Létrehozva: 2017.04.05.

Adalékanyagok okozhatják a gyógyíthatatlan bélbetegséget

Rohamosan nõ a Crohn-betegek száma, a korábban csak tinédzsereket és felnõtteket érintõ betegség egyre többször jelentkezik már gyermekkorban. Az elmúlt tíz évben kétszer annyi fekélyes bélbetegséget diagnosztizáltak, mint korábban. A Crohn-betegség a civilizáció eredménye: minél fejlettebb egy ország, ott annál gyakoribb.

Magyarországon körülbelül 15 ezer ember szenved Crohn-betegségben, közülük minden ötödik gyermek.

Német Richárdot nyolc év alatt tízszer műtötték, ami lelkileg is nagyon megviselte. Először csak fájt a hasa. Másodéves egyetemistaként éppen vizsgára ment, amikor akkora görcsei támadtak, hogy görnyedve járt, végül segítséget kellett hívnia, azonnal kórházba szállították. Először vakbélgyulladásra gyanakodtak az orvosok, aztán a harmadik műtét után végül egy gasztroenterológus orvos közölte vele a hírt: Crohn-beteg, és ez nem gyógyítható, csak kezelhető.

Emlékszem, amikor félig felnyitva hagyták egy éjszakán át a hasfalamat. Önkívületi állapotban voltam, de sosem felejtem el azt a sokkot. Egyik nap még magabiztos, határozott férfiként éltem, vizsgára készültem, másnap magatehetetlen voltam – idézi fel Richárd a történteket.

Richárd megváltoztatta az étrendjét: kevés húst fogyaszt, kerüli a tejtermékeket. A nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztását sem javasolták neki, de azt mértékkel fogyaszt. Szerinte azért sincs recept a gyógyulásra, mert mindenkinek más válik be. Nemcsak az étkezésre figyel, sokat biciklizik, túrázik, megtanult jógázni, gyógynövényeket használ. Otthagyta stresszes munkahelyét – a stressz az orvosok szerint szintén szerepet játszhatott a betegség kialakulásában –, és felcsapott borszakértőnek. A crohnosok számára egyébként tiltott az alkohol, de a kóstoló kortyot nem szokták lenyelni. Négy éve tünetmentes.

 

Példája lelkesítő lehet annak a 15 ezer embernek, aki hasonló tünetekkel kínlódik. 20-30 éve gyerekeket nem érintett ez a kór, ma évente százötvennel nő a számuk.

A krónikus gyulladás a tápcsatorna bármelyik részét megtámadhatja, de leginkább a vékony- és vastagbelet érinti. Legtöbbször hasmenés, hasfájás, fogyás és véres széklet kíséri, de ízületi vagy májgyulladással is járhat.

Riasztó, hogy egyelőre nem tudják, mi okozza a betegséget, de az biztos, hogy az étkezésnek és az antibiotikumos kezeléseknek is szerepe van benne.

Az orvosok az ételekben lévő adalékanyagokra gyanakodnak, különösen az emulgeálószerre, ami elősegíti az egymásban nem oldódó folyadékok (mint például a víz és az olaj) eloszlatását. Ilyen szereket nagyon sok ételhez használnak, például margarinokhoz, konzervekhez és édesipari termékekhez. A gyorsételek adalékai is szerepet játszhatnak a kór kialakulásában. A legtöbb adalék a félkész- és mirelitételekben, valamint a gyorsételekben található. Az antibiotikum pedig a bélflórát veszélyezteti.

 

Egyelőre csak feltételezés, hogy az élelmiszerekben lévő adalék szerepet játszik a betegség kialakulásában, ugyanakkor a statisztikák erre utalnak.

Mindezt abból is gondolhatjuk, hogy 2015-ben egy kísérlet nyomán emulgeálószereket adtak az állatoknak, amelyeknél később a Crohnhoz hasonló fekély alakult ki – tájékoztatta a %Ripost%-ot dr. Veres Gábor, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese. - Nemrégiben kijött egy orvosi közlemény, ami szerint egy ázsiai családban a gyerekeknél azután mutatták ki a Crohn-betegséget, miután kiköltöztek az Egyesült Államokba. Vagyis nagy a valószínűsége, hogy az ottani gyorsételek és adalékok betegíthették meg őket. A táplálkozásuk változott meg – tette hozzá a gyermek-gasztroenterológus.

A betegség a fejlett világban annyira elterjedt, hogy már világnapja is van: május 19-én. Ebből az alkalomból Budapesttől Szegedig tartó kerékpártúrát szerveznek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

borsonline.hu

Fegyveres rendőrök vonultak ki reggel a Lidlhöz - le kellett zárni az üzletet

vg.hu

Meglepő helyről érte kritika a lengyel atomfegyver-telepítési terveket

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

hirtv.hu

Korrupciós ügyben lett gyanúsított az ismert szocialista politikus

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Csúcssebességgel robog a kampány: 220 szelfi/óra

INSIDER

Donald Trump: Elnökként büszkén dolgoztam együtt Orbán Viktor miniszterelnökkel - videó

INSIDER

Két havi nyugdíjat talált egy zacskóban Mária, elképesztő dolgot tett

INSIDER

Nagyon olcsó poggyászokkal trükköznek az agyafúrt csalók: mutatjuk, hogyan cselezd ki őket!