Létrehozva: 2020.02.20.

Amatőr sportlövő volt a rasszista tömeggyilkos

Lelőtt kilenc migrációs hátterű – bevándorló vagy bevándorló családban született – embert, további hat személyt pedig megsebesített, végül meggyilkolta édesanyját és magával is végzett egy „mélységesen rasszista” beállítottságú német férfi Hanauban.

Peter Frank elmondta, hogy a feltételezett elkövető Tobias R., egy 43 éves hanaui férfi, aki szerda este a Hessen tartományi város két pontján lövöldözött.

Megtudtuk: a helyszínek között az autójával közlekedett. Úgy kapták el, hogy szemtanúk le tudták olvasni az autó rendszámát. A lakását ellenőrző rendőrök holtan találták, és holtan találták 72 éves édesanyját is. Édesapja sértetlenül túlélte a történteket.

A feltételezett elkövető a honlapján közzétett egy „kiáltványféleséget” és videófelvételeket, amelyekben „zavaros gondolatokat” és „kusza összeesküvés-elméleteket” fejtett ki. Az anyagok arra utalnak, hogy „mélységesen rasszista” beállítottságú volt, és ez motiválta bűncselekményeit – mondta a szövetségi legfőbb ügyész.

Fotó: Europress – AFP/Yann Schreiber

A nyomozás következő lépéseiben feltárják a feltételezett elkövető kapcsolatrendszerét, igyekeznek megállapítani, hogy voltak-e Németországban vagy külföldön támogatói, és tudott-e bárki gyilkos szándékáról.

Mint a Ripost megírta, Tobias R. szerdán 22 órakor Hanau belvárosában belépett egy vizipipabárba és tüzet nyitott, megölt négy embert, majd távozott. Autójával a Kesselstadt nevű városrészbe hajtott, megtámadt egy vegyesboltot és tüzet nyitott egy autóra is. Ezen a helyszínen öt embert gyilkolt meg.

A szövetségi főügyész közlése szerint a halálos áldozatok kivétel nélkül migrációs hátterűek, 21 és 44 év közöttiek, német és külföldi állampolgárok is vannak közöttük. A sebesültek állampolgárságáról és származásáról nincsenek hivatalos adatok. Peter Frank csak annyit mondott, hogy egyikük súlyos állapotban van. Sajtóértesülések szerint a sebesültek egy kivételével migrációs hátterűek. A feltételezett elkövető a vérengzés után hazatért, megölte édesanyját, majd magával is végzett. Holtteste mellett egy lőfegyvert találtak, amelyet amatőr sportlövőként legálisan tartott.

A szövetségi főügyészség még éjjel magához vonta a nyomozás irányítását, idegenellenes, szélsőjobboldali terrorcselekmény gyanúja miatt.

A hatóság adatai szerint a feltételezett elkövetőnek nem voltak politikai természetű rendőrségi ügyei, nem folytattak ellene eljárást és nem tartották számon szélsőségesként.

A Bild című lap értesülése szerint azonban ismerhették, méghozzá onnan, hogy tavaly novemberben egy beadványt intézett Peter Frankhoz. A feljelentésként meghatározott iratban kifejtette, hogy szerinte Németországot titkosszolgálatok irányítják. Sürgette, hogy a szövetségi legfőbb ügyészség lépjen kapcsolatba vele.

A történteket a hesseni helyi és a német országos politika valamennyi számottevő szereplője elítélte. Csütörtök délután felkereste Hanaut Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter, aki Volker Bouffier tartományi miniszterelnök társaságában tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy aggodalomra okot adó folyamatokat tapasztalni a szélsőjobboldali színtéren, ezért még csütörtökön tanácskozást kezdenek a tartományi belügyminiszterekkel arról, hogy milyen intézkedésekkel lehet tovább erősíteni a közbiztonságot.

Angela Merkel kancellár berlini hivatalában tett nyilatkozatában kinyilvánította részvétét a halálos áldozatok hozzátartozóinak, és kifejezte reményét, hogy a sebesültek testileg és lelkileg is mihamarabb felépülnek.

„Teljes erővel és elszántsággal szembeszállunk mindazokkal, akik megpróbálnak megosztottságot előidézni Németországban” – húzta alá Angela Merkel.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 790. napja – Áttörés az ukrán háborúban: Oroszország szinte ellenállás nélkül nyomul előre

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Meg ne próbáld! Ha ezt a számod hívod, milliókkal fognak átverni

INSIDER

Jégesőt hozhatnak a Szent György napi boszorkányok

INSIDER

Megérkezett a veszélyjelzés: erre kell felkészülnünk a mai napon!

INSIDER

Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán