Létrehozva: 2021.08.28.

A szárazföldön és a tengeren is ellen kell állni az erősödő migrációs nyomásnak

Orbán Viktor Rómában megbeszélést folytatott Giorgia Melonival, ahol szóba került az európai jobboldal helyzete és az újból erősödő migrációs veszély is.

Szerző Ripost

Orbán Viktor Rómában megbeszélést folytatott Giorgia Melonival, az olasz Fratelli d'Italia párt elnökével; a tárgyaláson szóba került az európai jobboldal helyzete és az újból erősödő migrációs veszély is – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton.

Fotó: Orbán Viktor Instagram oldala

A két pártelnök kifejtette: közös céljuk az, hogy újra a jobboldal legyen a legnagyobb politikai erő Európában.

A találkozón – amelyen Novák Katalin, a Fidesz nemzetközi ügyekért is felelős alelnöke is részt vett – szóba került az afganisztáni összeomlás miatt várható migrációs nyomás témája. Egyetértettek abban, hogy a tömeges befogadás nem megoldás, a segítséget kell odavinni, nem a bajt idehozni.

Az európai országoknak a több irányból is erősödő migrációs nyomásnak a szárazföldön és a tengeren is ellen kell állniuk – ismertette a megbeszélésen elhangzottakat Havasi Bertalan.

A tavalyihoz képest az idén megduplázódott a szicíliai partokhoz érkezett migránsok száma, közöttük meglehetősen sok a koronavírus-fertőzött – hívta fel a figyelmet Nello Musumeci, a dél-olasz tartomány elnöke, aki szerint a migránsok valósággal megszállták Szicíliát.

A sziget tartományi elnöke olasz újságíróknak nyilatkozva aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem látszik apadni az illegális migránsok özöne, a derűs nyári idő, a viharmentes tenger pedig ezekben a hetekben szerinte különösen kedvez az útra kelőknek. Csakhogy ismét terjed a járvány – hangsúlyozta Musumeci, emlékeztetve, hogy egyedül az elmúlt napon a szicíliai partokhoz közel fekvő Lampedusa szigetére 135 migráns érkezett, nem is beszélve arról a további több mint 800 emberről, akit az Ocean Viking nevű, egy magát humanitárius szervezetnek mondó csoport által bérelt hajó juttatott olasz földre. Ez utóbbi migránsok közül 28-an bizonyultak koronavírus-fertőzöttnek – közölte a tartományi elnök. „Ez azonban csak a jéghegy csúcsa” – tette hozzá. „A vizsgálatok során eddig migránsok százainál mutattak ki pozitív eredményt. Ha pedig egy fertőzött migránsnak sikerült megszöknie, kikerülve az ellenőrzéseket, az nyilvánvalóan mindenki számára aggodalomra ad okot” – fogalmazott nyilatkozatában Musumeci.

Vészhelyzetet hirdetnének

A tartományi elnök elpanaszolta: napok óta ostromolja Mario Draghi miniszterelnököt azzal a kéréssel, hogy hirdesse ki a vészhelyzetet Szicília szigetére. A déli szigettartományt ugyanis egyszerre sújtja a megállíthatatlannak tűnő bevándorlási hullám, a terjedő járvány, nem is beszélve a pusztító erdőtüzekről – hangoztatta Musumeci. Országos szinten eközben folytatódik a nyilatkozatháború a politika két térfelén álló politikai erők között. Az olasz belügyminisztérium kedden közzétett összesítése szerint az év eleje óta 31 777 menedékkérő érte el Olaszország partjait tengeri úton. A tavalyi év azonos időszakában számuk még 14 832, 2019-ben pedig 4075 volt. Az Il Giornale című olasz napilap emlékeztet rá, hogy tavalyelőtt még Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője állt a belügyi tárca élén, ma viszont a baloldali Luciana Lamorgese. Lamorgese ugyanis nem ért egyet a jobboldali pártok álláspontjával, amely szerint „migránsinvázióról„ lenne szó Olaszországban. Mint ahogy azt sem tartja elengedhetetlennek, hogy rendkívüli intézkedést kelljen bevezetni a járvány terjedése miatt. Szicília tartományi elnöke viszont újabb sajtónyilatkozatában nagyon is sürgetőnek tartja a vészhelyzet kihirdetését, mégpedig nem csupán közegészségügyi szempontból, hanem azért is, mert a jelenlegi állapotok fennmaradása megítélése szerint súlyosan érinti a szociális és gazdasági élet egészét. „A vészhelyzet kihirdetése nem holmi ideológiai indíttatású kérés, nem az állam és a tartomány közötti küzdelem a szempont, egyszerűen arról van szó, hogy figyelembe kell venni a katasztrofális helyzetet, és erőteljes jelzést kell adni ezzel az Európai Uniónak, hogy ne hagyják magára Olaszországot e problémák kezelésében” – fogalmazott Nello Musumec.

Frontex: Jelentősen megnőtt az illegális bevándorlás

Az EU határ- és partvédelmi ügynöksége közölte hogy az Európai Unióba irányuló illegális határátlépések száma, 2021 első hét hónapjában meghaladta a 82 ezret, ami az előzetes számítások szerint 59 százalékkal több az egy évvel korábban mért adatoknál. A határsértések különösen a közép-mediterrán térségben és a Nyugat-Balkán régiójában növekedtek Júliusban a Frontex 17 300 illegális határátlépést regisztrált, 33 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában. A határsértések száma június hónaphoz képest mintegy 3000-rel emelkedett.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mit szólnak a baloldali jogvédők, hogy Magyar Péter kínozta a feleségét?

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

hirtv.hu

Nem állnak ki Varga Judit mellett + videó

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Így készíts vaníliás cukrot házilag - egyszerűbb, mint gondolnád!

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Gulyás Gergely a műtétjéről: újra kellett tanulnom járni

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"