INSIDER

Azonnal rács mögé kerül, aki néhány sör után ül autóba Pest megyében

Elegük lett a rendőröknek abból, hogy sokan egy-két feles, vagy néhány sör után pattannak autóba. Akinél a szonda alkoholos befolyásoltságot jelez, azt őrizetbe veszik Pest megyében. Vajon mindenkire vonatkozik ez? Ennek járt utána a Ripost.
  • Szerző: Ripost

A halálos baleseteknél az ittasság a második leggyakoribb ok. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője nem cáfolta az M1-nek, hogy a hatóságok bekeményítettek az ittas járművezetőkkel szemben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Illusztráció

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy járművet csak az vezethet, akinek nincs alkohol a szervezetében. Aki mégis ittasan, vagy kábítószer hatása alatt járművet vezet, az hatalmas kockázatot vállal és nemcsak saját magát veszélyezteti, hanem a közúti közlekedésben részt vevőket, olykor természetesen a saját utasaikat is. Ennek természetesen komoly jogi következményei vannak – mondta az M1 Híradónak Szabóné Berki Bianka, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Pest megyei rendőrök a hét végén is akcióztak, hogy kiszűrjék a forgalomból az ittas vezetőket. 0,25 ezrelék légalkohol-koncentráció alatt még szabálysértésről, felette bűncselekményről beszélhetünk.

Fotó: Illusztráció

„A Pest Megyei Főügyészség, illetve a Pest Megyei Főügyészség illetékességi területén lévő járási ügyészség természetesen minden esetben partnerek a rendőrkapitányságokkal való együttműködésben, hogy az ittas vezetőket minél hamarabb bíróság elé lehessen állítani”

– hangsúlyozta Jagusztin Tamás a Pest Megyei Főügyészség helyettes szóvivője.

A -nak egy ügyvéd a következőket mondta az eljárással kapcsolatban.

- Az őrizetbe vételnek különféle feltételei vannak, így az ittas sofőröknél sem lehet általánosítani. Az biztos, hogy az őrizet időtartama maximum 72 óra lehet. Ennek lejárta után két dolog történhet. Ha fennállnak a feltételei kezdeményezhető a letartóztatás, vagy szabadon kell engedni az illetőt

– tudtuk meg dr. Szilágyi Rolandtól.

Az ügyvéd elmondása szerint sorozatban minden egyes ittas járművezetőnél nem fognak fennállni az őrizetbe vétel feltételei.

- Ha valaki például nem ismeri be a tettét, vagy vitatja a mintavétel idejét, szabályosságát, stb. akkor például gyorsított eljárásban nem hozható ítélet

– tette hozzá Szilágyi Roland.

Az ittas vezetők tavaly csaknem 1400 balesetet okoztak itthon, ami az összes, személyi sérüléssel járó baleset nyolc százaléka.

És ezeket olvastad már?