INSIDER

A Ripost kiszámolta: ennyiért ebédelhet meg egy négytagú család a strandon

A magyarok legkedveltebb külföldi nyaralóhelyein is jelen van a koronavírus-járvány, így alaposan meg kell gondolni, elindulunk-e a tengerpartra. Sokan úgy gondolják, emiatt nőnek az itthoni árak. A Ripost a Balatonon, a Velencei-tónál és a fővárosi strandokon nézett körül. Azt tapasztaltuk, hogy az árak hasonlóak a tavalyihoz, egy négytagú család már 4800 forintért jóllakhat a strandbüfében.
  • Szerző: Ripost

Nekünk idén a Balaton a Riviéra

Meglepően barátságos árakkal találkoztunk a Balatonon, pedig nem a kisebb helyeken keresgéltünk: Siófokon sétáltunk végig a parton. A vendéglátóhelyek sok esetben még a budapesti áraknál is kevesebbért kínálják az ételeket, italokat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

Egy sima lángost például már 550 forintért megkaphatunk, de az egytálételek, a gírosz vagy a hekk sem lett drágább, mint tavaly. Vannak olyan ételek – például a lángos – aminek változó az ára a különböző büfékben, de például a gírosz és a palacsinta eléggé egységes áron kapható.

Fotó: Ripost

Balatoni árak:

  • Sima lángos: 550-700 Ft
  • Sajtos-tejfölös lángos: 750-1100 Ft
  • Hamburger: 900 Ft
  • Hot dog: 800 Ft
  • Gírosz: 900 Ft
  • Palacsinta 250 Ft
  • Hekk: 50 Ft/dkg

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

Velencén hódít a lepény és a tócsni

A Velencei tavon hasonló árakkal szembesültünk, lángost már 600 forintért tudunk vásárolni, de aki ennél egy kicsit tartalmasabb ételre vágyik, azoknak remek választási lehetőséget jelentenek a különböző lepények és tócsnik, ezek szintén nagy slágernek számítanak idén nyáron. Egy kolbászos lepényt például már 1300 forintért megkapunk, de a kolbászos tócsni (felvidéki specialitás, tulajdonképpen töltött, tojásos-krumplis tészta) sem sokkal drágább: 1490 forint.

Fotó: Ripost

Velencei árak:

  • Sima lángos: 600 Ft
  • Sajtos-tejfölös lángos: 850 Ft
  • Kolbászos lepény: 1300 Ft
  • Kolbászos tócsni: 1490 Ft
  • Gírosz: 900 Ft

Fotó: Csóka Ferenc / ripost

Változóak, de nem túl magasak az árak a budapesti strandokon

A főváros felkapottabb, elegánsabb strandjai, például a margitszigeti Palatinus büféje drágább, mint a kisebb, külvárosi strandoké, de a tavalyi árakhoz képest a budapestiek se szálltak el. A választék talán még bőségesebb is, mint a vidéki strandoké. Lángost már itt is kaphatunk 500 forintért, de egy hatalmas hamburgerrel vagy bőségesen megtöltött lángossal a nagyobb étvágyúak is jóllaknak, az egészséges életmód hívei pedig a saláták közül válogathatnak.

Fotó: Ripost

Budapesti strandok:

  • Sima lángos: 500-800 Ft
  • Sajtos-tejfölös lángos: 900-1200 Ft
  • Töltött lángos: 1500 Ft
  • Hekk: 40-50 Ft/dkg
  • Hot dog: 800 Ft
  • Krumpli: 590 Ft
  • Hamburger: 850-1100 Ft
  • Palacsinta: 250-300 Ft
  • Saláta: 2000 Ft

Fotó: ripost

A számítása

A kiszámolta, mennyibe kerül, ha egy négytagú család a strandbüfében szeretne jóllakni. Úgy kalkuláltunk, hogy édesapa eszik egy 30 dekás hekket, anyuka gíroszt kér, a két gyerek egy-egy tejfölös lángost, desszertnek pedig mindenki kap egy palacsintát – igaz, sört, üdítőt már nem számoltunk hozzá, de az nem is kell ahhoz, hogy jóllakjunk.

  • hekk: (50 Ft/dkg), 30 deka 1500 forint
  • gírosz: 900 forint
  • tejfölös lángos: (700 Ft/db) 1400 forint
  • palacsinta: (250 Ft/db) 1000 forint

Összesen: 4800 forint

Először a koronavírus, majd a rossz idő tett be a büféseknek

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetésével párhuzamosan be kellett zárniuk az uszodáknak, így az ott üzemelő vendéglátóhelyeknek is, majd a szokásosan május 1-jén kezdődő strandszezon is kitolódott június 1-re, így a kinti büfék is ekkor nyithattak ki. Ezt még tetézte az elmúlt hónap hűvös, esős időjárása. A valódi szezon gyakorlatilag múlt hétvégén vette csak kezdetét.

„Ha szerencsénk lesz és ilyen meleg marad az időjárás, akkor talán még nincs minden veszve” – mondta lapunknak Klucsó Bence, a Palatinus strand hamburgeresének üzemeltetője. Itt egyébként szeptember 15-ig tart a szezon, addig fognak a kültéri medencék és élményelemek üzemelni.

A Csillaghegyi strandon a lángosost és éttermet is üzemeltető Tímár Krisztián azonban borúlátó.

„Nagyon megviselt bennünket eddig a kialakult helyzet, a koronavírus és a rossz idő is. Sok esélyt nem látok rá, hogy a kieséseinket behozzuk, de nyilván azért bízunk benne és dolgozunk érte” – mondta a -nak.

Abban több vendéglátós is egyetértett, hogy árakat semmiképpen nem emelnek idén, örülnek, ha van vendég.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?