INSIDER

Az ország fele már szabira ment, tele vannak a plázák

Öt nappal karácsony előtt, tegnap már délelőtt dugig voltak a plázák. A csúcsforgalom nem reggel van, mint hétköznapokon, hanem tíz után, amikor kinyitnak az üzletek. Évek óta nem folyt olyan lázas költekezés, mint az idei karácsony előtt. Úgy tûnik, a fél ország szabadságot vett ki, hogy elképzelése szerint mindennel időben elkészüljön.
  • Szerző: Ripost

Húsz percet kellett köröznie annak tegnap délelőtt, aki a fővárosi Árkád bevásárlóközpontban szabályosan szeretett volna parkolni. De nem mindenki adott erre: a legkülönbözőbb helyeken hagyták el az autójukat a sofőrök, keresztbe álltak, nem tisztelve a mozgássérültek és a kerékpárosok helyét sem, nem törődve azzal, hogy járművük akadályt jelent. Aki nem volt elég fürge, arra rádudáltak, mindenki türelmetlen volt, szeretett volna már bejutni az áruházba.

Ott azonban ismét csak türelemre volt szükség.

„Ki dolgozik, ha mindenki itt van?” – kérdezte párjától egy férfi. Alighanem már csak minden második ember, a fél ország szabadságot vett ki az ünnepek előtti utolsó hétköznapokra, hogy még beszerezze mindazt, amit eltervezett. Munkatársunk stopperrel mérte, mennyit kellett sorba állni a pénztárhoz: a könyvesboltban 16, az elektronikus szaküzletben 26 percet kellett várakozni délelőtt 11 óra körül. Mi van akkor délután és este? De sorban álltak az ékszerüzlet előtt is, ahová csak kevés vásárlót engednek be egyszerre.

Mezei-Oszvald Judit egy nagy kuktával fordult ki a háztartási eszközöket árusító üzletből.

„Ez az utolsó, amit még meg akartam venni, most már mindenkinek megvan az ajándék” – árulta el a %%-nak. „Nagy a család, hosszú volt a bevásárlólista. Ez a nap még vásárlásra, ügyintézésre van szánva, holnaptól már a takarítás, sütés-főzés, ajándékcsomagolás kezdődik.”

Faragó András a szabadnapját töltötte tegnap, ő is az utolsó ajándékokat szerezte be.

„Most már csak az ünnepi fogásokhoz kell megvennem a hozzávalókat, és megvagyok” – sóhajtott egy nagyot, és sietett tovább szerzeményével.

A Westendben a játékboltban voltak a legtöbben, ott 19 percet kellett várni a pénztárnál.

„Igyekszünk megvenni a gyerekek ajándékát, amíg még nincsenek itthon, holnaptól már nem mennek suliba” – mondta Horváth Renáta, aki tízéves kislányának válogatott a készségfejlesztő játékok között.

A parkoló kora délutánra megtelt, fényvisszaverő mellényes parkolóőrök küldték el az autókat, vagy intettek néha, hogy a távozó helyére bejöhet valaki.

Az Örs vezér téri Ikeában már délben tolongtak az ügyfélszolgálatnál. Házhoz szállítást a rendeléstől számított kilenc napon belül vállalnak, de azzal biztattak: aki még tegnap vásárolt, van rá esélye, hogy pénteken kiszállítják, bár megígérni nem tudják. Ezzel együtt többen is vállalták a kockázatot.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?