Létrehozva: 2021.01.14.

Angliában dolgozó magyar ápolónő: „Nem rettegünk, így a nyugalmunk átszáll az idősekre”

Angliában már a koronavírus harmadik hulláma fenyeget. A legtöbben akkor sem mernék kidugni az orrukat a zárt ajtók mögül, ha tehetnék. Az idősgondozók viszont nap, mint nap útra kelnek, hogy a frontvonalban végezzék a munkájukat. Egy Észak-Angliában dolgozó magyar ápoló mesélt a Ripost-nak arról, hogyan változtatta meg az idősek és ápolóik életét a járvány. 

Egy 70 fős idősotthonban dolgozik Judit (kérésére a nevét megváltoztattuk), ahol a lakók több, mint fele már átesett a Covid-fertőzésen, s a legtöbben szerencsére túlélték a koronavírust.

Képünk illusztráció Fotó: Ripost

„Mindenhez folyamatosan alkalmazkodunk, a szabályokat szigorúan betartjuk. Nincs keveredés a szintek között. A 12 órás műszakok alatt védőruhát, hajhálót, maszkot, szemüveget, kesztyűt használunk. Nem panaszkodunk, mert mindenki megérti, hogy első a biztonság” – mondja lapunknak Judit, aki immár 9 éve él és dolgozik az Egyesült Királyságban.

Mindenkinek nehéz a bezártság

Egy idős ember számára a programok adják a nap fénypontját, s ahogy Judit mondja: a vírus előtt sok gondozott kijárt vásárolni vagy színházba, amit most nem lehet. „A ránk bízottak nehezen viselik a bezártságot, de sokat számít, hogy folyamatosan tudatjuk velük, vigyázunk rájuk, többek közt úgy, hogy most nem megyünk sehova. A védőöltözet ellenére is érzékelik, hogy nem rettegünk, a kisugárzásunk, magabiztosságunk, nyugalmunk pedig rájuk is átszáll” – meséli megnyugtató hangon az ápoló. Hozzáteszi, így is előfordul, hogy elkeserednek az idősek, különösen, ha beléjük hasít, hogy nem láthatják a családjukat. „Csak egy műanyag falon keresztül érintkezhetnek. Próbálunk videóhívásokat intézni a családokkal, de sok idősnek furcsa ez, hiszen egész életüket meghatározta a személyes kapcsolat – mondja megértőn az ápoló. „Hogy enyhítsük a család hiányát, sokat hallgatunk zenét, nagyon szeretik a klasszikusokat, a festést, a kézművességet.”

A szeretet hozta vissza az életbe az időseket

Angliában, ha valaki a végső stádiumba kerül egy idősotthonban, akkor kap még egy ápolót és beöltözve akár két hozzátartozó is bemehet elbúcsúzni, illetve részt vehet az ápolásában.

Fotó: Profimedia

„Amikor az egyik 90 éves néni elkapta a vírust és nagyon rossz állapotba került, a lányai minden nap mellette voltak” – mondja az ápolónő. „Megindító és szívszorító volt látni a mérhetetlen szeretetet, ami összekötötte őket, miközben az orvosoktól tudtuk, csak napjai vannak hátra a néninek” – sóhajtja Judit, majd folytatja a visszaemlékezést. „Már enni és inni is alig bírt. Kiskanállal próbáltunk neki 15 percenként egy-egy korty vizet adni, nem sok sikerrel. Majd egy hét után az idős hölgy kezdte jobban érezni magát. Mindenki, de főként a gyerekei váratlan örömként és boldogságként élték meg a javulást. Csodák csodája, a néni felépült. Azt látjuk, hogy a család jelenléte rengeteget javít az idősek állapotán. Ösztönzően hat rájuk, hogy tovább küzdjenek és tovább akarjanak élni. Azt hiszem, a szeretet és gondoskodás tartotta őt életben és hozta vissza a szerettei közé” – meséli csillogó szemekkel Judit, aki más csodás gyógyulásnak is tanúja volt.

Hálás, hogy vírushelyzetben is gondozhat

Az ápolónő nem csak a kollégáit, a rájuk bízottakat is dicséri. Mint mondja, náluk minden gondozó lelkiismeretes és a lakókért van, de az időseik is csodálatos emberek.

„Olyan apró dolgoknak is nagyon tudnak örülni, ha megfésüljük őket, vagy megsimogatjuk a kezüket, arcukat. Hálásak a törődésért. Már egy-egy szabadnap után is hiányolnak minket. Lehet, hogy nem mindenki tudja a nevünket, de akkor is közel állunk egymáshoz. Próbálunk mindent megtenni, hogy pótoljuk a szeretethiányukat. Mi lettünk az idősek családja. Sokszor eszembe jut, hogy én milyen szerencsés is vagyok, amiért minden nap hazamehetek és a szerető társammal lehetek. Boldog vagyok azért is, hogy gondozóként a lezárások alatt is dolgozhatok, mert egyébként megőrülnék otthon.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

magyarnemzet.hu

Brutális, akár 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk hazánkban is

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

vg.hu

Videó: kétszer is landolt Magyarországon a világ legnagyobb repülőgépe – rejtélyes katonai szállítmányt hozhatott

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Megérkezett a veszélyjelzés: erre kell felkészülnünk a mai napon!

INSIDER

Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán

INSIDER

Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

INSIDER

Nem állt le az ámokfutó, tömeges mészárlást készíthetett elő a miskolci férfi