Létrehozva: 2020.11.20.

A tömeges oltás főpróbája a tömeges tesztelés

Megkezdődött a szociális intézmények dolgozóinak tesztelése, a jövő héten iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben indul a szűrés. Ez egyben a tömeges oltás főpróbájának tekinthető.

Kétezer egyetemista vesz részt a szociális és oktatási, egészségügyi intézmények dolgozóinak tesztelésében, ami – mint azt Orbán Viktor kormányfő reggel a Kossuth Rádiónak adott interjúban elmondta – „komoly logisztikai feladat”, hiszen a legkisebb településre is el kell jutniuk. A tömeges tesztelést azért rendelték el, mert ezt kérték tőlük, mondta Orbán Viktor, aki úgy vélekedett, hogy a tömeges tesztelés egyúttal a tömeges oltás főpróbája, amit ugyanúgy le kell majd vezényelni, ha megérkezik a vakcina.

Mindenkinek kérem a segítségét, hogy a tömeges tesztelést jól végezzük el. Ez egy gyakorlat, hamarosan az átoltást ugyanígy kell levezényelnünk. Közzétette: Magyarország Kormánya2020. november 20., péntek

A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy 16.691 helyszínen mintegy 370 ezer ember szűrését végzik el antigén gyorstesztekkel.

A bölcsődékben 1742, az óvodákban 4381, az iskolákban 8694 feladatellátási helyszínen zajlik majd a munka. A részvétel önkéntes, akárcsak majd az oltás esetén, de az államtitkár arra kérte az intézmények dolgozóit, segítsenek maguknak és a környezetüknek azzal, hogy alávetik magukat a tesztelésnek.

A szűrést a bölcsődei, óvodai és iskola pedagógusok körében a fővárosi és megyei védelmi bizottságok és kormányhivatalok szervezik: minden kormányhivatal országszerte mintegy ezer mintavevő csapatot indít el, amely a tervek szerint a hét öt munkanapján keresi fel az intézményeket. Egy egység egy nap legalább három intézményben végzi a vizsgálatokat, az ezer egység egy nap alatt háromezer, öt nap alatt 15 ezer helyszínre fog eljutni.

Az egységeket a kormányhivatal látja el védőfelszereléssel a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása alapján, a felszerelés arcvédő pajzsból és FFP-2-es maszkból áll, ennél szigorúbb védőfelszerelést a tesztelési folyamat nem igényel – jegyezte meg az államtitkár. A tesztelések hétköznap lesznek, de a szociális intézményekben szombaton és vasárnap is folyik a mintavételezés, és a mintavevőket is minden nap tesztelik.

Kitért arra, hogy a védekezésbe bevont egyetemisták és felsőoktatási intézmények között a kormány rendelete szerint hallgatói munkaszerződés jön létre, a diákokat munkanapokon napi 5000, hétvégenként napi 7500 forint adómentes díjazás illeti meg, a kormányhivatalok napi étkezésről és szükség esetén szállásról gondoskodnak. A hallgatókat a minták levételére és értékelésére oktatófilmmel készíti fel az Innovációs és Technológiai Minisztérium..

György István utalt arra, hogy az intézmények célzott csoportos tesztelésének célja a koronavírus terjedésének lassítása, és az, hogy teljesebb képet adjon a dolgozók közötti fertőzöttek arányáról.

Ugyanakkor a tömeges tesztelés egyben a tömeges oltás főpróbájának is tekinthető, hiszen azt is majd hasonló feltételekkel és szervezettséggel kell lebonyolítani.

