Létrehozva: 2020.12.16.

Álhír, hogy lehet látogatni a szociális intézményekben

Nem oldották fel a látogatási tilalmat a szociális intézményekben.

Az Operatív Törzs jelenleg 146 óvodában egy-egy csoportot érintően (5%), 79 óvodában (3%) és 42 általános iskolában (2%) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 393 általános iskolában egy-két osztályt (15 %) és 31 általános iskolában (1%) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet – ismertette az oktatás helyzetéről Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.

Emlékeztetett arra is, hogy két nap múlva elkezdődik a téli szünet, amely január 4-ig tart. A leállást arra kell használni, hogy az intézmények pótolják a készleteket, marad a testhőmérséklet-mérés, így a hőmérőket is cserélni kell.

A tervek szerint január 4-én folytatódik az oktatás az általános iskolákban, a középiskolák január 11-ig biztosan digitális tanrendben maradnak.

Arra is kitért, hogy volt célzott tesztelés a tanárok körében is, amely megmutatta, hogy kicsi az átfertőződés az intézményekben. A tesztelési lehetőség folytatódik januárban, de más módszerrel. Már a 4-i kezdés előtt, január 2-3-án lehetőséget teremtenek a pedagógusoknak a tesztelésre a mentőszolgálat mintavételi pontjain.

A szünetben is fontos a kontaktusok kerülése, a szabályok betartása – hívta fel a figyelmet.

Marad a járványügyi készültség

Újabb fél évre meghosszabbította a kormány a járványügyi készültséget. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján szerdától a buszvezető nem köteles maszkot viselni. Az utasoknak azonban kötelező.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 193 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 159 esetben léptek fel. Üzletekben 15 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 9 emberrel szemben kellett intézkedni – mondta Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.

A nyitvatartási szabályok miatt eddig 614 intézkedés kellett, 164 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét. Marcaliban egy bisztróban egy vendég italt fogyasztott, ezért ő bírságot kapott, míg a helyet hét napra bezárták. Eddig összesen 99 helyet zárattak be a hatóságok.

A hétvégén 303 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Összesen 13 429 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 73 rendőri intézkedés történt. 14 021 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 5784 újat rendeltek el kedden, és összesen 42 467 zárlat van hatályban.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője elmondta, az utóbbi időben meghaltak 3 százalékának nem volt krónikus betegsége. Továbbra is fontos, hogy betartsuk a szabályokat.

Ismertette, hogy december 21-én döntenek a Pfizer-vakcina engedélyéről, így december végén már érkezhet Magyarországra belőle. Ekkor az egészségügyi dolgozók oltása kezdődhet el.

Felhívta a figyelmet arra, hogy álhír terjed, mert nem oldották fel a látogatási tilalmat a szociális intézményekben. A kapcsolattartást szeretnék megoldani, de erről később jelenik meg rendelet.

2804 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 288 567 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 144, többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 7381 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 83 940 fő, az aktív fertőzöttek száma 197 246 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az áldozatok 21%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti. 7639 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 574-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a hivatalos tájékoztató oldalon.

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbít, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés, az esti kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz. Már több mint 200 ezren regisztráltak a védőoltásra a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon. A kormány minden lehetséges külföldi vakcina beszerzéséről tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le. Ha meglesz a megfelelő és a hatóságok által engedélyezett vakcina, akkor a védőoltások beadása az Oltási terv szerv zajlik majd, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók. A nyugdíjasok számára a posta december folyamán kézbesíteni azt a levelet, amelyben dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről. A nyugdíjasok a levélhez mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével is jelezhetik igényüket a koronavírus elleni oltásra. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. A kormány felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben. Időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és a drogériákban is. Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték, és azzal az Idősügyi Tanács is egyetértett. A vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése. Az időseket arra kérjük, hogy ha tehetik, akkor inkább kérjék hozzátartozójuk segítségét a bevásárláshoz, de ha személyesen mennek vásárolni, akkor kerüljék a zsúfolt üzleteket! Lezárult a célzott csoportos tesztelés 3. köre is. Az elmúlt hetekben összesen 430 ezer gyorstesztet végeztek a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális, egészségügyi, kormányhivatali és járási hivatali dolgozók körében. A gyorstesztelések a vártnál alacsonyabb részvétel mellett zajlottak, a megjelentek kevesebb mint 2%-a bizonyult pozitívnak. A célzott csoportos tesztelés folytatásáról az Operatív Törzs dönthet. Az egészségügyi és szociális intézmények továbbra is igényelhetik a gyorsteszteket. Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta

Ez is érdekelhet

origo.hu

Haalandot keresik, Ancelotti szemöldöke legyőzte Guardiolát - mutatjuk a legjobb BL-negyeddöntős mémeket

origo.hu

Elképesztő: kiderült, ki miatt nincs béke

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

vg.hu

A vártnál előbb érkezett a felezés a bitcoin piacán: ennek senki sem örülhet

origo.hu

Brutálisan összeverték Miley Cyrust

mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Elárasztotta a lakótelepet a víz ebben a nyugat magyarországi megyében, ezt tették a lakók

INSIDER

Gyereket keresnek a veszprémi rendőrök, senki sem tudja, hol lehet

INSIDER

Baleset történt Győrben: halálgömbből zuhant a mélybe a motoros

INSIDER

Újabb milliomosa van Magyarországnak: hatalmas összeget nyert egy szerencsés