INSIDER

„Amikor elengedett, éreztem, hogy vége” – megrendítő részleteket mesélt Lajos bácsi a tótvázsonyi tragédiáról

Megszólalt a gyászoló Lajos bácsi, aki hiába próbálta megmenteni feleségét, az árvíz erősebbnek bizonyult nála.
  • Szerző: Ripost

Összegörnyedve zokogott hétfőn a patakparton Pintér Lajos bácsi, itt láthatta utoljára élve imádott feleségét, Marikát. Az asszonyt az eső miatt felduzzadt patak sodorta el, Lajos bácsi a két kezével próbálta kiemelni fulladozó nejét az árból – mindhiába. Marikát a férje kezéből tépte ki a gyilkos hullám.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A veteményből éltek

„Kapáltam egész nap, délben Marikám főzött. A nejem mondta: feküdjünk le kicsit, pihenjünk, megérdemeljük, egész héten dolgoztunk. Akkor még szép volt az idő” – elevenítette fel a Borsnak a férfi a tragédiát megelőző pillanatokat.

Az áteresztô, ahol Lajos bácsi utoljára élve látta a feleségét. A nyílás valósággal beszippantotta Marikát, hiába könyörgött segítségért
Fotó: Bors / Bánkúti Sándor

„Fél háromkor ébresztett Ma­rikám, hogy gyere, Lali, a kertet elviszi a víz! Reméltem, csak egy kis esőről lesz szó, amivel a jóisten megsegít, és a kertnek is jó lesz, mert mi a veteményből élünk” – horgasztotta le a fejét a férfi. Lajos bácsi akkor jött rá, hogy hatalmas gond van, amikor meglátta a több oldalról lezubogó víz mellett álló feleségét, aki a vízátfolyó lyukat eltömítő szennyeződést próbálta kitisztítani.

Ami ezután történt, sosem felejtem el” – mondta elcsukló hangon.

A patak tegnapra már apadt, vasárnap este azonban hatalmas erővel folyt le a felduzzadt víz. Marika holttestét 50 méterre sodorta az áradat
Fotó: Bors / Bánkúti Sándor

„Éreztem, hogy vége”

„A dombon álltam, a nejem jött volna át az átfolyáson, de amikor a híd mellé ment, rögtön be is szippantotta az ár. Fentről láttam, ahogy belecsúszott” – mesélte az összeroppant Lajos bácsi. „A vízelfolyás szeméttel, gazzal, ágakkal volt feltöltve, áttörte a víz, az vitte el Marikát. Rögtön bebújtam alá, és utánakaptam rögtön, olyan erővel fogtam, hogy még a kabátot is letéptem róla. Ordítva könyörögtem, hogy „Marika, el ne engedd a kezem, kérlek, ne engedd el!” Kétszer fel tudtam emelni a fejét a vízből, de ömlött a patak az arcába, szemébe. Kicsúszott a kezemből. Amikor elengedett, éreztem, hogy vége, elvitte a víz, már nem találtam. Nem tudtam megfogni! Utoljára még azt kérte, Lali, segíts!” – zokogta a felesége emlékére gyújtott mécsesek mellé borulva a férfi.

Sipos Ferenc polgármester
Fotó: Bors / Bánkúti Sándor

Ki lehet a felelős?

A tűzoltók végül 50 méterrel arrébb találták meg az asszony testét, aki meg is sérült, beleakadhatott a kifeszített villanypásztorba. A család elmondta: hosszú évek óta kérték az önkormányzatot, hogy segítsenek kitisztítani a most is eldugult átfolyót, de hiába.

Sipos Ferenc, a település polgármestere azt mondta a Borsnak: a község pályázott a vízelvezetésre.

„Ekkora mennyiségű víz lezúdulására nem lehet felkészülni. Az önkormányzat és a lakosság közös felelőssége, hogy rendben legyen az átfolyó. Megpróbáljuk együtt, a lakókkal kitisztítani, de fel kell hívni a figyelmet, hogyha ez nincs folyamatosan tisztítva, ugyanezzel a gonddal fogunk szembenézni a következő évben” – magyarázta a polgármester.

Megmentették a testvéreket

A vasárnapi heves felhőszakadásban villámárvíz öntötte el a Fejér megyei Gyúró utcáit. A tűzoltók az ablakon és az ajtón át mentettek meg egy kisbabát és a testvéreit. A helyenként fél méter magas víz lakóházak udvarát, pincéket, alagsori helyiségeket öntött el.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?