Létrehozva: 2021.09.23.

Amerikai alelnök látogatta meg Orbán Viktort

A miniszterelnök csütörtökön és pénteken kétoldalú megbeszéléseket folytat a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsra érkezett állami vezetőkkel.

rbán Viktor miniszterelnök csütörtökön és pénteken kétoldalú megbeszéléseket folytat a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsra érkezett állami vezetőkkel és a konferencia előadóival a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Orbán Viktor elsőként Mike Pence korábbi amerikai alelnököt fogadta, majd Aleksandar Vucic szerb államfővel tárgyalt. Ezt követően Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja érkezett a Karmelitába. Erről Orbán Viktor fotót is tett közzé az oldalán:

„Isten Hozta, Alelnök Úr!” - írta Orbán Viktor.

A tervek szerint a nap folyamán és pénteken további egyeztetéseket folytat Orbán Viktor a fórum előadóival, Dan Schneiderrel, az American Conservative Union (ACU) ügyvezető igazgatójával, Marion Maréchallal, a francia Nemzeti Front korábbi képviselőjével, a lyoni ISSEP politikai iskola főigazgatójával, Jaime Mayor Oreja korábbi spanyol belügyminiszterrel, a One of Us Federation elnökével, valamint Éric Zemmour francia filozófus-esszéistával – közölte a sajtófőnök.

A miniszterelnök a budai Várkert Bazárban zajló nemzetközi esemény felszólalójaként szót emelt a migráció támogatása ellen.

A demográfiai csúcs Budapesten nem csupán tudományos konferencia, tudósok és döntéshozók együtt vesznek részt rata – szögezte le beszéde elején Orbán Viktor, aki 5 gyermekesként és 16 éves miniszterelnöki múlttal a háta mögött azt mondta,

a demográfia ügye volt számára mindvégig a legfontosabb szakmai kihívás.

Külön örömmel köszöntötte Mike Pence-t, Donald Trump amerikai kormányzatának alelnökét, de érzékeny veszteségnek nevezte a konzervatívok vezette Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból, valamint Donald Trump és Bejnamin Netanjahu választási vereségét. A jelenre áttérve kollégái körében elmondta, együtt küzdenek azért, hogy ne feledjék el Európa keresztény gyökereit, és hazájuk, az „egy férfi, egy nő” házasságának védelmét. „Meg kell győznünk Brüsszelt, hogy ne folytassa az évszázadok óta folytatott politikát, hogy ne használja a Balkánt ütközőzónának” – utalt a migráció támogatásának törekvésére. Orbán Viktor úgy látja, „a nyugat nem akarja fenntartani magát”, úgy gondolja, távoli népek betelepítésével megállítható a népességfogyás. Megítélése szerint akkor tud Európa működni, ha népei azonos alapokon állnak;
a gazdasági megközelítésen alapuló utak járhatatlanok.
Sérelmezte, hogy újmarxista, „woke” irányzat gyerekeket használ pride aktivistáknak, de a magyar nép be van oltva „woke vírus ellen”. Felidézte, öt pillérre alapozta a kormány a magyar családpolitikát 10 éve:
  • a családalapítás előny legyen és ne hátrány
  • a családoknak saját otthonuk legyen
  • a családpolitikát az anyákra kell alapozni
  • az egész országot családbaráttá kell változtatni
  • a jog intézményével is meg kell védeni a családokat, gyermekeket.

„A magyar családpolitika fő vállalása, hogy gazdasági előnnyé tesszük a gyermekvállalást” – hangsúlyozta a kormányfő, ám azt elutasította, hogy „pénzt osztogassunk a családoknak”, úgy kell támogatni a családokat, „hogy a gazdaság közben tartósan növekedjen”.

Rámutatott, a GDP 5 százalékát családtámogatásra fordították, de Magyarország „még csak az út felénél jár”, az irányt ismerve. Szerinte ha nincs ez a kormány, 120 ezerrel csökkent volna az elmúlt évtizedben, ehelyett 41 százalékkal csökkent az abortuszok száma, és kétszeresére nőtt a házasságkötéseké.

