INSIDER

A szomszédok megőrülnek: Egy éve bűzlik az elhagyott pesti panellakás

Bogaraktól és fertőzéstől tartanak a pestszentlőrinci panelház lakói, mert bűz árad egy lezárt lakásból. Két nő lakott benne, akik elhanyagolták az otthonukat. Amikor tavaly meghaltak, a hatóságok lezárták a lakást. Nem tudni, mi van bent, a szomszédok aggódnak és tehetetlenek.
  • Szerző: Ripost

Lassan egy éve húzódik egy XVIII. kerületi lakás ügye. Két nő, egy fiatalabb és egy idősebb lakott benne, a szomszédok szerint eléggé zűrös életet éltek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Az alattam lévő lakásban élt a két nő, rendetlenek, piszkosak voltak. Egy szokásos balhét követően vitte el őket a rendőrség. Később kórházba kerültek, majd rövid időn belül mind a ketten meghaltak” – kezdte a -nak Tordai Nándorné Gyöngyi, az egyik lakó. „A lakásuk mindig nagyon szemetes és koszos volt, évek óta nem nyitottak ablakot, nem szellőztettek. Még éjjel is zajongtak, húgyszag áradt a lakásból, láttuk, ahogy az erkélyről dobták ki a pizzásdobozt a vendégeik. Mindenki fel volt háborodva, és kissé tartottunk is tőlük, különösen a fiatalabbtól, aki sokat ivott és olyankor agresszívvé vált. Biztos vagyok benne, hogy ételmaradékok, szemét, mocsok maradt utánuk, ami vonzza a csótányokat, patkányokat, bűz érezhető a lakásból.”

Tordai Nándorné Gyöngyi /Fotó: Markovics Gábor

A közös képviselő is attól tart, ebből előbb-utóbb baj lesz, a lakást viszont nem lehet kinyitni addig, amíg nincs meg a törvényes örökös.

„Addig is borzalmas állapotban volt a lakás, amíg lakták, de már közel egy éve úgy van, ahogy hagyták, és ki tudja, mi van odabent” – mondta lapunknak Dakuné Erzsébet. A hagyatéki tárgyalás még nem volt meg, azon én is részt fogok venni. Addig a lakás lezárva marad, hacsak ki nem találunk valamit...

Tordai Nándorné Gyöngyi
Fotó: Markovics Gábor

Közegészségügyi érdekből felnyittatható a lakás

„Az örökös felelőssége, hogy rendbe hozza az örökségét” – szögezte le dr. Vágó Zsuzsanna ügyvéd. „Ha a lakók nem tudják, ki az örökség várományosa, érdemes megtudakolni, ki gondoskodott az elhunytak temetéséről, és nála érdeklődni. Ha a hagyatéki eljárás még nem zajlott le és vitatott, ki lesz az örökös, akkor a polgármesteri hivatalnál lehet kérni, hogy közegészségügyi okokból nyittassa fel a lakást és fertőtleníttessen. Ilyenkor a hivatal intézkedik a többi hatóság segítségével, jegyzőkönyv készül a helyszínen. Az állag megóvása érdekében sem mindegy, hogy meddig áll üresen a lakás, erre is hivatkozhat a társasház.”

Fotó: Markovics Gábor

Lőrincen már fizetni kell érte

A megkérdezte a XVIII. kerületi Polgármesteri Hivatal hagyatéki ügyek csoportját, hogy ha a lakóközösség hozzájuk fordul, mire számíthat.

„Eddig ingyenes volt, ha mi kértük a fertőtlenítést, de már fizetni kell érte. Akkor lehetne gyorsan intézkedni, ha meglenne az örökös, addig hitelező igényként kell benyújtani a kifizetett számlát, és ha megállapítják, ki örököl, rajta be tudják hajtani” – tájékoztattak. Ilyen ügyük még nem volt, amióta nem ingyenes a fertőtlenítés igénylése.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?