Létrehozva: 2019.10.09.

Az építőiparba és a vendéglátásba tér haza a legtöbb magyar külföldről

Már nemcsak Angliából, hanem Németországból és Ausztriából is megindult a magyarok hazaáramlása. Különösen az építőiparban és a vendéglátásban fordult meg a trend: már többen költöznek haza, mint ahányan kimennek dolgozni. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Ripostnak azt mondta, ez elsősorban a bérek emelkedésének és a családtámogatásoknak köszönhető.

Magyarországot már nem a munkaerőt kibocsátó országok között tartják számon az Eurostat legutóbbi jelentése szerint, hiszen immár többen térnek haza, mint ahányan kimennek dolgozni. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint

2015-ben 30 ezren, 2017-ben közel 27 ezren hagyták el az országot, de 2018-ban már 20 ezren költöztek vissza hazánkba, miközben csak 18 ezren mentek ki.

Fotó: 123RF

Külföldön az élet is többe kerül

Az Eurostat legutóbbi adatai hasonlóan azt mutatják, hogy megállt, sőt megfordult az elvándorlás.

„A munkahelyeken is érzékelhető, hogy elkezdtek visszatérni Magyarországra a nyugat-európai országokban dolgozó magyarok„ – mondta a Ripost-nak a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Palkovics Imre szerint leginkább az építőiparban és a vendéglátásban érezhető ez, ahol az utóbbi időben nagy volt a munkaerőhiány.

Hazajönnek a pincérek, a szakácsok, a kőművesek, a burkolók, mert ha itthon még nem is kapják meg a nyugat-európai béreket, az ottani költségeket levonva már nem nagy a különbség, így már nem éri meg, hogy a családtól, a barátoktól elszakadva éljenek.

 

Itthon folyamatosan nőnek a bérek

„77 hónapja dinamikusan nőnek a bérek és jelentősen csökkent a bérekre rakódó adók terhe, így egyre kisebb a különbség a nyugati és a hazai fizetések között” – mondta Palkovics Imre.

Fotó: mti

„A legtöbben Németországban és Ausztriában csomagolnak. Számít az is, hogy a különböző családtámogatásoknak köszönhetően könnyebbé vált a családalapítás, az ingatlanhoz jutás, ez is hazahúzza azokat a fiatalokat, akik az életüket szerették volna megalapozni a kinti keresetből, de a gyermekeiket itt akarják felnevelni.„

 

Babaváróval és CSOK-kal már belevágnak az építkezésbe

„A férjem nyáron végleg hazajött Kölnből” – mesélte lapunknak a budapesti Tóth Andrea. „Kapott egy jó ajánlatot a régi főnökétől, és rögtön elfogadta. Három éve ingázott, pedig két gyermekünk is van. Azért vállalt külföldön munkát, hogy tudjunk házat venni. Most azonban, hogy ennyire beindultak az építkezések Magyarországon és nehéz jó szakembert találni, itthon is megfizetik. Igaz, valamivel kevesebbet keres, de itthon van velünk és nem költ albérletre, utazásra, összességében jobban járunk.

A házépítéshez pedig igénybe vesszük a babaváró hitelt és a csokot, így hamarabb megvalósulhat az álmunk.„

 

 

Az orvos is a hazatérésen gondolkodik

Karcaginé Fruzsina öt éve él Münchenben, a férje orvos.

„A kisebbik gyerek már itt született” – mesélte a Ripost-nak. „A férjem az otthoninál jóval nagyobb fizetést kap egy magánklinikán, de nekem nincs munkám. Gondolkodunk, hogy most már hazamegyünk, a nagyobb lányunk nemsokára iskolás lesz, jobb lenne, ha magyarul tanulna. Én is szeretném folytatni a szakmámat. Úgy hallottuk, otthon is nőttek az orvosi fizetések, tudjuk, hogy annyit nem fog keresni a férjem, mint itt, de a pénz nem minden.„

Németországban dolgozik egyébként a legtöbb magyar, körülbelül 250 ezren. A második ebből a szempontból Ausztria, de sokan ingáznak a határ mentén, ők otthon laknak. A harmadik legnépszerűbb célország a magyarok körében az Egyesült Királyság. Mint arról júliusban a Ripost beszámolt, onnan is sokan hazajöttek az utóbbi időben. Dancsó Andrea például Angiában ismerte meg a férjét, három gyerekük is született, hét évig éltek kint.

„Honvágyunk volt, hiányoztak a szeretteink, a végső lökést pedig a lányaink adták” – nyilatkozta lapunknak. „Azt szerettük volna, hogy a gyermekeink magyar környezetben nőjenek fel. Anglia szuper, de az nem Magyarország, más kultúra, más emberek, más világ.„

 

Sokan csalódtak a kinti körülményekben

Palkovics Imre is azt mondja, sokan a családtámogatások miatt döntenek úgy, hogy hazatérnek családot alapítani, gyermekeket nevelni. De van más ok is.

„Gyakran panaszkodtak a külföldi munkavállalók a körülményekre. Sok esetben nem olyan szállást és ellátást kapnak, amilyet ígértek nekik” – mondja a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Ráadásul már nem éri meg annyira elviselni a kellemetlenségeket: egyre kisebb a szakadék a német és a magyar bérek között. Magyarországon 2016 óta folyamatosan nőnek a bérek, ha marad ez a tempó, akkor egyre kevesebben vállalnak majd munkát külföldön.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hiába támadják Belgorodot, nem bírnak az ukránok az oroszokkal

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

Egy magyar pilóta 12 ezer méter magasból lőtt csodás éjszakai felvételeket a Balatonról

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast