INSIDER

Kiderült, biztonságos-e az AstraZeneca örökölt trombózishajlam vagy fogamzásgátló szedése esetén

Tiszta vizet önt a pohárba a hematológus, elmondja, hogy mekkora az esélye a kóros immunreakciónak oltás után.
  • Szerző: Ripost

A szakemberek kimondták: nincs összefüggés az AstraZeneca és között. Most a hematológus szakember is megerősítette ezt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nem ritka az örökölt trombòzis hajlam nálunk, a Faktor V Leiden-mutáció gyakorisága hazánkban eléri a 7–10 százalékot is. Heterozigóta FV-Leiden-mutációban a vénás trombózis kockázat-növekedése körülbelül a hétszeres.

 AstaZeneca

Képünk illusztráció

Azonban az AstraZeneca és a Janssen COVID-19 vakcina kapcsán ismertté vált nagyon ritka, vérlemezkeszám-csökkenéssel társult agyi vénás szinusz trombózis és szplanchikus vénás trombózis feltételezett kórokát egy immunreakció jelenti.

Andreas Greinacher, a Greifswald Egyetem hematológus kutatója hangsúlyozta: sem a Faktor V Leiden mutáció, sem a fogamzásgátló szedés nem befolyásolja az említett kóros immunreakció kockázatát.

„Sok ember fél, akinek az örökölt trombózishajlam, a Leiden alapbetegségük van, vagy akik fogamzásgátlót szednek, de ez a félelem alaptalan, mert ezek a tényezők nem modulálják ezeknek az antitesteknek a kockázatát„ – magyarázta a szakember.

Fél Európa úgy döntött az elmúlt napokban, hogy szünetelteti az oltást az AstraZeneca adagjával, mivel néhány embernél súlyos vérrögképződés jelentkezett. A gyártó és több szakember is azt állítja, hogy nincs összefüggés az esetek között.

Mint ahogy a megírta, a tévhiteket maga Müller Cecília is cáfolta.

„Mi az EMA, a WHO és az Európai Járványügyi Központ iránymutatásait követjük. Közülük az első iránymutatása ebben a fő, ők adják ki az engedélyt. Több alkalommal kimondták, hogy nem találtak a trombózishajlam és az oltás között összefüggést„

- magyarázta a tisztifőorvos, aki hangsúlyozta, hogy itthon folytatják az alkalmazását, mivel többször kimondták már, hogy nem veszélyes az AstraZeneca-vakcina.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?