INSIDER

Az osztrák-magyar orrspray néhány nap alatt kipucolja a koronavírust a szervezetből

Úgy tűnik, tényleg hatásos lehet az orrspray.
  • Szerző: Ripost

A bécsi Cebina nevű cég a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratóriummal karöltve jelenleg egy koronavírus elleni vakcinán és egy igen ígéretes vírusölő orrspray kifejlesztésén dolgozik.

A magyar kutatókat is felsorakoztató osztrák biotechnológiai cég vezérigazgatója, a szintén magyar Nagy Eszter, a Világjárók Klubja YouTube-csatornának adott interjút.

Az allergiaellenes orrspray, ami hatásosnak ígérkezik a koronavírus legyőzésében, már a humán klinikai vizsgálati fázisban tart. Az azelasztin-hidrokloridot tartalmazó szérumot évek óta alkalmazzák az allergiás betegségek kezelésében. A cég vezérigazgatója elárulta, hogy a PCR-teszten pozitív mintát adók között azt tapasztalták, hogy a szer pár nap alatt képes eltávolítani a szervezetükből a vírust.

„Nem betegszenek meg és nem is lesznek fertőzőképesek” – magyarázta a gyógyszerész végzettségű Nagy Eszter.

A vakcináról a cég vezetője elárulta, hogy olyan oltóanyagot szeretnének előállítani, ami nemcsak a SARS-COV-2-es, hanem más típusú koronavírusok ellen is véd.

A Cebina cég nem csak a pécsi virológusokkal dolgozik együtt. Az innsbrucki virológiai laborral – ahol szintén van magyar szakember – a koronavírus dél-afrikai variánsával szemben tesztelik a vakcinát és az orrspray-t – írta meg a Bors.

„Magyarországon és Lengyelországban is magas szinten van az orvosi kutatás. Az, hogy az akadémiai kutatásból alkalmazott kutatás, majd gyógyszerfejlesztés kezdődjön, még gyermekcipőben jár ebben a régióban. Némileg a missziómnak érzem, hogy ezt előrelendítsük; a befektetőink támogatják ezt az irányt” – fogalmazott Nagy Eszter.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?