INSIDER

Azonnal rács mögé kerül, aki néhány sör után ül autóba Pest megyében

Elegük lett a rendőröknek abból, hogy sokan egy-két feles, vagy néhány sör után pattannak autóba. Akinél a szonda alkoholos befolyásoltságot jelez, azt őrizetbe veszik Pest megyében. Vajon mindenkire vonatkozik ez? Ennek járt utána a Ripost.
  • Szerző: Ripost

A halálos baleseteknél az ittasság a második leggyakoribb ok. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője nem cáfolta az M1-nek, hogy a hatóságok bekeményítettek az ittas járművezetőkkel szemben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Illusztráció

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy járművet csak az vezethet, akinek nincs alkohol a szervezetében. Aki mégis ittasan, vagy kábítószer hatása alatt járművet vezet, az hatalmas kockázatot vállal és nemcsak saját magát veszélyezteti, hanem a közúti közlekedésben részt vevőket, olykor természetesen a saját utasaikat is. Ennek természetesen komoly jogi következményei vannak – mondta az M1 Híradónak Szabóné Berki Bianka, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Pest megyei rendőrök a hét végén is akcióztak, hogy kiszűrjék a forgalomból az ittas vezetőket. 0,25 ezrelék légalkohol-koncentráció alatt még szabálysértésről, felette bűncselekményről beszélhetünk.

Fotó: Illusztráció

„A Pest Megyei Főügyészség, illetve a Pest Megyei Főügyészség illetékességi területén lévő járási ügyészség természetesen minden esetben partnerek a rendőrkapitányságokkal való együttműködésben, hogy az ittas vezetőket minél hamarabb bíróság elé lehessen állítani”

– hangsúlyozta Jagusztin Tamás a Pest Megyei Főügyészség helyettes szóvivője.

A -nak egy ügyvéd a következőket mondta az eljárással kapcsolatban.

- Az őrizetbe vételnek különféle feltételei vannak, így az ittas sofőröknél sem lehet általánosítani. Az biztos, hogy az őrizet időtartama maximum 72 óra lehet. Ennek lejárta után két dolog történhet. Ha fennállnak a feltételei kezdeményezhető a letartóztatás, vagy szabadon kell engedni az illetőt

– tudtuk meg dr. Szilágyi Rolandtól.

Az ügyvéd elmondása szerint sorozatban minden egyes ittas járművezetőnél nem fognak fennállni az őrizetbe vétel feltételei.

- Ha valaki például nem ismeri be a tettét, vagy vitatja a mintavétel idejét, szabályosságát, stb. akkor például gyorsított eljárásban nem hozható ítélet

– tette hozzá Szilágyi Roland.

Az ittas vezetők tavaly csaknem 1400 balesetet okoztak itthon, ami az összes, személyi sérüléssel járó baleset nyolc százaléka.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?