INSIDER

Álbetegek buktathatják le a hálapénzt elfogadó orvost

Többé nem kell, mi több, nem is szabad hálapénzt adni az orvosoknak, de ezt egyelőre még nem nagyon tudják elhinni az emberek, annyira berögzült 70 év alatt a rossz rendszer. Sokan azt mondják: rendben, hogy megszületik erről a törvény, de azt valahogy be is kell majd tartatni!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Január 1-jétől tilos lesz hálapénzt adni és elfogadni, de még sokan kételkednek, hogy megleszünk a 70 éven át megszokott hálapénz nélkül. Attól tartanak, hogy ellenőrizhetetlen és mivel nem bukhatnak le a törvény megszegői, be sem fogják tartani.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Getty Images

Pedig vannak erre módszerek! Az egyik az, amikor a betegeket megkérik, hogy névtelenül töltsenek ki kérdőívet, amiben erre is rá kérdezhetnek. Titkosszolgálati módszerekkel is lebuktatható a korrupt orvos. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig úgy buktatott le egy zsebre dolgozó plasztikai sebészt, hogy álbeteget küldött hozzá. A “próbavásárlás” során sikerült tetten érni az adócsalót. Miért ne mehetne ehhez hasonlóan álbeteg a kórházakba is?

Felvetette ezt korábban a híres idegsebész, Csókay András is.

„Az egészségügybe is járhatnának kvázi színészkedő betegek, akik ellenőrként működnének „– nyilatkozta az egyik rádióműsorban. Neki is az volt a véleménye, hogy a hálapénz rendszere gátolja a magyar egészségügy fejlődését, az orvosok tevékenységét pedig folyamatosan ellenőrizni kell.

Fotó: Getty Images

Romániában és több más európai országban a kórházak ellenőrzésére és a hálapénzt elfogadó orvosok lebuktatására álbetegeket alkalmaznak, hasonlóan, ahogyan az adóhatóság “próbavásárlói” dolgoznak. Egy álbeteg például a jogosítvány megszerzéséhez szükséges orvosi vizsgálatra jelentkezett be egy állami kórházba és az orvos megkérte, hogy „jutasson egy kis figyelmességet” neki.

Magyarországon a kikényszerített vagy előre kért hálapénz eddig is tilos volt, az orvosokat a betegek jelentették fel. 2014-ben első alkalommal született ilyen ítélet, akkor 11 fővárosi nőgyógyász kapott 1,5-2,4 millió forint közötti pénzbüntetést. Idén júliusban elsőfokon börtönre ítéltek egy fővárosi ortopéd sebészt, mert árat szabott az állami intézményben elvégzendő műtétért. Őket is a betegek jelentették fel és tanúskodtak is ellenük.

 

El se tudják képzelni, hogy tényleg vége!

Már a harmadik generáció éli úgy az életét Magyarországon, hogy ha orvoshoz megy, szorong: mennyit adjon, hogyan adjon, elég lesz-e. A Szerencsen kérdezgette az embereket, mit szólnak ahhoz, hogy megszűnik a hálapénz. A legtöbben egyelőre el se merik hinni.

“A taps itt nem lesz elég”

Elképesztő történetet mesélt el a -nak Gizella.

„Márciusban kerültem kórházba, érrendszeri problémák miatt. Mivel még sosem voltam kórházban és nem is készültem rá, nem is volt nálam pénz, hogy adjak. A második napon a vizit után elmondtam az egyik nővérkének, mennyire hálás vagyok, és hozzátettem, hogy szoktam tapsolni esténként a teraszon. Leesett az állam, amikor azt válaszolta, hogy itt most a taps nem lesz elég. Egész nap idegeskedtem azon, hogy most pénzt várnak tőlem, végül elmeséltem a lányomnak, aki csak annyit mondott, hogy ne idegeskedjek, majd ő intézi. Hogy mennyit adott, azt meg se mondta.”

 

Dupla fizetéssel könnyebb nemet mondani a hálapénzre

A hálapénz megszüntetése mellett átlagosan duplájára növelik az orvosok fizetését, így egy kezdő orvos 700.000-800.000 forintot kereshet, nagyobb gyakorlattal 1,5-2 millió forintot is hazavihet. A betegek ezentúl is kifejezhetik utólagos hálájukat, de nem pénzben, hanem ajándékkal, ami nem lehet értékesebb a minimálbér 5 százalékánál, azaz jelenleg nyolcezer forintnál.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?