INSIDER

Babaváró támogatás: fél óránál kevesebb az ügyintézés

Az első 3 napban 5500-an nyomták meg a "babaváró hitel" sorszámhúzó gombot a kormányablakokban, és sokan már meg is kapták a tízmilliós támogatást.
  • Szerző: Ripost

„A babaváró támogatás a legnépszerűbb a családvédelmi akcióterv négy, július 1-jén elindult támogatása közül" - közölte Tuzson Bence államtitkár. Az ügyintézés, mint mondta, "flottul" megy, az emberek felkészülten érkeznek a kormányablakokhoz, és átlagosan fél órát töltenek ott a sorszámhúzástól számítva, várakozással és ügyintézéssel együtt. A babaváró támogatást a legtöbben otthonteremtésre szeretnék fordítani, és jellemzően a 20-as éveik végén, 30-as éveik elején járó párok igénylik.

Mint a %% is megírta, hétfőn rengetegen álltak sorban országszerte a babaváró támogatáshoz szükséges tb-igazolás miatt. Az Országgyűlés közben illetékmentessé tette az ügyintézést a családvédelmi akcióterv pontjai ügyében, így akitől hétfőn még elkérték a 3000 forintos illetékbélyeget, annak az adóhatóságon keresztül majd visszajár a pénz.

A bankoknál viszont érdemes időpontot kérni, mert a következő két hétben nagy roham várható.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának igénylését az interneten is lehet intézni, de ez nem zárja ki a kormányablakos ügyintézést sem – mondta Tuzson Bence.

 

Több a házasság, kevesebb a válás

A családvédelmi akcióterv hozzájárul, hogy a fiatalok hamarabb és több gyermeket vállaljanak - közölte Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (Kincs) elnöke. Hozzátette: a diákhitel, a babaváró támogatás, a hallgatói gyermekgondozási díj arra ösztönzi a fiatalokat, hogy hamarabb merjenek belevágni a családalapításba.

    A nagyszülői gyed pedig azt teszi lehetővé, hogy a generációk jobban segíthessék egymást - tette hozzá.

Egyre többen kötnek házasságot is: míg 2010-ben 35 ezren, tavaly több mint ötvenezren házasodtak össze. Emellett hatvan éve nem váltak el olyan kevesen - 16 500-an -, mint 2018-ban - közölte.

 

Elindult a családvédelmi akcióterv

Július 1-jén lépett életbe 4 pont a kormány családvédelmi akciótervéből. Már lehet igényelni

- a babaváró támogatást,

- a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott kölcsönt,

- a jelzáloghitelek elengedésének bővített változatát,

a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását.

- Az akcióterv két másik pontja, a legalább négygyerekes nők személyijövedelemadó-mentessége és a nagyszülői gyed jövő januárban lép életbe, a bölcsődei férőhelyek pedig folyamatosan bővülnek.

 

És ezeket olvastad már?