INSIDER

Áder János: Legyünk hálásak 2021-ben!

A hagyományos újévi fogadkozások helyett „most tegyünk egyetlen komoly elhatározást”: azt, hogy 2021-ben hálásak leszünk „az életekért, amiket megmenthettünk” és az „egymást segítő megható pillanatokért” – mondta Áder János köztársasági elnök újévi köszöntő beszédében.
  • Szerző: Ripost

Áder János megtartotta hagyományos újévi beszédét: az államfő hangsúlyozta, a koronavírus-járvány miatt ez az évforduló nem olyan, mint a többi.

„Hagyományainkhoz képest más volt a húsvétunk, az adventünk, a karácsonyunk, és most más a szilveszterünk” – jelezte, majd felidézte, hogy tavaly ilyenkor még önfeledten kívánhattunk boldog új évet egymásnak, és ezután alig telt el néhány hét, és az újévi bizakodást félelem és bizonytalanság váltotta fel.

Kiemelte: „Ma már alig van közöttünk, akit ne érintett volna közelről a járvány. Mindannyian vágyunk vissza vírus nélküli életünkbe, amelynek adományait, lehetőségeit, szabadságát korábban oly természetesnek vettük” – fogalmazott a köztársasági elnök.

Hangsúlyozta: „Szeretnénk feloldani a korlátokat, szeretnénk már visszakapni azt az életet, amelyben kevesebb a fájdalmas lemondás”.

Áder János kiemelte, hogy a kórházainkban ezekben a pillanatokban is heroikus küzdelem zajlik: orvosok, ápolók, asszisztensek, mentősök hoznak életmentő döntéseket most is, az új év első óráiban.

„Meghálálhatjuk ezt valaha is nekik? Meghálálható-e a végeláthatatlan műszak?” – tette fel a kérdést.

Az államfő mindenkitől azt kérte, legyen hálás az egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozók hősies munkájáért, mert ők egyetlen percre sem adták fel.

„Legyünk hálásak a tudósoknak, mert kutatásaik segítenek egyre jobban kiismerni a nemrég még ismeretlen ellenséget és biztonságos védőoltáson, hatékony terápián dolgoznak!” – mondta.

Szólt arról is, hálásnak kell lenni a tanároknak, nevelőknek, mert újra és újra alkalmazkodtak, és a megváltozott körülmények között is szívvel-lélekkel folytatták munkájukat.

„Legyünk hálásak a földeken és a gyárakban dolgozóknak, az eladóknak, a szállítóknak, a rend őrzőinek, mert miattuk működött és működik az ország” – jelentette ki Áder János.

A köztársasági elnök azt mondta:

„Legyünk hálásak jó szóval, köszönettel, fegyelmezettséggel, a másikra való odafigyeléssel, az igazság elfogadásával, a szabályok betartásával, a saját igényeink és érdekeink háttérbe szorításával. Legyen most kevesebb a kérdés és több az elfogadás, kevesebb a kétely és több a bizalom!” – kérte.

Az államfő beszéde végén Pál apostolt idézve azt mondta: ”Becsüljétek meg azokat, akik fáradoznak közöttetek, éljetek egymással békességben, karoljátok fel az erőtleneket, legyetek türelmesek mindenkihez, törekedjetek mindenkor a jóra egymás iránt és mindenért adjatok hálát. Ehhez kívánok mindannyiuknak erőt, még türelmet, testi-lelki gyógyulást és egészséget az új esztendőre!” – zárta beszédét Áder János.

A köztársasági elnök újévi köszöntőjét ezúttal is Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista fordította jelnyelvre a siket és nagyothalló nézők számára.

És ezeket olvastad már?