INSIDER

Ez így nincs rendjén, éppen tőlük kell elvenni a pénzt?

Több ellenzéki vezetésű városban és budapesti kerületben csökkentették az óvónők munkaidejét és ezzel együtt a bérüket, olyan túlmunkát végeztetnek velük, ami nem tartozik a munkakörükbe. Máshol úgy írták ki a szabadságukat, hogy közben folyamatosan dolgoztak otthonról.
  • Szerző: Ripost

Az óvónőkön kezdett el spórolni több ellenzéki önkormányzat is: régi szocialista módszerhez folyamodva az az első, hogy megszorításokkal reagálnak a válságra és a legkiszolgáltatottabb dolgozókon kezdik a költségcsökkentést. Az óvónőkkel titoktartási szerződést írattak alá, így – érthetően – nem vállalták arcukat és nevüket, mikor elmesélték lapunknak, hogyan rövidítik meg őket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képük illusztráció (Fotó: shutterstock)

Főváros, 13. kerületi óvónő: kiírták a 12 nap szabadságát, közben végig dolgozott

„Óriási munkahelyi visszaéléseket tapasztalok egyébként már évek óta, a home office-t pl. úgy várták el, hogy sem munkaeszközt, sem internetet nem biztosítottak, ezt saját zsebből kellett állni. De akkor lepődtem meg igazán, amikor a főnököm felhívott, hogy holnaptól kiír szabadságra, de közben otthonról dolgozzak tovább.”

Hatvani óvónő: a bérük 60 százalékát kapják meg

„Nálunk az óvodai dolgozók minden tagja 60%-os állásidőn van, kivéve a vezetőt, mert ő bent van, és így teljes bért kap.”

Főváros, 18. kerületi óvónő: kötelezően kivetették velük a szabadságot

„Az összes szabinkat kivetették, csak hét nap maradt az év hátralévő részére. Hiába szeretnénk nyaralni menni, már nem lehet. Dühítő!”

Algyői óvónő: felajánlották a fizetésüket, csak épp nem tudtak róla

„Kiborultunk, mert az önkormányzati lapból értesültünk arról, hogy állítólag mi felajánlottuk a nehéz helyzetben lévő önkormányzat számára a bérkiegészítésünket. Elvették tőlünk ezt is, a cafeteriát is, de úgy tálalják a közvéleménynek, hogy önként lemondtunk róla.”

Főváros, 9. kerületi óvónő: elvették tőlük az összes pluszpénzt

„A márciusi cafeteriánkat elvonták, áprilisban nem kaptunk már ügyeleti pénzt, és most a korábban kapott plusz pénzeket is elvették. Szinte az összes szabadságunkat kivetették velünk, abszolút nem időarányosan. Olyan munkákat kellett elvégeznünk, ami egyáltalán nem tartozik a munkakörünkbe… El vagyok teljesen keseredve, nem tudom, hogy így mi lesz velünk.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?