„Magyarország védekezik, mert a nyugati baloldal támad” – fogalmazott ezt követően Orbán Viktor. „A gender ideológia és az LMBTQ-lobbi támadja a gyermekeinket” – tette hozzá. Leszögezte, a legfontosabb védvonal az alkotmány.

Ami miatt pedig a legfontosabb támadás éri Magyarországot: „az apa férfi, az anya nő” – vélekedett a miniszterelnök, az alaptörvényből idézve.

„Gyermeket vállalni öröm, nem úgy öröm, mint elmenni a vidámparkba, vagy beülni egy moziba. Lemondásokkal jár, de ezek a lemondások segítenek minket”, akár a földbe esett mag, amely ha nem hal el, önmaga marad, ha elhal, bő termést hoz. Szerinte ha életünket érdemesnek tartjuk a folytatásra, az csak a gyermekeinken keresztül lehetséges.

Felidézte, a két hete itt járt Ferenc pápa megerősítette, hogy a magyar családpolitika jó úton jár, úgyhogy a kiharcolt értékeket a kormány Brüsszelben is meg fogja védeni. Beszédét követően a jelenlévő kormányfők egy közös demográfiai nyilatkozatot írtak alá. Az aláírók között van a konferencián jelen nem lévő lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki is.
A Budapesti Demográfiai Csúcs 2015 óta minden második évben az a fórum, ahol politikusok, egyházi vezetők, szakértők, a média, a vállalati szektor és a tudomány képviselői megvitatják a legfontosabb, családokat érintő aktuális kérdéseket. Napjainkban egyesek a családalapítás és a gyermekvállalás számlájára írják a környezeti kihívásokat, a gyermekvállalást károsnak tartják. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a fenntarthatóság és a család nem összeegyeztethető. Ezért az idei csúcstalálkozó központi témája 2021-ben a demográfia és a fenntarthatóság. Érdemes-e fenntarthatóságról beszélni, ha nem születik elegendő gyermek? Mit mond a tudomány és mit közvetít a média? Milyen szerepe van az ideológiának a család és a környezetvédelem megítélésében? Vajon az afrikai nemzetek kihívásait a magas születésszám vagy a hiányos infrastruktúra okozza? Mit tehet Európa a demográfiai válság korában? Többek között ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik idén a választ. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter köszöntőjében elmondta: két héttel az eucharisztikus kongresszus után ismét érdemes Magyarországra figyelni. 2015-ben teremtettük meg azt a hagyományt, hogy kétévente demográfiai csúcstalálkozót hívunk össze. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Magyarország családi minisztereként köszönhetem önöket. De talán ennél is fontosabb, hogy egy szerető család gyermeke, és immár húsz éve a férjem felesége vagyok – mondta köszöntőjében Novák Katalin. Novák Katalin kiemelte: a kormány 2010 óta lehetőségének, feladatának és kötelességének érzi, hogy a családokért dolgozzon, és abban a helyzetben van, hogy az emberektől jelentős felhatalmazást kapott ehhez. A demográfiai előrejelzéseket nem kell tényként elfogadni, azokat meg lehet változtatni – mondta, hangsúlyozva: a jövő a fiatalok kezében van.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Úgy tette vissza a leszakadt lökhárítót, ahogy senki, a végén jött a zseniális slusszpoén - videó

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

life.hu

Bevállalós technikával küzdött a betegségével Katalin hercegné

ripost.hu

„Csontsovány kislány lettél” - Durva kritikákat kapott Szabó Zsófi legújabb fotói miatt

mandiner.hu

Ennél az agyzsibbasztó szellemi igénytelenségnél még Magyar Péter is jobb – ez a helyzet, sajnálom

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

travelo.hu

Új vonat a török látványosságok mentén

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„Soha többé nem akarlak látni” – durva balhé tört ki a Házasság első látásra műsorában

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Kevesebb mint egy hónapunk maradt” – Megvakulhat az egyéves Zoé, ha nem műtik meg időben

INSIDER

Nagy bajt okozhat: ha ilyet vettél a SPAR-ban, meg ne edd!

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után