INSIDER

A többség elégedett a miniszterelnökkel

A magyarok 59 százaléka mondta azt a koronavírus elleni küzdelem tizedik hónapjában, hogy elégedett Orbán Viktor munkájával.
  • Szerző: Ripost

A magyarok 59 százaléka mondta azt a koronavírus elleni küzdelem tizedik hónapjában, hogy „inkább elégedett” Orbán Viktor munkájával – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzet számára készített elemzéséből.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A lap szerint a kutatók korábban nem láttak még ilyen magas értéket: a 2013 óta rendszeresen feltett kérdésre a naptári évek végén még a migrációs válság elleni védekezés után sem válaszoltak többen pozitívan.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása november 24. és 25. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült.

Mint írják, a koronavírus tizedik hónapjában mért elégedettségi adat kimagasló, az elmúlt évtizedben az év végi mérések nem mutattak hasonlót. 2013 végén is sokan, a magyarok mintegy fele (49 százaléka) volt elégedett a kormányfő munkájával. A következő évben kétharmados győzelmet tudott ünnepelni a Fidesz-KDNP.

A lap felidézi, 2014-ben év végén a politikai napirendet az ellenzék uralta, főként az internetadó és az ennek kapcsán kialakuló tüntetések voltak a média fókuszában. Ezzel is összefügg, hogy 2014. november végén 39 százalékos volt a kormányfő munkájával való elégedettség. A migrációs válságra adott kormányfői választ a társadalom túlnyomó többsége támogatta, így a miniszterelnök munkájával való elégedettségi mutató már az 50 százalékot is meghaladta 2015 végére (53 százalék).

Egy évvel később a 2014 végihez hasonlóan alakult az elégedettségi mutató (40 százalék), de a választásokat megelőző év végére ismét javulás állt be (50 százalék). 2018 óta tovább emelkedett a kormányfő munkájával való elégedettség mértéke. 2019 végén a felnőtt magyarok 52, most novemberben pedig már 59 százaléka nyilatkozott pozitívan Orbán Viktor teljesítményéről.

 

És ezeket olvastad már?