INSIDER

Adóemelés! Ennyivel nő a benzin ára

Emelkedik a benzin és a gázolaj jövedéki adója október 1-től. Megmutatjuk, mennyivel kell többet fizetned a benzinkúton szombattól!
  • Szerző: BE

A benzinért nettó 5, a gázolajért nettó 10 forinttal kell többet fizetnünk.

Persze megmarad a kutak árai közötti különbség is. Egy olcsóbb és egy drágább benzinkút árai között akár 25 forintos árkülönbség is lehet!

elemlekdik a benzin ára

Furcsa: a jövedéki adó azért nő, mert túl olcsó az olaj.

A kormány javaslatára a parlament törvénybe iktatta: ha 50 dollár alatt van egy hordó olaj ára, akkor automatikusan emelkedik a jövedéki adó. Erre azért van szükség a kormány szerint, mert az olcsóbb benzinből és gázolajból kevesebb adó folyik be, mint a drágábból, márpedig a pénz már be van tervezve a költségvetésbe.

Egy liter benzin árából ma 120 forint a jövedéki adó, a gázolaj jövedéki adója pedig 110,30 forint. Ez nő 125, illetve 120,30 forintra. Az adóból befolyó többletet a kormány a közutak felújítására és fejlesztésére fordítja – ígérik.

Október 1-jétől a benzin átlagos ára 338 forint lesz, a gázolajé pedig 346 forint.

Ez azt jelenti, hogy a legdrágább kutakon bőven 350 forint feletti árakkal találkozunk majd. Minden kút annyiért adja az üzemanyagot, amennyiért akarja…

A benzin ára 2006-ban lépte át először a 300 forintos határt. Azután még óriási árcsúcsok jöttek. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

El tudod kerülni a drága tankolást, ha körültekintően választasz kutat! Az autópályákon álló kutak általában a legdrágábbak, hiszen ha ott fogy ki a benzin, muszáj tankolnod. 

A legolcsóbbak a bevásárlóközpontok kútjai és a kisebb, magán töltőállomások között is sok az olcsó.

műszerfal

Mivel nagyon szigorú a minőség-ellenőrzés, az nem fordulhat elő, hogy az olcsóbb kúton rosszabb minőségű benzint tankolsz. Az viszont lehet, hogy a „sima” benzin vagy gázolaj azért drágább valahol, mert adalékanyagot kevernek bele, amitől jobban megy a motor.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?