Pénzért előjegyzéseket gyűjt egy budapesti magánrendelő a még nem forgalmazott koronavírus elleni oltásra, ezért vizsgálat indult ellene
Fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy budapesti székhelyű magáncég weboldalán olvasható felhívás miatt, amelyben ötezer forintért kínálnak előfoglalási jogot egy jövőbeni, egyelőre nem létező koronavírus-vakcinára a világjárvány idején – írja a Magyar Nemzet.
Egy budapesti magánrendelő hirdetése miatt kezdődik fogyasztóvédelmi eljárás, az állami hatóság arra kíváncsi, hogy a vállalkozás a szakmai gondossággal ellentétes, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít-e meg azzal, hogy előjegyzéseket gyűjt a majdani koronavírus elleni oltásra, fejenként ötezer forintért. A Magyar Nemzet információi szerint a fogyasztóvédelem felméri, hogy a kínált szolgáltatás mögött valóban van-e ténylegesen teljesíthető tartalom. Megtévesztésre alkalmas lehet az is, hogy a cég honlapjának fejlécében mindössze a „Nemzetközi Oltóközpont„ megnevezés szerepel. Az eljárás végén kötelezhetik az oldal üzemeltetőjét, hogy látható helyen hangsúlyozza: nem állami, nemzeti oltóközpontként, hanem magánvállalkozásként működik – fogalmaz a hatóság. Az innovációs tárca az eljárást azért indította, hogy elejét vegye a fogyasztók félrevezetésének, az esetleges jövőbeni panaszoknak. Az Oltokozpont.hu weboldalon talált rá a Magyar Nemzet a felhívásra, amely a hatóság figyelmébe kerülhetett. Ebben azt írják, hogy a pandémia egyetlen módon szorítható vissza, a vakcinával. Mivel azonban globális járványról van szó, az első hónapokban rendkívül nehéz lesz oltóanyaghoz jutni, és a kontingensek mérete és az oltás lebonyolítása is rengeteg kérdést vet fel. Erre a problémára kínálunk megoldást a Covid–19 oltóanyag előfoglalási programunkkal – foglaljon nálunk Covid–19 vakcinát, hogy az elsők között kapja meg az oltást! – fogalmaz a piacvezetőként bemutatkozó oltóközpont, amely a leírás szerint a 13 éves fennállása alatt több mint hetvenezer pácienst oltott be, több mint 200 ezer vakcinával. A tájékoztatás szerint a koronavírus elleni oltóanyag előjegyzési jogért elkért ötezer forint nem tartalmazza a vakcina és az oltás költségeit, csak az oltás jogát biztosítja a páciensnek. Mint írják, az előfoglalási programot azért indították útjára a magánrendelőben, mert vélhetően belátható időn belül elérhető lesz egy, sőt akár több, Magyarországon is engedélyezett oltóanyag, ezeket a cég piaci forrásból a gyártótól vagy a gyógyszerforgalmazóktól szerzi majd be. Az előjegyzést azoknak ajánlják, akik nem szeretnének hónapokat várni, mire megkaphatják az oltást, de mindenkinek visszafizetik az ötezer forintos előfoglalási díjat, ha a vakcina ingyenes lesz, illetve, ha a páciens máshonnan ingyen jut hozzá, és ezt tudja igazolni. Szintén visszatérítik a pénzt, ha az év végéig nem jutnak semmilyen vakcinához. „Az előfoglalás nem kényszer. Mindenkinek joga van kivárni, hogy rá kerüljön a sor, vagy hogy az SZTK-ban adassa be magának a vakcinát. Aki viszont hamarabb szeretne hozzájutni, profi rendelőben, várjuk szeretettel” – fogalmaznak az eljárás alá vont hirdetésben.
     

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

origo.hu

Ez az európai ország is háborúra készül

life.hu

Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

hirtv.hu

Fejlemények az orosz-ukrán háborúban + videó

ripost.hu

Nem hiszed el, hogy néz ki manapság a Váratlan utazás főszereplője – galéria

hirtv.hu

Karácsony elmondása szerint nem foglalkozik olyan apróságokkal, mint a valóság

origo.hu

A TV2 sztárja reagált a hatalmas botrányra

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV munkatársai is

INSIDER

Hihetetlen trükkel szöknek át a kárpátaljai férfiak Magyarországra - így úszta meg a háborút öt férfi

INSIDER

Dráma Szegeden: vezetés közben lett rosszul a buszsofőr, kollégái élesztették újra

INSIDER

Európai-színvonalú húsüzem látja el az országot