INSIDER

Az egész világon csodálhatják a magyar orvosokat: 85 éves koronavírusos bácsit mentettek meg

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben (GOKVI) a járvány kellős közepén mentették meg egy 85 éves, Covid-pozitív szívbeteg férfi életét!
  • Szerző: Ripost

A műtétben ugyan már nagy gyakorlatuk van, ám abban, hogy tetőtől talpig speciális védőruhába bújjanak, és csak minimális asszisztenciát vegyenek igénybe, abban eddig még nem – többek között ezért is lehetnek büszkék arra, hogy életet mentettek a maroknyi csapattal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Illusztráció (Fotó: MTI / EPA)

„Mi a gyógyításra esküdtünk fel, így csak a dolgunkat végeztük„ – szerénykedett a nem mindennapi teljesítményt nyújtó orvoscsoport vezetője, a kórház főigazgatója, dr. Andréka Péter a Blikknek.

„A bácsi a kezelése alatt végig nagyon együttműködő volt, minden orvosi utasítást pontosan betartott. Már a beavatkozás előtt kiderült róla, hogy Covid-pozitív, így szerencsére mi is fel tudtunk készülni az ebből a szempontból speciális helyzetre. Szerencsére a vírusfertőzés tünetei nem igazán jöttek ki rajta, mindössze a tesztjéből tudtuk, hogy a szervezetében van a kórokozó” – folytatta a világhírű szívspecialista.

A beavatkozás a csapattól extra odafigyelést és előkészületet igényelt.

„Nagyon komoly védőfelszerelést öltött mindenki magára, aki a műtőben tartózkodott. Azt, hogy ez pontosan miként néz ki, a járványvédelmi előírások precízen megszabják. Ezen kívül a lehető legkevesebben voltunk a műtőben, mindössze heten. Más esetben ilyenkor bejöhetnek kollégák és tanulók is, hogy megnézzék a beavatkozást. Ez azonban most szigorúan tilos volt. A betegen úgynevezett katéteres aortabillentyű-beültetést hajtottunk végre, amit ma már szerencsére nevezhetünk rutinbeavatkozásnak is. Mivel semmi szövődménye nem volt a páciensnek, így nyugodt szívvel haza merjük engedi a hét végén” – tette hozzá a főigazgató, hozzátéve, hogy a Covid miatt bent tartották megfigyelésre, így a bácsi ott töltötte le a karantén-időszakát.

És ezeket olvastad már?