INSIDER

Az időjárás miatt robbanhat be a koronavírus-járvány

Akár a koronavírus-járvány berobbanásához is vezethet a korán érkező tél, ez az időjárás ugyanis kedvez a vírusnak – tudta meg a Ripost szakemberektől. Bár az adatok most azt mutatják, hogy a védekezésnek köszönhetően elkerülhető a megbetegedések számának drasztikus növekedése, ehhez az kell, hogy továbbra is ilyen fegyelmezettek maradjunk.
  • Szerző: Ripost

Egyre többet tudunk a Covid-19-ről, a legfrissebb kutatások szerint a koronavírus ellenállóbb az influenzánál is, bár a 40 fokot és az afölötti hőmérsékletet nem jól tűri. Sajnos ez nem igaz a hidegre: még a mínuszokban is fertőzőképes maradhat, akár hetekig.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

„Az a gond a hideggel, hogy az a szervezetünknek sem tesz jót” – emelte ki a -nak dr. Letoha Tamás, a Pharmacoidea Kft. kutatóorvosa. „Néhány hét alatt a hőmérséklet drasztikusan csökkent, a szervezetünk pedig még nem tudott felkészülni erre a hideg, párás időjárásra, ami meglehetősen megviseli még az egészségeseket is. A nyálkahártyánk ilyenkor a nyirkos, hűvös idő hatására gyulladt állapotba kerül, így a szervezetünk is sokkal sebezhetőbbé válik a felső légúti fertőzések számára, ezért a vírusnak sokkal könnyebb útja van.”

Dr. Bense Tamás családorvos mindehhez hozzátette: a hűvös idő beálltával eleve többen náthásak, köhögnek, tüsszögnek.

Fotó: Shutterstock

„A nátha is gyengíti a szervezetet, az immunrendszert, ezért könnyebb dolga van az influenza- és a koronavírusnak. Ráadásul a nátha, a tüsszögés és a köhögés elősegíti a terjedését is, hiszen sokan nem tudnak róla, hogy fertőzöttek” - hangsúlyozta a -nak az orvos. Hozzátette: ez különösen jellemző most a gyerekekre, hiszen a legtöbbjük komolyabb tünetek nélkül hurcolja a vírust, amit tüsszögéssel, köhögéssel terjeszt.

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

„Éppen ezért mindennél fontosabb most, hogy ha tüsszög, köhög a gyermek, ne menjen óvodába, iskolába! De mi se elégedjünk meg annyival, ha náthásak vagyunk, hogy maszkot veszünk, hanem igyekezzünk a lehető legkevesebbet emberek közé menni, ha lehet, ne menjünk dolgozni és próbáljunk elkülönülni otthon is!” – hívja fel a figyelmet Bense Tamás.

A szakemberek mind egyetértenek abban, hogy ha most nem figyelünk továbbra is a védekező szabályok szigorú betartására, akkor berobbanhat a járvány.

Kettészakadt az ország, már nem Budapest a gócpont

Két nagyvárosban, Debrecenben és Nyíregyházán továbbra is azt mutatták ki a szennyvízből, hogy nőtt a vírus örökítő anyagának mennyisége. Ez a két város meglehetősen közel esik a napról napra durvább esetszámokat produkáló Romániához, de innen nem esik messze a szintén napi rekordokat döntő Ukrajna sem. Az északi országrészben egyelőre változatlan a helyzet. Jó hír viszont, hogy az ország középső és déli részén, így Békéscsabán, Székesfehérváron, Kecskeméten, Szolnokon, Budapesten, valamint a főváros agglomerációjában csökkent az RNS, a következő 4-10 napban nem számítanak a fertőzöttek számának jelentős növekedésére ezeken a helyeken.

Kevesebb a napsütés, sokkal tovább megél a felületeken a koronavírus

Az is jelentősen növeli a koronavírus túlélési esélyét, hogy nem süt már a nap annyit, mint nyáron. Az UV-sugárzás ugyanis természetes ellensége, a hűvösebb időjárás viszont maga a kánaán a vírusnak. Az ausztrál állami tudományos intézet munkatársai felfedezték, hogy a mínuszokban „lubickol” a vírus: ezért is történt húsfeldolgozó üzemekben és hűtőházakban annyi tömeges fertőzés.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes habcsókot keresed? Íme a legjobb recept!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?