Létrehozva: 2020.11.25.

Akár 1000 koronavírusos beteg vérplazmás kezelésére is szükség lehet még

Egyre több, koronavírusból gyógyult beteg jelentkezik vérplazma adásra, úgy tűnik, sikeres a kampány. Ám ez még mindig nem elegendő, a számítások szerint akár 1000 beteg kezelésére is szükség lehet még a járvány idején – mondta el a Ripostnak dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese.

Egyre sikeresebb a vérplazma terápia

A mai napig már több mint 1300 gyógyult covidos beteg jelentkezett, hogy vérplazmájával segítsen sorstársai gyógyításában.

„Ennek nagyon örülünk, mert azóta bebizonyosodott: a terápia sikeres. Már összesen 180 beteg kapta meg a kezelést. Lezárt adatok 120 ember esetében vannak, 91 százalékuknak segített életben maradni, és mindenkinek a laboreredménye javult” – mondta el a Ripost-nak dr. Lacza Zsombor, a vérplazma terápiát kifejlesztő OrthoSera kutatója, aki hozzáfűzte: további donorokat várnak, hiszen a következő időszakban akár ezer embernek is szüksége lehet még a terápiára.

Fotó: Markovics Gábor

„Eddig hét kórház igényelte a készítményeket, ma pedig ehhez csatlakozott újabb kettő” – emelte ki a kutató.

Elfogyott a pénz, segítségre várnak

Dr. Lacza Zsombor egy rossz hírt is megosztott lapunkkal: elfogyott az a pályázaton nyert összeg, amit még tavasszal kaptak.

„Mivel ez kísérleti terápia, egyelőre csak tudományos kutatás keretében lehet beadni a vérplazmát, így a kezelés finanszírozása is más, viszont a betegek gyógyítása mindent felülír. Az a célunk, hogy minél többeket ki tudjunk hozni az intenzív osztályról. Sajnos a következő pályázatunk eredménye csak tavasszal derül ki, de hogy addig is folytatni tudjuk a terápiát, további életeket tudjunk megmenteni, mintegy 400 millió forintra lenne szükségünk” – részletezte a kutató, majd kiemelte: nagyon sok pozitív visszajelzést kap a projekt, és úgy gondolja, hogy kormányzati szinten is abszolút megvan a támogatási szándék.

Fotó: Markovics Gábor

Csak akkor hatásos, ha gyorsan beadják

Dr. Lacza Zsombor hangsúlyozta: a terápia csak akkor hatásos, ha minél hamarabb megkapja a beteg.

„Gyakorlatilag a súlyos tünetek kialakulása után legkésőbb 72 órával, de lehetőleg 24 órán belül meg kell kapnia a betegnek a vérplazmát ahhoz, hogy hatásos legyen” – hangsúlyozta a kutató. Így sok múlik a szervezésen.

Vérplazma adás
Fotó: koronavírus.gov.hu

Meglepő dolgok lehetnek kizáró okok vérplazma adásnál

A Ripostnak egy férfi, aki aktívan részt vett a donorok toborzásában mesélte el, hogy maga is meglepődött, amikor nekiállt gyűjteni a vérplazmát: mennyi mindent nem tud erről a dologról. Előszűréseket végzett azokon, akik jelentkeztek, mert ez is egyszerűsítette az eljárást, hiszen nekik már felesleges volt jelentkezniük a vérplazmaadó állomásokon.

Gyõr, 2016. február 8.
Egy donor vérplazmát ad az ország negyedik, gyõri plazmaferezis-központjában 2016. február 8-án. A plazmaferezis emberi vérplazma nyerésére szolgáló eljárás, amely plazmakészítmények elõállításához gyógyszeralapanyagul szolgál. Egy speciális készülék segítségével kizárólag a plazma levételére kerül sor, a vér többi sejtkomponensét a donor érrendszerébe visszajuttatja a berendezés.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Alapból kizáró ok lehet pl, ha valaki 4 héten belül influenzaoltást kapott, ha valaki 4 hónapon belül piercing-et vagy tetoválást csináltatott, ha valaki kismama vagy alacsony a vérnyomása...” – sorolta a férfi, aki szívesen segít privátban is bárkinek a plazmaadás kapcsán, elérhetőségéért keressék fel szerkesztőségünket!

Itt lehet vérplazmaadásra jelentkezni! A korábban ismert e-mail címet és telefonszámot már nincs használatban, így aki plazmát szeretne adni az a következő weboldalon jelentkezhet: www.donornakjelentkezem.hu Plazmát adni a tünetek megszűnését követően kb. két héttel lehet, de a negatív koronavírus teszt alapfeltétel. A plazmaadókat tájékoztatják a vérvétel helyszínéről és időpontjáról is. Első alkalommal minden jelentkezőtől 1 kémcsőnyi vért vesznek le, ennek vizsgálata után pedig külön értesítik azokat, akik a vérükben található ellenanyag szintje alapján alkalmasak plazmaadásra. A vérplazma-vétel eljárása gyakorlatilag hasonló a véradás folyamatához, ám ennek során a vérnek csak a sejtes elemek nélküli, fehérjéket és antitesteket is tartalmazó részét használják fel, a többit visszajuttatják a szervezetbe.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Elsírták magukat a rendőrök, amikor beléptek a lakásba: 6 hetes ikerpárt találtak holtan

mandiner.hu

„Ez teljes agyrém. Ez egy zsákutca” – kibuktak az ukránok Zelenszkij rendelete miatt

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

hirtv.hu

Vezércikk – A CPAC Hungary a konzervatív erők egyik legfontosabb rendezvényévé vált + videó

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.