INSIDER

Az Országgyűlés elfogadta a koronavírus-törvényt

A veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.
  • Szerző: SK

Varga Judit igazságügyi miniszter előterjesztésének kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit 137 igen szavazattal, 53 nem ellenében – sürgősséggel – szavazta meg az Országgyűlés.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Budapest, 2020. március 30.
A kormány koronavírus elleni védekezésrõl szóló törvényjavaslata szavazásának végeredménye látható a kijelzõn az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. március 30-án. Varga Judit igazságügyi miniszter elõterjesztésének kétharmados többséget igénylõ rendelkezéseit 137 igen szavazattal 53 nem ellenében – sürgõsséggel – szavazta meg az Országgyûlés.
MTI/Máthé Zoltán

A törvény a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzettel összefüggő sajátos szabályokat állapítja meg.
A kormány a veszélyhelyzetben – a törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseken túl – az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. Ezt a jogkörét – szükséges és arányos mértékben – a humánjárvány megelőzése, kezelése, felszámolása, továbbá káros hatásainak megelőzése, elhárítása céljából gyakorolhatja – rögzíti a most elfogadott jogszabály.
Az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy a veszélyhelyzetben az alaptörvény vonatkozó bekezdése szerinti rendeleteinek hatályát a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbítsa.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?