INSIDER

Kell-e harmadik vakcina és ha igen, melyik? Az immunológus elárulja!

Magyarország Európában elsőként lehetővé tette a harmadik oltás beadatását ingyenesen, önkéntes alapon. Augusztustól lehet jelentkezni az újabb adag vakcinára. Mindenképp érdemes megfontolni, hiszen a Pfizer-Biontech kutatása szerint az emlékeztető oltás akár 5-10-szeresére is növelheti a szervezet védelmét.
  • Szerző: Ripost

Albert Bourla, a Pfizer-Biontech vezérigazgatója a Twitterén számolt be a harmadik Pfizer oltás hatékonyságának eredményéről. A kutatásról, valamint az oltások esetleges mixeléséről a Metropol dr. Kacskovics Imre immunológus professzor véleményét kérte ki. „Megmagyarázhatónak tartom ezt az arányt, mivel a vakcinában lévő idegenanyag megsokszorozhatja az antitestek, valamint az immunsejtek számát” – mondta a szakember „Az immunválasz egy adott ideig úgy reagál az ismételt oltásra, hogy több memória B-sejt termelődik. Ez a memória immunsejt fokozza a védekezést a védőoltásnál. Ezt nem lehet a végtelenségig csinálni, de a harmadik oltásnál még igen. Hasonló kutatási eredményre jutott Vejdong Jin a kínai Sinovac vezérigazgatója is, szerinte az ő harmadik oltásuk akár a 20-szorosára is növelheti az antitestek számát a szervezetben.”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Kovácsovics Imre Fotó Metropol

Melyiket válasszuk a harmadiknak?

„Véleményem szerint szükség van az emlékeztető oltásra, mert jön a delta variáns. Nálunk magasabb átoltottsággal rendelkező országokban is csekélyebb lett a védelem a vírusvariáns ellen” – magyarázta dr. Kacskovics Imre. A professzor azt is elmond, hogy szerinte milyen vakcinát érdemes harmadik körben választanunk.
„Követni kell a gyártó utasításait, vagy a szakma szabályai szerint kell eljárni, amíg nincsenek klinikai vizsgálatok a témában. A személyes véleményem szerint a Pfizer vakcináját lehet még egyszer beadatni, valamint a Modernát is. A vektorvakcinákat nem nagyon lehet ismételni, mert ezek ellen kialakulhat a szervezetben immunválasz, ami megakadályozhatja, hogy a vektor célba jusson, és kifejtse hatását. Ezen kivül harmadik körösnek akár a Sinopharmot is fel lehet venni, mert az inaktivált vírussal működik. Az első két adag Sinopharm oltásnál a legfrissebb vizsgálatok szerint alacsonyabb a védelem a 60 év felettieknél, mert az idős immunrendszer gyengébb, mint a fiatal, úgyhogy ha van elegendő vakcina hozzá, akkor az ő számukra harmadiknak mindenképp mRNS-es vakcinát ajánlanám.”

Van elegendő vakcinánk a 3. oltásokhoz

Az országos oltási munkacsoport vezetője, György István vasárnap Balatonmáriafürdőn beszélt arról, hogy a harmadik oltást négy hónappal a második oltás után javasolják beadatni, azonban háziorvosi ajánlásra korábban is meg lehet kapni. György István hangsúlyozta: elegendő oltóanyag áll rendelkezésre. Mindenkit arra szeretne biztatni – mondta -, hogy oltassa be magát, hiszen nem a bezárások és korlátozások jelentik a járványban az igazi védettséget, hanem ha az átoltottság minél magasabb szintet ér el.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?