INSIDER

Autósok lepték el a busz- és kerékpársávot az Üllői úton – teljes a káosz

Eltűntek a kerékpársáv-felfestések az útburkolatról az Üllői úton, a hivatalos közlés szerint „a metrópótló buszok is használhatják a biciklisávot”. Csakhogy ilyen nincs a KRESZ-ben, jármű semmilyen esetben sem haladhat a biciklisávban! Teljes a káosz.
  • Szerző: Ripost

Jelzés híján már nem számít kerékpársávnak az Üllői úton korábban elkerített sáv hétfő reggeltől, így nem csoda, hogy az autósok aznap reggel ellepték azt. A március végén kialakított biciklisávokat az M3-as metrópótló buszok és M30 állomáspótló buszok is használhatják a Semmelweis Klinikák és a Corvin-negyed közötti szakaszon, ezeket az állomásokat ugyanis most lezárták a felújítás miatt. Bár a metrópótlók vezetői mérlegelhetik, hogy szükséges-e használniuk a szélső, kerékpáros sávot, hétfő reggel úgy tűnt, minden esetben emellett döntöttek. Ezzel életveszélyes káosz alakult ki.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

– Április 29-én lezárták a kerékpárosok számára az Üllői úton a járda melletti sávot, amit betontömbökkel kerítettek el. Miután ez gyors egymásutánban négy balesetet is okozott, a tömböket végül június 12-én eltávolították.

Eltűnt a felfestés (Fotó: Keller Mátyás/Ripost)

– Július 13-ára eltűntek a felfestések, ezáltal az ideiglenes biciklisávra semmi sem utal. A BKK szerint azonban ez továbbra is kerékpáros út: „Hétfőtől a metrópótló buszok is használhatják Budapesten nemrég kialakított Üllői úti kerékpársávot” – írták közleményükben.

– Mivel felfestés már nem jelzi a kerékpársávot, az autósok újra mind a két sávot használják. Arról sem tudnak, hogy az buszsáv lenne, hiszen nincs jelölve.

Nem szabadna, de az autósok is használják a szélső sávot (Fotó: Keller Mátyás/Ripost)

– Korábban sárga tábla jelezte az ideiglenes kerékpársávot. Mivel a KRESZ-ben a tábla mindent felülír, ez volt érvényben.

– A sárga tábla maradt, csak rákerült egy matrica, ami egy másik közlekedési tábla: azt jelenti, hogy mindkét irányból behajtani tilos, kivéve a BKK járatait és a kerékpárokat. Ezzel az a baj, hogy nincs ilyen közlekedési tábla egy sáv jelzésére. Az is problémás, hogy az egyik közlekedési táblára ráragasszanak egy másik közlekedési táblát. A matrica ráadásul annyira pici, hogy az autóból nem látható, mi van rajta.

A közlekedési szakértő sem érti

Pausz Ferenc, közlekedési szakértő a -nak azt mondta, zárt kerékpársávban nem haladhat jármű.

„Olyannal találkozhatunk, hogy buszok és kerékpárosok is egy sávban haladnak, de ilyenkor a már meglévő buszsávba engedik be a bicikliseket, ennek a fordítottjáról még nem hallottam” – nyilatkozta a szakértő. Az általa felvázolt esetben a közös használatú sávot egy kék alapú, két piktogrammal (busz és kerékpár) ellátott táblával, illetve a buszsáv és a kerékpársáv felfestésével kell kijelölni, az Üllőin azonban ilyen nincs. Karácsony Gergely főpolgármester és csapata a KRESZ-szel nem összeegyeztethető módon szervezte meg a közlekedést a főváros egyik legforgalmasabb útján.

Fotó: Ripost

 

És ezeket olvastad már?