INSIDER

Az influenzát is kimutatja az új magyar PCR-teszt – ráadásul sokkal gyorsabb!

Elképesztő fejlesztéssel rukkoltak elő ismét azok a magyar kutatók, akik megalkották az egyik leggyorsabb koronavírus PCR-tesztet: elkészült ugyanis egy olyan változat, ami képes a Covid19 mellett az influenzát is kimutatni! A fejlesztő cég vezérigazgatója, Bérces Attila a Ripostnak azt is elárulta: még idén, az influenzaszezon kezdete előtt széles körben elérhető lesz ez a teszt is.

Egyszerre 384 mintát képes elemezni a magyar PCR-teszt

Mint arról a korábban beszámolt, a magyar kutatók ismét maguk mögé utasították a világot: az Omixon Biocomputing Kft. munkatársainak sikerült ugyanis egy olyan koronavírust kimutató PCR-tesztet kifejleszteniük, ami az eddigieknél jóval gyorsabb: akár két órán belül eredményt mutat. Egyszerre akár 384 mintát is képes elemezni.

Fotó: Omixon

A cég vezérigazgatója, Bérces Attila lapunknak kiemelte: a fejlesztés előnye, hogy kevesebb laboránsra van szükség a használatához és a hibázás lehetősége is csökken, így egyértelműen növelheti a tesztelési kapacitást.

Fotó: Omixon

Ugyanazzal a vizsgálattal mutatja ki az influenzát

Mivel igen hasonlóak a tünetei a koronavírusnak és az influenzának, nagyon fontos, hogy az orvosok meg tudják különböztetni, melyik betegségről van szó. Erre is gondoltak a magyar kutatók és a PCR-tesztnek egy olyan továbbfejlesztett változatával álltak elő, amelyik képes kimutatni az influenzát. Sőt, mindezt ugyanilyen gyorsasággal: mindössze egy lépésben, két órán belül, egyszerre a koronavírussal.

Fotó: MTI

„Ez semmiféle többletmunkát nem igényel. A PCR-teszt elemzésekor görbéket vizsgálnak, amelyek különböző színekkel vannak jelölve. Ebből látják, ha valaki koronavírussal fertőződött. Ez a teszt azonban megjelenít egy újabb színű görbét, az influenzáét is” – magyarázta a teszt elemzésének mechanizmusát Bérces Attila.

Ezek a görbék jelennek meg a képernyőn, amikor a laboránsok elemzik a levett mintákat. Ezentúl a koronavíruson kívül egy külön színnel az influenza-fertőzés is meg fog jelenni.

Mire itt az influenzajárvány, már széles körben alkalmazhatják

Két hét múlva kezdik meg az új típusú PCR-tesztelését, így mire ideér az influenzaszezon, már szélesebb körben elérhető lesz.

„A magyar laboratóriumok már megkerestek bennünket, szóval itthon biztosan alkalmazni fogják” – árulta el Bérces Attila. Hozzátette: az eredeti fejlesztésük, a gyorsabb, csak koronavírust kimutató PCR-teszt is forgalomban marad, hiszen ha valaki tünetmentes, csak arra az igazolásra van szüksége hogy nem covid-fertőzött, akkor az is elég. Azonban ha valakinek tünetei vannak, annál érdemes a kombinált tesztet alkalmazni, így gyorsan kiderül, hogy influenzás vagy koronavírusos, milyen terápiára van szüksége.

Saját koronavírus-gyógyszert is gyártunk már

A magyar kutatók fejlesztéseinek köszönhetően már itthon gyártják a két, nemzetközi gyakorlatban is bevált gyógyszert: a remdesivirt és a favipiravirt. Klinikailag igazolt, hogy a remdesivir gyorsítja a betegek gyógyulását és csökkenti a halálozási arányt. Ebből október végére több mint 800 betegnek elegendő gyógyszer áll majd rendelkezésre. Az elsők között sikerült kifejleszteni a vérplazma terápiát és saját lélegeztetőgépet is.

Eddig már közel 800 ezer tesztet végeztek el

Müller Cecília tiszti főorvos a tesztelés kapcsán elmondta: számos laboratóriumot kijelöltek erre a célra, 792.485 PCR tesztet végeztek el eddig a járvány kirobbanása óta. Számos gyorsteszt is rendelkezésre áll, de ezek hatékonyságát még vizsgálják. Továbbra is a PCR teszteket tartják elsődlegesnek, megbízhatónak.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Tiramisu-variációk karácsonyra
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?