INSIDER

Az első hóba belebukott Karácsony Gergely

Alig pár centi hó esett, és máris csődöt mondott a főváros új vezetése. Hiába lehetett már napok óta tudni, hogy jön a havazás, alig lehetett kotróautókat látni az utakon, és munkásokat is csak akkor kezdtek el keresni, amikor már szakadt a hó – nem csoda, hogy megbénult Budapest.
  • Szerző: Ripost

 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Csóka Ferenc

Megnéztem a hókotrókat, megvannak, jöhet a hó! – ezt posztolta pár napja Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. Tegnap egész Budapest másként gondolta…

Órákig havazott, és sehol egy hókotró

„ 4-5 órája havazik. Hazaautóztam 25 kilométert, de se Budán, se Pesten nincs egy takarító se. Ennek megfelelőek az utak, a Rákóczi híd is„ – írta ki tegnap reggel valaki Budapesten. Mint a hölgy elmondta lapunknak, hajnalban indult haza a ferihegyi repülőtérről a XI. kerületbe, és egyáltalán nem találkozott hókotróval, az utak siralmas állapotban voltak.

„Hajnali fél 3-tól 9-ig több fuvarom is volt Pesten, és Budán, mégsem találkoztam egyetlen hókotróval sem, ami egészen hihetetlen ”– mondta Ferenc, az egyik legnagyobb taxitársaság sofőrje.

3 napja lehetett tudni, hogy jön a hó

Közel három órán át tartott, amíg Budakesziről beértem a munkahelyemre, Óbudára – mondta lapunknak Kiss Szilvia. „ Az hagyján, hogy a kis mellékutakat nem takarították, de a Budakeszi út is olyan csúszós volt, hogy az emelkedős részen csak egyesével mehettek fel az autók. Mindenki tudta, hogy hétfőn havazni fog, ezt jelezte a meteorológia, miért nem lehetett jobban felkészülni? És akkor még az új főpolgármester azt mondja, ráérnek este eltakarítani a latyakot? Rá fog fagyni az utakra!„

Fotó: Csóka Ferenc

Miért nem küldtek ki minden gépet?

Reggel meg is bénult a város a hó miatt, mert nem voltak letakarítva az utak – hiába figyelmezettek a meteorológusok már a múlt héten a hétfői havazásra. Úgy tűnik, nem vezényelték ki hajnalban a hókotrókat, és később se mindet! Reggel 9-kor, amikor a legtöbben már elkéstek a munkából, iskolából, kiadott egy közleményt az FKF Nonprofit Zrt., amiből kiderült: 69 járművük járja az utakat. De november közepén, amikor diadalittasan jelentették, hogy „felkészültek a télre”, még arról volt szó, hogy 113 járművük van – hol volt a többi?


Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán jöttek is a dühös üzenetek, amikben azt is sérelmezték, hogy miért nem szórták be előre az utakat, miért csak akkor kezdtek el dolgozni, amikor már esni kezdett a hó?

Karácsony Gergely bevallotta a kudarcot

Budapest főpolgármestere délelőtt kitett egy üzenetet, amiben beismerte: nincs elég ember a hóeltakarításra sem. De miért nem kezdtek el időben keresni, miért csak vasárnap este kezdtek el hirdetni, mikor már péntek óta lehetett tudni, hogy jön a hó? A legnagyobb álláshirdető portálokon és a facebookos alkalmi álláskínáló csoportokban régen mindig meghirdették ezt, de most nincs nyoma, hogy ilyen munkára kerestek volna embert.

Kőkemény fagyok jönnek, korcsolyapálya lesz az ország

Karácsony Gergely hétfőn napközben azt találta üzenni: „a latyak letakarítása most még lassítaná a forgalmat, így az csak a délutáni csúcs után, este történik majd.”

A rossz hír az, hogy brutális idő jön: amit most nem sikerül eltakarítani, az éjszaka lefagy. Kedd hajnalra sokfelé -10, szerdán pedig -15 fok is lehet! Így a következő napokban ugyanilyen káoszra számíthatunk a főváros útjain.

Órákat késtek a vonatok

A MÁV is rosszul viselte az első igazi téli napot. Órákat késtek a Nyugatiba és a Délibe tartó vonatok is váltóhiba, karbantartás elmaradása, egy gödi baleset, illetve vagy egyszerűen csak a nagy hó miatt…

Az autók nagyobb részén még nyári gumi van

Rengeteg helyen az okozott dugót, hogy egy-egy nyári gumis autó keresztbe fordult az úton.

Fotó: Csóka Ferenc

„A legtöbb embernek csak most jutott eszébe, hogy téli gumira váltson, mert eddig enyhe volt az idő” – mondta el lapunknak a Fix and Go műhely munkatársa. Hat szerelőműhelyt hívtunk fel, mindegyikhez rengetegen próbáltak időpontot kérni hétfő reggel, láván a havazást. „Aki eddig nem cseréltette le, annak bizony most várnia kell. De mindenképpen érdemes, életveszélyes ilyen időben nyári gumival elindulni!„ – tudtuk meg a Németh Autocenter munkatársától. A szerelők szerint a legtöbb ember csak most cserélteti az abroncsot, most van a második hullám az első, októberi hidegek után.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?