INSIDER

Amerikai seriffhelyettes módszerével ment életet a kutyás polgárőr

Bánszki András az első polgárőr, aki Jetro nevű Cane Corso kutyájával a hazánkban viszonylag újnak számító mantrailing nevű módszerrel eltűnt embereket keres. Több, mint 40 bevetésen vettek részt együtt, Jetro helyes jelzései elvezettek a keresett személyhez vagy hasznos információval szolgáltak a rendőrségnek.

Csapatmunka és felelősség – Bánszki András és kutyás rendőr társai voltak, akik a mantrailingnek nevezett nyomkövető módszert meghonosították Magyarországon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Munkatárs a házi kedvenc

A mantrailing során a kutya kizárólag az ember egyedi szagát követi, nem támaszkodik a lépések okozta talajsérülésekre, ezért városban, betonon is alkalmazható

– magyarázta a -nak András.

Fotó: Sulyok László/Ripost

Kutyás rendőr társaival megalapították a Mantrailing Akadémia Alapítványt, melynek célja a mantrailing széles körű megismertetése Magyarországon. Életet mentenek és oktatják Kevin Kocher amerikai seriffhelyettes mantrailing módszerét.

Jetro kölyökként került hozzám, és mivel tehetségesnek bizonyult, számomra nem csak házi kedvenc: fiatal kora óta képezem a mantrailingre

– meséli András a munkatársáról.

Fotó: Sulyok László/Ripost

Informatikus mérnök vagyok, de ahogy beleástam magam a kutyakiképzésbe, megszerettem, és végül kutyaiskolában oktatóként is dolgoztam. A rendőrség egyre többször hívott minket eltűntek kereséséhez; mivel 2012 óta a Budapest III. Kerületi Polgárőr Egyesület tagja vagyok, szerettem volna, ha a polgárőrségnél is lennének Jetróhoz hasonló képzettségű kutyák.

Hangos ugatással jelez a kutya

A polgárőrségnél mostanáig nem létezett keresőkutyás szolgálati forma, ennek bevezetését Andrásnak kellett elérni az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozatának támogatásával. Meg kellett változtatni a Szolgálati Szabályzatot, Andrásnak és Jetrónak a rendőrségen kellett mantrailing vizsgát tennie – ők az első polgárőr-kutya páros, mely ezzel a minősítéssel rendelkezik.

Fotó: Sulyok László/Ripost

Már több, mint 40 alkalommal voltunk bevetésen, de az elsőt sosem fogom elfelejteni. Egy polgárőrtársunk eltűnése miatt hívtak minket. A keresést a házánál kezdtük. Szagmintaként egy személyes tárgyat kértünk az eltűnt rokonaitól. A kutya egy romos, gazos, bekerített területhez vezetett minket.

Sajnos a keresett személy már nem élt, mire ráakadtak a kutya segítségével, de más esetben már sikerült életet menteniük. Jetro a megtalált személy elé ül és hangos ugatással jelzi a találatot.

A legtöbb esetben nem jutunk el a keresett személyig, mert például közlekedési eszközre szállt. A nyom végét Jetro úgy jelzi, hogy elém ül, rám néz és úgy ugat. Nagy felelősség azt mondani, hogy nem érdemes a környéken keresni, de bízom a kutyámban, profin dolgozik.

Bocisajt a jutalom

Volt egy érdekes esetük. Az egyik idősotthonból tűnt el egy bácsi. A Mantrailing Akadémia Alapítvány egyik kutyája megkezdte a keresést, és két kilométerrel távolabb talált is egy zavart idős embert egy bozótosban.

Nagyon megörültünk, mert a személyleírás illett rá

– emlékszik András.

„Elmondta, hogy napközben elesett, nem tudott felállni. Ha nem jövünk, este biztosan ott fagy meg. Ám amikor odajöttek az idősotthonból a gondozók, kiderült, hogy nem ő az eltűnt. A mentők megvizsgálták, és megtudtuk, hogy ugyanabban a betegségben szenved és ugyanolyan gyógyszereket szed, mint akit kerestünk. A kutyát a nyomon egy tüzelő szuka zavarta meg, emiatt válthatott át a másik, hasonló szagra. Ezután Jetro következett, ő egy buszmegállóba vezetett. A rendőrök a busz útvonalán megtalálták a keresett bácsit, így aznap két embert is megmentettünk.”

Fotó: Sulyok László/Ripost

Amikor Jetro eredményesen dolgozik, jutalmat érdemel. Mivel kedvence a bocisajt, abból kap, egy egész tubust képes megenni.

András lapunknak azt is elmondta, hogy reméli, a jövőben a polgárőrség Lovas és Kutyás Tagozatán belül több keresőkutya is szolgál majd, hiszen a nagy helyismerettel rendelkező polgárőrök szinte minden eltűnésnél segítik a rendőrség munkáját.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?