokkal is találkozott a szervezetünk az oltás során– mint a kínai vakcina esetében – akkor épp úgy kialakul az immunválasz, ha egy tüskefehérjéje esetleg mutálódott is” – hangsúlyozta Tóth Sándor, aki azt is hozzátette: itt nem az a lényeg, hogy a vakcina kínai, a hangsúly a technológián van.

Nagyon sokan használják még

A világ más tájain is készülnek ugyanazzal a technológiával oltások, mint a kínai vakcinánál.

„Például Indiában, Törökországban, és Brazíliában is készítenek ilyen módon vakcinákat. Ezek közül az indiai, a „Bharat”, már forgalomban is van” – tette hozzá Tóth Sándor.

(201231) -- BEIJING, Dec. 31, 2020 (Xinhua)

Kínában a Sinopharm vakcina tömeges oltását december 30-án kezdték el, ekkor regisztrálta ugyanis a helyi egészségügyi hatóság. Azonban mint a világon sok országban, rendkívüli engedéllyel itt is megkezdték az oltást már ennél korábban. Az engedélyt viszont már a gyerekekre és az idősekre is megkapta.

És ezeket olvastad már?