INSIDER

A számok nem hazudnak: Csökken itthon a fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma is

A statisztikák is alátámasztják Müller Cecília kijelentését, miszerint láthatóvá vált a védőoltások eredményessége.
  • Szerző: Ripost

Hosszú hetek óta nagy erőkkel zajlik hazánkban az oltakozás, a beoltottak száma szerda reggelre elérte a 3 363 596 főt, közülük 1 425 124 fő már a második oltását is megkapta. Ez azt jelenti, hogy a magyar lakosság 34%-a már megkapta az oltást, szemben az uniós 19%-os átlaggal.

A folyamatosan növő oltottak száma pedig egyértelműen hatással van a megbetegedések és a kórházban ápoltak számára is. Erről Müller Cecília beszélt az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

„Egyértelműen kijelenthető, hogy a védőoltások hatása vezet a csökkenő járványügyi adatokhoz, láthatóvá vált a védőoltások eredményessége, és nő a lakosság körében a bizalom és az igény is a védőoltások irányába és úgy tűnik, hogy sikerül eloszlatni a félelmeket, téves információkat, fenntartásokat, amelyek a korábbi időszakban megtapasztalhatók voltak” – jelentette ki az országos tiszti főorvos.

Emellett kiemelte azt is, hogy múlt héten az új esetek száma a korábbi héthez képest 21 százalékkal csökkent, ez több mint 7000 fős csökkenés volt.

A baloldal hazugságaival ellentétben nem áll több millió adag vakcina raktárakban, az eddig Magyarországra érkezett oltóanyagok nagy részét már beoltották első és második oltásokra, minden az országba érkező vakcinát rövid időn belül kiszállítanak az oltópontokra és a háziorvosokhoz. Az a vakcina, amely már az országban van, de éppen még nincs beoltva, az vagy második körös oltásra biztonsági tartalék, vagy éppen kiszállítás alatt van, vagy hatósági vizsgálat alatt áll és annak befejezésig nem engedélyezett az oltásra.

Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig a 14%-a érkezett meg négy gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen). Az eddig érkezett Janssen vakcinákat egyelőre nem alkamazzák, mert azok még hatósági vizsgálat alatt állnak.

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország további 3,5 millió ember oltására elég orosz és a kínai vakcinát is vásárolt.

A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korában nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz szerződéseket. Emellett a kormány arra kérte az Európai Bizottságot, hogy ők is hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött vakcinaszerződéseket.

A magyar oltási stratégia legfőbb célja jelenleg, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Az oltások pozitív hatása a javuló járványügyi adatokban is már érzékelhető. Az eddig regisztrált 65 év felettiek több mint 90%-a és a 18-59 év közöttiek 53%-a már megkapta az oltást. A háziorvosok szakma vezetői ajánlást is kidolgoztak annak érdekében, hogy segítsék a háziorvosokat abban, hogy mely kockázati krónikus betegséggel rendelkezőknek biztosítsanak elsőbbséget. Lásd: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/haziorvosok-oltasi-tevekenyseget-segito-szakmai-ajanlast-keszitettek-haziorvosok-szakmai

Újabb vakcinaszállítmányok érkeztek. A Modernából hétfőn 68.400 adag oltóanyag érkezett, kedden a Pfizer 248 ezer adag, az AstraZeneca pedig 72 ezer vakcinát szállított, és még ma 100 ezer adag második oltáshoz használható Szputnyik vakcinaszállítmány is érkezik. Mindezekkel a regisztráltak első és második körös oltását fogják folytatni. Magyarországon jelenleg ötféle vakcinával történik az oltás és már minden harmadik magyar megkapta azt. Az uniós oltási ranglistán továbbra is a második Magyarország. A magyar lakosság átoltottsága már 33,4%-os, szemben a 18,5%-os uniós átlaggal.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?